Πολιτισμός
«Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το»

27 Αυγούστου γιορτή του Αγίου Φανουρίου.
Η ύπαρξη του άγνωστη μέχρι τον 14 ο αιώνα,που βρέθηκε τυχαία η εικόνα του ,στην Ρόδο σε ανασκαφές των τειχών της πόλης στο νότιο μέρος της, εκεί βρέθηκε αρχαίος χριστιανικός ναός,με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μια καλοδιατηρημένη που απεικόνιζε έναν στρατιωτικό,ο οποίος κρατούσε ένα σταυρό και μια λαμπάδα, γύρω στην εικόνα υπήρχαν οι παραστάσεις των 12 βασανιστηρίων που υπέστη.
Η εικόνα έγραφε Άγιος Φανούριος. Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται ότι βοηθάει στην εξεύρεση χαμένων αντικειμένων. Σε κάποιες περιοχές στην ανεύρεση γαμπρού σε ανύπαντρες γυναίκες για εργασία σε ανέργους και υγεία σε ασθενείς.. Για την εύρεση φτιάχνουν νηστίσιμο κέικ τη λεγόμενη “Φανουρόπιτα Την πηγαίνουν την παραμονή της εορτής στον εσπερινό, για να την ευλογήσει ο ιερέας και κατόπιν μοιράζεται στον κόσμο, αφού κοπεί σε 40 κομμάτια Η φανουρόπιτα στην ουσία γίνεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του Αγίου Φανουρίου.. Κατά την παράδοση η μητέρα του βρέθηκε στην κόλαση.
Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να την σώσουν αλλά ήταν αδύνατον να φύγει από την κόλαση, γιατί ήταν πολύ σκληρή. Ο Άγιος Φανούριος ζήτησε να κάνουν κάτι μόνο υπέρ συγχώρεση της μητέρας του. Τα υλικά της φανουρόπιτα πρέπει να είναι σε μονό αριθμό 7 ή 9 λόγω των μυστηρίων,των ημερών της δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων .. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα άλλα υλικά πέρα των βασικών 7, αλλά πάντα σε μονό αριθμό 11,13…
Ο Άγιος είναι προστάτης των Καρογκιοζ παιχτών Το όνομα του ,τον έκανε γνωστό ως Άγιο που “φανερώνει”,λόγω της παρετυμολογικής παρήχησης με την λέξη “φαίνω, φανερώνω.” Έτσι στις εικόνες απεικονίζεται να κρατά αναμμένη λαμπάδα, γι’αυτό τοποθετούν αναμμένο κερί ή λαμπάδα στην Φανουρόπιτα όταν την ευλογεί ο ιερέας.