ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα Βύρωνα

Αντισεισμική άσκηση στο Δημαρχείο Βύρωνα

Χθες, Δευτέρα 08/05/2023, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βύρωνα, άσκηση σεισμού επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΗΡΥΟΝΗΣ – ΒΥΡΩΝΑΣ 2023», όπως προβλέπει το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από Σεισμό, του Δήμου Βύρωνα «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Η άσκηση έγινε με τη συνεργασία και τη συνδρομή του ΟΑΣΠ και ασκούμενοι ήταν όλοι οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων του δήμου, που εμπλέκονται σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα και με το παραπάνω σχέδιο.

Στην ανάπτυξη της άσκησης συμμετείχαν: ο Γρηγόρης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα, ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Αν. Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βύρωνα, η Δρ Ασημίνα Κούρου, Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ και η Θέκλα Θωμά, Πολιτικός Μηχανικός MSc DIC, Τμήμα Ετοιμότητας Παροχής Βοήθειας του ΟΑΣΠ.

Σκοποί της άσκησης ήταν:

 • Να δοκιμαστεί η φάση της αρχικής εκτίμησης της κατάστασης, καθώς και της άμεσης απόκρισης-κινητοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων -υπηρεσιών.
 • Να γίνει εφαρμογή της διαδικασίας σύγκλησης και λειτουργίας των έκτακτων Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων για σεισμό (ΣΤΟ).
 • Να διαπιστωθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων και η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας.
 • Να εκτιμηθεί η διαθεσιμότητα των απαραίτητων πόρων.
 • Να διαπιστωθούν αδυναμίες ή προβλήματα στα μνημόνια ενεργειών/συνεργασίας των αρμόδιων φορέων.
 • Να διερευνηθεί η ετοιμότητα κινητοποίησης των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας  σε σεισμό.
 • Να γίνει εφαρμογή των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης φορέων, σχολείων, παιδικών σταθμών, επιχειρήσεων κλπ, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αδυναμίες.
 • Να δοκιμαστεί η διαδικασία παροχής άμεσης στέγης σε πληγέντες από σεισμό, καθώς και η αμεσότητα εγκατάστασης καταυλισμών με σκηνές.
 • Να εκπαιδευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να βελτιωθούν οι σχετικές δεξιότητές τους.
 • Να γίνει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε θέματα αυτοπροστασίας.
 • Να γίνει αξιοποίηση και αξιολόγηση νέων μεθοδολογιών και τεχνικών.

Παρόντες στην άσκηση ως παρατηρητές ήταν: Ο Πύραρχος  Βασίλειος Ζαφείρης Δ/της του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, ο Ιωάννης Καπρής ως εκπρόσωπος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και ο Σταύρος Σαλαγιάννης πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα».

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στη διάρκεια της αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος, ενώ υπήρξε σημαντική ενημέρωση για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων μετά από σεισμό από το επιστημονικό προσωπικό του ΟΑΣΠ.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights