ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΣυνεντεύξεις

Αποκλειστική Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Καισαριανής Χρήστο Βοσκόπουλο

«Δεν θα μείνουμε κολλημένοι στο λάκκο επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι για να επιβιώσουν οι ίδιοι»

 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα για εσάς από την πρώτη σας θητεία ως Δήμαρχος Καισαριανής; Έχετε πει ότι δεν περιμένατε τα οικονομικά προβλήματα που βρήκατε.

Πολλά δεν περίμενα, με την έννοια ότι πρώτη φορά ενεπλάκη σε πράγματα που δεν ήξερα. Και όταν λέω δεν ήξερα εννοώ όχι τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας θέσης αλλά κυρίως το βάθος των προβλημάτων. Είδα τα τεράστια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Μεγαλύτερο από αυτά τα προβλήματα είναι η σχέση μεταξύ Δήμου, ως εκπροσώπου του κράτους, και Δημότη. Όταν δεν πολιτεύεσαι ή δεν υπηρετείς σε έναν θεσμό κατά μια έννοια προστατεύεσαι από τον κοινωνικό κύκλο που έχεις ορίσει εσύ. Όταν αναλαμβάνεις όμως μια τέτοια ευθύνη ανοίγεται όλη η κοινωνία απέναντί σου.

Διαπίστωσα τεράστια ζητήματα γνώσης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης και τεράστια ζητήματα ατομικισμού και οικειοποίησης του δημοσίου χώρου. Όλα αυτά τα βλέπω, τα ζω και σε έναν βαθμό, ακόμα σοκάρομαι.

Με την ψηφιακή επανάσταση, αν υποθέσουμε ότι ψηφιοποιούμε διαδικασίες που θα πρέπει να υπάρχουν ή να δημιουργηθούν και ότι θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε κάποιες που υπάρχουν και είναι περιττές πια, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναδομηθεί το κράτος και η δομή του. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφιοποιήσεις τη γραφειοκρατία.  Έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά εδώ χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση κράτους και αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες προκειμένου να μη βαλτώσει όλη η διαδικασία. Εξάλλου ένας ορισμός της γραφειοκρατίας είναι αυτός: Η διαδικασία παραμένει ενώ έχει εκλείψει η αιτία που τη δημιούργησε. Έτσι μια απλή διαδικασία τριών βημάτων γίνεται σε είκοσι.

Σε ότι αφορά την οικονομική στενότητα θα πω τα εξής. Με αίμα ξεπληρώσαμε το δάνειο της πόλης, 2.600.000 περίπου, χωρίς να δανειοδοτηθούμε. Εξετάσαμε στο πενηντάρικο τον προϋπολογισμό, όμως αυτή τη στιγμή η Καισαριανή δεν έχει χρέος.

Και είναι ανήθικο να μας κατηγορούν κάθε μήνα ότι πτωχεύουμε το Δήμο. Ο Δήμος ζει και βασιλεύει. Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, άλλες γρηγορότερα άλλες λιγότερο άμεσα και έχουμε εξασφαλίσει ότι την επόμενη θητεία δεν θα έχουμε το βάρος των 660.000 ανά έτος που πληρώναμε στα τοκοχρεολύσια, πράγμα που σημαίνει ότι επιτέλους θα ανασάνουμε. Σε συνδυασμό με την τοποθέτηση LED και την εξοικονόμηση ενέργειας στο 60%, συν κάποιες άλλες κινήσεις που κάνουμε, θα περιορίσουμε πολύ τα έξοδά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολύ πιο βιώσιμη οικονομικά κατάσταση.

 

Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής σας σε περίπτωση που εξασφαλίσετε μια δεύτερη θητεία;

Η «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ» στην οποία είμαι πλέον επικεφαλής ως υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης, υλοποίησε διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης και καταλήξαμε από κοινού οι 3 παρατάξεις («Καισαριανή Τώρα», «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» και «Καισαριανή Δημιουργία»), σε 4 βασικούς άξονες προτεραιοτήτων πάνω στους οποίους θα συνεχίσουμε το πολύ σημαντικό έργο που έχει ήδη γίνει από την παράταξή μας την 4ετία που πέρασε.

Ως 1ο άξονα λοιπόν θέτουμε τη βιώσιμη και ανθεκτική Καισαριανή, την πράσινη μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα. Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι πλέον είναι η κλιματική κρίση και τα επικίνδυνα φαινόμενα που αυτή επιφέρει. Η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αποτελεί μονόδρομο. Οι νέες περιστάσεις απαιτούν μεγάλα έργα και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων με τα οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι.

Βασική κληρονομιά της θητείας μας είναι η ένταξη του Δήμου Καισαριανής στο Σύμφωνο Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια καθώς και οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και βεβαίως η Ενεργειακή Κοινότητα. Στην επόμενη 5ετία προτεραιότητα παίρνουν:

Οι Αστικές Αναπλάσεις, τόσο οι δρομολογημένες, όπως η Πλατεία, το Σκοπευτήριο και η Γρηγορίου Θεολόγου, αλλά και νέες όπως η Στρατηγική Ανάπλαση του Ιστορικού Τριγώνου, ο σχεδιασμός Πράσινων Διαδρομών, η ολική ανάπλαση του Πάρκου των «ΞΥΛΙΝΩΝ», αναδασώσεις, δεντροφυτεύσεις και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην άρδευση

Τα Δίκτυα Υποδομών: το δίκτυο αποχέτευσης, το δίκτυο όμβριων, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι ασφαλτοστρώσεις και η βελτίωση των πεζοδρομίων της πόλης

Η Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω της ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας, η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Σχολείων, αρχής γενομένης από το 1ο Γυμνάσιο, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, όπως και το έργο του Οδοφωτισμού με την τοποθέτηση των LED

Η Διαχείριση Αποβλήτων και η Κυκλική Οικονομία: η Ανακύκλωση, το πρόγραμμα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, η υπογειοποίηση των κάδων, η απόκτηση νέου Μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και νέα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων

Οι Κοινωνικές Υποδομές: τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι Κοινωνικές Δομές, τα Σχολεία, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Γήπεδα, τα Γυμναστήρια, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι χώροι για τα Αδέσποτα

Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα: κι εδώ τα θεμέλια έχουν ήδη μπει. Μέσα από τα 5 διαφορετικά Σχέδια Αστικής ανάπλασης που είναι σε πλήρη εξέλιξη, και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αναπλάσεις που ξεκινούν τώρα θα συνεχίσουμε με έργα που θα στοχεύσουν στη μείωση της κυκλοφορίας της Εθνικής Αντιστάσεως και θα ενισχύσουν την Οδική Ασφάλεια και τις Καθαρές μεταφορές. Σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και το πρόγραμμα τοποθέτησης Ηλεκτρικών Ποδηλάτων. Θα διεκδικήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα για τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών, όπως δημιουργία χώρων Στάθμευσης και προγράμματα ενίσχυσης της Προσβασιμότητας.

Τέλος, θα λύσουμε το ζήτημα της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που δυστυχώς σε αυτή τη θητεία έμεινε πίσω αφού το πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντώνης Τρίτης» ουσιαστικά σταμάτησε.

Ως 2ο άξονα η «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ» θέτει την Έξυπνη Πόλη, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τις Νέες τεχνολογίες.

Η Καισαριανή έχει ήδη μεταβεί στην ψηφιακή πραγματικότητα. Θέσαμε σε εφαρμογή το Novoville, πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών και συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το Ίντερνετ των Πραγμάτων και την Τεχνητή Νοημοσύνη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας λοιπόν είναι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις έξυπνες πόλεις. Η τεχνολογία διευκολύνει τη δουλειά μας και την κάνει αποτελεσματικότερη για τον δημότη. Στην επόμενη 5ετία στοχεύουμε χρηματοδοτήσεις που θα υπηρετούν:

την έξυπνη αστική κινητικότητα, τη διαχείριση της στάθμευσης και τη βιώσιμη μετακίνηση

την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των δημοτικών τελών και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων

τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων

την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας

την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών

την πλήρη Ψηφιοποίηση του Δήμου

την Κάρτα του Δημότη

Ως 3ο άξονα, η «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ» θέτει την Ανάδειξη της Καισαριανής σε προορισμό διεθνούς ενδιαφέροντος. Η σύγχρονη πόλη προχωρά με βαθιά αντίληψη της ταυτότητας και της συνέχειάς της στο χώρο και στο χρόνο. Η Καισαριανή θέλουμε σήμερα να αποτελεί ένα παράδειγμα σχεδιασμού των πόλεων, που τονίζει το καινούριο, την πρόοδο και την συνεχή αλλαγή. Το Σκοπευτήριο, μέσω της μεγάλης ανάπλασης, καθίσταται Παναττικός προορισμός, δημιουργικό κέντρο της Καισαριανής και το κέντρο ενός διεθνούς δικτύου ενάντια στον απολυταρχισμό, τον αυταρχισμό, τη βία και την περιστολή των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής και ο Υμηττός καθίσταται ένα βουνό προσιτό και προσβάσιμο σ’ όλους τους Αθηναίους και τους ξένους επισκέπτες, «Έξυπνο», καθαρό και φιλόξενο, μια όαση ξεγνοιασιάς μέσα σ΄ ένα πολυπληθές πολεοδομικό συγκρότημα τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων. Προτεραιότητα σε αυτόν τον άξονα παίρνουν:

Η διατήρηση του εναπομείναντος αρχιτεκτονικού αποθέματος της πόλης

Το Δίκτυο Πολιτιστικής & Περιβαλλοντικής Διαδρομής Καισαριανής

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές και η Διαχείριση του Προορισμού μέσα από το δίκτυο μονοπατιών που σχεδιάζουμε στον Υμηττό σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ, με ναυαρχίδα το «Καισαριανή Trail» και βεβαίως η εφαρμογή έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών στο βουνό

Η αναβάθμιση του Μουσείου Καισαριανής και η δημιουργία του Σπιτιού του Μικρασιάτη

Η δημιουργία της νέας Δημοτική Βιβλιοθήκη του νέου Ανοιχτού Θεάτρου και η ανακαίνιση του «Χαράματος» με την ίδρυση ωδείου, ραδιοφωνικού σταθμού και μουσείου ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής

Η αναβάθμιση της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Δημαρχείου

Και η ανάπτυξη της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης

Ως 4ο άξονα, η Ενωμένη Καισαριανή θέτει την Έξυπνη Συμμετοχή, τη δίκαιη κοινωνία χωρίς διακρίσεις, τη Διοικητική Αναδιοργάνωση του Δήμου και την Οικονομική Βιωσιμότητα

«Έξυπνη Πόλη» είναι η πόλη που συνδιαλέγεται με τους δημότες της, που παρέχει ίσες ευκαιρίες, εξαλείφει τις διακρίσεις φύλου, φυλής, έθνους και τάξης, η πόλη που αξιοποιεί στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό της, που διαχειρίζεται ορθολογικά τα οικονομικά της και εκμεταλλεύεται όλους τους διαθέσιμους πόρους. Πρωτίστως «Έξυπνη Πόλη» σημαίνει βελτιωμένη καθημερινότητα των πολιτών. Επιδίωξή μας είναι να αλλάξει η νοοτροπία μας. Ο κοινός χώρος πρέπει να είναι το ίδιο σημαντικός όπως το σπίτι μας. Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια νέα εργασιακή κουλτούρα μεταξύ Διοίκησης, στελεχών και εργαζομένων, προάγοντας έτσι την συνεργασία, την ομαδικότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Προτεραιότητα στον άξονα αυτόν παίρνουν:

Η καθιέρωση διαδικασιών Συμμετοχικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού

Η ριζική αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου

Η Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων

Η Ανάταξη των Οικονομικών του Δήμου με βασική επιδίωξη την αύξηση εσόδων

Η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των χώρων εργασίας (Αναβάθμιση του Δημαρχείου και των άλλων δημοτικών κτιρίων)

 

Είναι σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη ανεξαρτησίας των Δήμων στον τομέα των προσλήψεων; Τι ισχύει στον Δήμο Καισαριανής;

Στην τελευταία 20ετία έχει μείνει το 1/3 από το προσωπικό που υπήρχε. Για παράδειγμα ο Δήμαρχος Μπαρτζώκας είχε 650 άτομα μόνιμο προσωπικό. Εμείς είμαστε κάτω από 200 άτομα.

Συνταξιοδοτείται κόσμος που δεν αντικαθίσταται και με το λάθος της κινητικότητας εντείνεται η υποστελέχωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αστυνόμευση από το κράτος στις προσλήψεις που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των Δήμων. Αν το κράτος φοβάται τα ρουσφέτια ας αλλάξει το νόμο περί ευθύνης. Εγώ δέχομαι την ευθύνη για να καταφέρω να δουλέψει αυτό.

Εδώ όμως έχουμε μια κηδεμονευόμενη αυτοδιοίκηση που παίρνει ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς  να έχει τους αντίστοιχους πόρους. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε. Και έτσι έχουμε και την αθλιότητα των Δήμων πολλών ταχυτήτων. Είναι αυτό ευνομούμενη πολιτεία; Η Καισαριανή από που να έχει πόρους; Άλλος Δήμος έχει μαρίνα, άλλος έχει διαχείριση απορριμάτων. Εμείς δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες. Έχουμε το περισσότερο πράσινο κατά κεφαλήν στην Αττική χωρίς να έχουμε τα αντίστοιχα κονδύλια.

 

Το καλοκαίρι υπογράψατε με τον εργολάβο τη σύμβαση έργου για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καισαριανής. Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης;

Το έργο ξεκινάει αμέσως μετά τις εκλογές. Τον Αύγουστο τα εργοτάξια δυστυχώς δεν λειτουργούν διότι είναι κλειστές και οι χωματερές και οι εταιρείες προμήθειας υλικών. Το Σεπτέμβριο συμφωνήθηκε εγγράφως με εργολάβο και υπηρεσίες να μην γίνουν εργασίες, αφενός εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, αφετέρου και πρωτίστως εξαιτίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν γίνει από την «Αττικό Μετρό» για τις πρόδρομες εργασίες σχετικά με την δημιουργία των δύο σταθμών. Ήταν μια από κοινού απόφαση προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η πόλη όσον αφορά το συγκοινωνιακό.

 

Υπάρχουν κάποια παράπονα από τους πολίτες για περιστατικά που έχουν συμβεί στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Είτε πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες που μετά κατέληξαν σε βανδαλισμούς στο ΚΕΠ και στο ΕΛΤΑ, είτε κάποιες πυρκαγιές που ξέσπασαν από ανθρώπινο χέρι. Πρόσφατα εξάλλου απαγορεύσατε τη διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων στο Σκοπευτήριο. Η Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου θα λαμβάνει υπόψιν αυτά τα ζητήματα; Πότε θα βρεθεί ο Ανάδοχος για το έργο;

Όλα όσα αναφέρετε είναι μια θλιβερή κληρονομιά κυρίως της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία με βασική δικαιολογία μια ιδεολογικο-πολιτική επιχειρηματολογία επέτρεψε να γίνει το Σκοπευτήριο χώρος ασυδοσίας και παρανομίας. Δεν εμπόδισαν ποτέ τις διάφορες ομάδες να στήνουν παράνομες συναυλίες, δεν καλούσαν ποτέ την αστυνομία να πατάξει την εγκληματική δραστηριότητα εντός του Πάρκου, με αποτέλεσμα εμείς να παραλάβουμε ένα καθεστώς κάτω από το οποίο ο κάθε ένας κάνει ό,τι του καπνίσει, για να το πω απλά.

Παρόλα αυτά, εμείς επιτύχαμε δραματική μείωση των παράνομων συναυλιών ακολουθώντας απλώς τη νόμιμη διαδικασία. Με αρκετές ομάδες διοργάνωσης συναυλιών καταφέραμε να βρούμε από κοινού λύσεις. Αν κάποιος ζητήσει εγκαίρως άδεια από τον Δήμο και σέβεται τις ώρες κοινής ησυχίας και καθαρίζει το χώρο μετά τη συναυλία, μπορεί να πάρει άδεια από το Δήμο. Αλλά η παράνομη διοργάνωση θα τελειώσει μια και καλή με την ολοκλήρωση της ανάπλασης.

Η δημιουργία του θεάτρου, του πολυχώρου και του Μουσείου Ρεμπέτικης και Παραδοσιακής Μουσικής με την αίθουσα εκδηλώσεων αφενός θα μας δώσουν συγκεκριμένους χώρους οι οποίοι μπορούν μέσω νόμιμων διαδικασιών να διατίθενται στους ενδιαφερόμενους. Αφετέρου, θα δημιουργήσουμε φορέα διαχείρισης μέσω του οποίου θα διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού σταθερό κονδύλι που θα εξασφαλίζει τη συντήρηση και προστασία του Πάρκου.

Τις ταμπέλες απαγόρευσης μηχανοκίνητων τις τοποθετήσαμε γιατί δυστυχώς τα αυτονόητα δεν είναι πλέον αυτονόητα. Δηλαδή είτε είσαι ντελιβεράς, είτε είσαι πιτσιρικάς με μηχανάκι δεν κατανοείς ότι αυτό είναι ένα πάρκο για οικογένειες με παιδιά, για ηλικιωμένους, για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ή για ανθρώπους που πάνε στο πάρκο για να αθληθούν σε ανοιχτό χώρο;

Εντός του πάρκου θεωρητικά είναι ασφαλές τα παιδιά να παίζουν σχετικά ελεύθερα. Πως θα γίνει αυτό αν περνοδιαβαίνουν δίκυκλα;

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για την ανάπλαση του Πάρκου του Σκοπευτηρίου είναι στον αέρα από τις 12 Σεπτεμβρίου. Στις 17 Οκτωβρίου ανοίγουν οι προσφορές και έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού, εντός Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου  θα έχουμε οριστικό ανάδοχο. Ακολουθεί ο αναγκαίος προσυμβατικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και μέσα στο Δεκέμβριο μπορούμε να υπογράψουμε και σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη διπλή ανάπλαση Πλατείας – Σκοπευτηρίου. Αφενός γιατί επιλέχθηκε από το ΥΠ.ΕΣ. ως ένα από τα 5 εμβληματικά έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αφετέρου γιατί κατορθώσαμε να φτάσουμε σε ανάδειξη αναδόχου εντός 4ετίας, που για όποιον γνωρίζει τις διαδικασίες κατανοεί ότι πρόκειται για άθλο και τέλος γιατί πρόσφατα ο Δήμος Καισαριανής βραβεύθηκε στα ΟΤΑ AWARDS για τις μελέτες αυτής της διπλής ανάπλασης.

 

Έχετε μια δραστήρια ομάδα εθελοντών. Πόσο σημαντική είναι για το Δήμο Καισαριανής;

Έχουμε μια πολύ δραστήρια ομάδα εθελοντών δασοπροστασίας που εκπαιδεύεται συστηματικά εδώ και 3-4 δεκαετίες και με την οποία αισθανόμαστε ασφάλεια για τα του Υμηττού. Κάνουμε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το αντικείμενο του εθελοντισμού. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή  και καλή θέληση γιατί όπως ανέφερα και νωρίτερα υπάρχουν ζητήματα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Είμαστε σε καλό δρόμο γιατί το δύσκολο είναι να μπουν οι βάσεις. Θα είναι ολοένα και πιο χρήσιμοι οι εθελοντές σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα. Θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και ο κόσμος μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται στο κάλεσμα.

 

Στις σελίδες του Δήμου στα Κοινωνικά Δίκτυα, παρατηρείται έντονη πόλωση στα σχόλια. Περισσότερο από το συνηθισμένο θα έλεγε κανείς. Που θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό;

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι ήρθα και ανακάτεψα την τράπουλα. Ήρθα και διεκδίκησα κάτι που διεκδικούσε χρόνια ο λαός της Καισαριανής. Εδώ είχαμε «ιδιοκτήτες» και της Καισαριανής και του Σκοπευτηρίου και της Ιστορίας. Επειδή ήμουν στην πρώτη γραμμή στην απομάκρυνση τους, όλο αυτό τους βγαίνει σε περίσσευμα μίσους και έχθρας.

Όλοι αυτοί στα σχόλια είναι βαλτοί. Σε οποιονδήποτε καλό λόγο  για τη Δημοτική Αρχή,σε οποιαδήποτε παρουσία, σε οποιαδήποτε αναφορά σε έργο, θα βρεθεί ο κακοήθης εντεταλμένος ή ανόητος που θα ρίξει τόσο πολύ το επίπεδο που δεν έχει παρακάτω. Κάποιοι είναι στα όρια της πολιτικής έκπτωσης και κάποιοι στα όρια ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Εξάλλου ο λόγος τους πια είναι χρεωκοπημένος. Τα ίδια τα αποτελέσματα δείχνουν συρρίκνωση γιατί οι ίδιοι δεν ανανεώθηκαν ποτέ. Περίκλειστος εμφυλιοπολεμικός λόγος που δεν ανανεώθηκε ποτέ και μια ιδιοποίηση του ηθικού κώδικα κατά αποκλειστικότητα. Κάποτε υπήρχε μια τεκμηρίωση. Έδινε και τη ζωή του ο άλλος για την ιδεολογία του. Αλλά τώρα όλοι αυτοί οι γόνοι, που δεν είναι καν καταρτισμένοι, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο γραφείο ευρέσεως εργασίας. Και μιλώ φυσικά για τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Δυστυχώς γι’ αυτούς το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένα κόμμα με ιστορία, που προσωπικά το έχω υπηρετήσει ενώ οι δικοί μου έχουν υποστεί τα πάνδεινα εξαιτίας της προτίμησής και της εμπλοκής τους στο Κομμουνιστικό κόμμα. Το θεωρώ ύβρι να έρχονται αυτοί «οι χθεσινοί» οι οποίοι είναι απότοκα γραφειοκρατών να πουλάνε ηθική και ιδεολογία. Τους απαξιώνω και τους βδελύσσομαι.

 

Το εργαλείο Novoville έχει βοηθήσει τον Δήμο Καισαριανής στην επίλυση προβλημάτων; Πως σκοπεύετε να το προωθήσετε περαιτέρω;  Είστε ικανοποιημένος με τη χρήση του από τους πολίτες;

Καταρχάς να ομολογήσω με μεγάλη χαρά ότι ο Δήμος Καισαριανής διατηρεί στο Novoville μερικά από τα καλύτερα στατιστικά. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023, το ποσοστό επίλυσης αιτημάτων ανέρχεται σε 73,9%, ενώ το 24% βρίσκεται σε εξέλιξη και μόλις το 2,1% εκκρεμεί. Να σημειώσω δε, ότι είμαστε η διοίκηση με το μικρότερο αριθμό εργαζομένων, σχεδόν τον μισό από παρελθούσες διοικήσεις.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του Novoville και για έναν επιπλέον, συναισθηματικό λόγο. Δημιουργός της πλατφόρμας είναι ένας Καισαριανιώτης, ο Φώτης Ταλάντζης με τον οποίο συνεργαστήκαμε άψογα.

Το Novoville αποτελεί  πολύτιμο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση και στη νέα θητεία θα το αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, καθώς προσφέρει πλήθος υπηρεσιών και επιλογών για την καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτηση του πολίτη με το Δήμο.

Επίσης να σας πω ότι όταν αναλάβαμε, παραλάβαμε ένα Δήμο σε τεχνολογικό μεσαίωνα. Απαρχαιωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, κακά συντηρημένος, σπασμένο λογισμικό στους υπολογιστές, μηδενική μηχανογράφηση στις υπηρεσίες και κατ’ επέκταση χάος σε σχέση με την πληροφορία.

Δεν αναβαθμίσαμε απλώς το Δήμο ηλεκτρονικά και τεχνολογικά. Τον βουτήξαμε από το γιακά και τον βγάλαμε από το σκοτάδι. Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη απαρίθμηση πρωτοβουλιών και έργων στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης:

Αποκτήσαμε άδειες λογισμικού (SQL 2019, OFFICE365, WINDOWS 10) από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Αγοράσαμε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό Η/Υ για τις υπηρεσίες του Δήμου, πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια!

Δημιουργήσαμε Ψηφιακό Οργανόγραμμα των Υπηρεσιών του Δήμου ώστε να συνδεθεί ο Δήμος με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου

Διασυνδέσαμε το Δήμο με το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΚΣΗΔΕ και το Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» του ΥΠΕΣ

Εντάξαμε το ΚΕΠ Καισαριανής στο πρόγραμμα mykeplive της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων

Αναμεταδίδουμε ζωντανά τα Δημοτικά Συμβούλια μέσω Διαδικτύου

GDPR: εφαρμόσαμε για πρώτη φορά σύστημα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Ανανεώσαμε και αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου και ενσωματώσαμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

Facebook & Instagram: δημιουργήσαμε για πρώτη φορά σελίδες του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Υλοποιήσαμε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU με εγκατάσταση υποδομών παροχής ελεύθερου WiFi σε 4 σημεία του Δήμου

Επίσης μέσα από τη συμμετοχή μας στον ΣΠΑΥ υλοποιούμε ένα μεγάλο ψηφιακό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας του Υμηττού, συνολικής αξίας 4.834.000€ για όλους τους Δήμους-μέλη, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», με παρεμβάσεις που αφορούν και το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής.

Τέλος είμαστε πολύ υπερήφανοι για το «Σχέδιο Έξυπνης Πόλης», ένα πρόγραμμα ύψους 740.000€ με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Σε ό,τι αφορά την χρησιμοποίησή του δεν είμαι ικανοποιημένος από το πόσοι δημότες το χρησιμοποιούν. Υπάρχει ακόμα δυστοκία με την τεχνολογία δυστυχώς.

Μπορεί να με βρει κάποιος στο δρόμο και να μου πει για μια λακκούβα και μετά από μια εβδομάδα να μου ζητήσει τον λόγο επειδή αυτή η λακκούβα ακόμα δεν έχει επισκευαστεί. Πρέπει να κατανοήσει ο πολίτης ότι υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες βαθμίδες και σ’ αυτό θα βοηθήσει το novoville για να εκφράσει τα προβλήματα της καθημερινότητάς του πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά.

Παρεμπιπτόντως να αναφέρω το ασαφές πλαίσιο που υπάρχει σε σχετικά έργα. Για παράδειγμα, η Εθνικής Αντιστάσεως δεν ανήκει στο Δήμο. Ανήκει στην Περιφέρεια. Το ίδιο και η Υμηττού. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για συγκεκριμένα πράγματα και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και αρμόδιες υπηρεσίες για αποκατάσταση ζημιών.

Όπως και να’ χει, scripta manent με το Novoville. Έχει λειτουργήσει πολύ καλά και σιγά σιγά κερδίζει και χρήστες. Πλέον από εκεί που ήταν 1 στις 2 άλυτες υποθέσεις τώρα είναι 1 στις 10. Οι οποίες θα επιλυθούν και αυτές ή θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο λύσης μέσω κάποιου προγράμματος.

 

Είστε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του Asphalt Art; Θα συνεχίσετε και αλλού την εφαρμογή του προγράμματος; Είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σεβασμός στο έργο μακροπρόθεσμα;

Αν ακούσουμε τους μαθητές της πόλης θα πρέπει να το κάνουμε σε όλη την Καισαριανή. Το καταδιασκέδασαν. Όχι μόνο υπήρξε παρέμβαση εικαστικού χαρακτήρα με τα χεράκια τους, με οδηγίες και συνεργασία, αλλά θέλουν και να το επεκτείνουμε.

Απομακρύνθηκαν τα αυτοκίνητα, «άνοιξε» λίγο το μάτι. Το διαφορετικό μπορεί να ενοχλεί τον συντηρητικό ή αυτόν που είχε συμφέρον να βάζει εκεί το αμάξι, από την άλλη όμως δεν μπορεί η ιδιοποίηση του χώρου από τον καθένα ατομικά, να εμποδίζει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στον ιστό της πόλης.

Ήταν ένα πείραμα πολεοδομικού χαρακτήρα ώστε να τεσταριστεί αυτός ο δρόμος, γιατί αυτός ο δρόμος ενδέχεται να πεζοδρομηθεί στο μέλλον για παράδειγμα. Δεν γίνεται κάτι στα «κουτουρού» ή για εντυπωσιασμό. Ό,τι γίνεται εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που μας παράγει συμπεράσματα. Έτσι και αλλιώς δεν επρόκειτο για κάτι μόνιμο, ήταν κάτι πειραματικό που όμως μας βοήθησε να βγάλουμε πλούσια συμπεράσματα.

 

Τον Οκτώβριο θα γίνει δοκιμαστική αναδάσωση στο λόφο Αράπη με την τεχνολογία της Υδροβιογέλης (Hydrobiogel) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Άαχεν και την υποστήριξη της Ένωσης Γερμανοελληνικών Συλλόγων. Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα γι’ αυτό;

Καταρχάς να πω ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου που έχει βρει την καινοτομία με τις υδροβιογέλες είναι Έλληνας. Επειδή είναι έντονο το πρόβλημα της ανομβρίας, οι υδροβιογέλες τοποθετούνται στο χώμα και διαρκώς αυτό «ποτίζεται» από την υγρασία. Τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου μας παρουσίασαν αυτή την ευρεσιτεχνία και δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε μια τέτοια προσφορά και μια τέτοια συνεργασία. Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να είμαστε εξωστρεφείς αλλά εδώ υπήρχαν και λόγοι ουσίας, καθώς αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται τους μήνες της ξηρασίας.

 

Είναι στα πλάνα σας ένα «Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Κατά του Φασισμού». Πλάνο που αναλύσατε και στους εκπροσώπους του Die Linke και του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg στην επίσκεψή τους για την επέτειο των εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Έχετε αναφέρει ότι θα γινόταν φέτος ένα Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ γι’ αυτό το σκοπό αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα γι’ αυτή την προσπάθεια;

Το Πανευρωπαϊκό «Δίκτυο Πόλεων Κατά του Φασισμού» είναι ένα προσωπικό μου όραμα και σχέδιο. Αρχικός μας στόχος ήταν να φιλοξενήσουμε το Μάιο του 2023 στο Σκοπευτήριο το πρώτο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου. Έχουμε μείνει λίγο πίσω σε σχέση με την ίδρυση του Δικτύου, εξαιτίας προτεραιοποίησης αφενός και αφετέρου περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ξέρετε αυτές οι διοργανώσεις θέλουν ‘χέρια’, κεφάλαια και βεβαίως υποδομές.

Με τη νέα θητεία, με ισχυρότερη παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα μας επιτρέψει ευελιξία και αποτελεσματικότητα, θα προχωρήσουμε την Ίδρυση του Δικτύου πολύ γρήγορα.

 

Πόσο σημαντικό θεωρείται ότι και για το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και για την δοκιμαστική αναδάσωση υπάρχει συνεργασία με Γερμανικούς φορείς και παράγοντες; Κάποιοι αντιδρούν σε αυτές τις συνεργασίες.

Είναι ένας λαϊκισμός του χειρίστου είδους. Κάποιοι κάνουν ταυτίσεις και εξομοιώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία βάση αλλά είναι άθλιες και φασιστικές. Συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση λέει «αν είσαι Γερμανός, είσαι φασίστας». Αυτές είναι επικίνδυνες θεωρίες. Κάποια στιγμή φιλοξένησα το ζεύγος Ροτ (σ.σ. η Κλαούντια Ροτ είναι υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας) και η συγκεκριμένη κυρία έκλαιγε εκεί μέσα. Μπορεί να εμπλουτίζεται ο διάλογος αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει την ιστορία.

Η Καισαριανή ανήκει στην κοινωνία. Η ιστορία της είναι πανευρωπαϊκή. Δεν μπορείς να κλειδώνεις εσύ τον χώρο και να τον ανοίγεις τρεις μέρες για μια φορά τον χρόνο. Δεν μπορούν κάποιοι να είναι τιμητές της ιστορίας. Την ιστορία πρέπει να την αναστοχαζόμαστε. Πρέπει να μας είναι χρήσιμη στο σήμερα. Αν κάτι ενοποιεί την ευρωπαϊκή ιδέα είναι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό. Γι’ αυτό θέλουμε και το Δίκτυο Πόλεων κατά του Φασισμού.

 

Πως έγιναν οι επαφές με την ποδοσφαιρική ομάδα της Κηφισιάς για να χρησιμοποιήσει ως έδρα το «Μιχάλης Κρητικόπουλος». Ποια είναι τα οφέλη από μια τέτοια συμφωνία για τους Καισαριανιώτες;

Εκεί που στον αθλητισμό της Καισαριανής υπήρχε άκρα του τάφου σιωπή, ομάδες που κατέρρεαν, γήπεδα που κατέρρεαν και οι ομάδες της Καισαριανής έφτασαν στον πάτο, ήρθαμε εμείς με λογικές κινήσεις και κάναμε ενώσεις σωματείων.

Ήρθε η Κηφισιά και κάναμε ένα γήπεδο στολίδι, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Εκχωρούμε χώρο, δεν χαρίσαμε απολύτως τίποτα. Αντιθέτως αυτοί μας «χάρισαν» με την έννοια ότι το πλήρωσαν πολύ ακριβά.

Εδώ είχαμε πάλι το στερεότυπο των γνωστών κύκλων. «Η φτωχή Καισαριανή, ο μεροκαματιάρης πουλήθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο». Μόνο πικρό γέλιο προκαλούν κάτι τέτοιες απόψεις. Κάποιοι δυστυχώς το πουλάνε αυτό.

Με την Κηφισιά κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Που θα βρίσκεται η ομάδα σε δύο χρόνια. Το γήπεδο όμως θα είναι εκεί και θα είναι asset για το Δήμο Καισαριανής. Πηγαίνετε να δείτε αυτό το γήπεδο και πηγαίνετε να δείτε το γήπεδο της Νήαρ Ηστ που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας να δείτε την άθλια κατάστασή του. Έτσι ήταν και το «Μιχάλης Κρητικόπουλος». Πείτε μου εσείς τι διαλέγετε.

Δεν με ενδιαφέρει αν είναι της Κηφισιάς ή αν είναι της Λίβερπουλ. Η Κηφισιά ήρθε με τα χρήματα της, νοίκιασε χρόνο χρήσης και χώρο, πλήρωσε όσα δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς Καισαριανιώτης, βοήθησε τα σωματεία να ενωθούν και ανέθεσε τη διοίκηση σε Καισαριανιώτες. Γενική αθλητική ανάταξη. Μόνο έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω.

Σχετικά με το μπάσκετ βοηθήσαμε η Νήαρ Ηστ να απεμπλακεί από τα βαρίδια και τα χρέη. Και βαρίδια εννοώ τον Δήμο, γιατί η εμπλοκή της ιστορικής ομάδας με το Δήμο της δημιουργούσε χρέη. Και εν προκειμένω είπα ότι το γυμναστήριο πρέπει να απεμπλακεί και να γίνει αποκλειστικά δημοτική επιχείρηση. Απόφαση που την πήρα με μεγάλο πολιτικό κόστος αλλά κάποια στιγμή θα το φτιάξουμε και αυτό όπως πρέπει.

Η Νήαρ Ηστ ελεύθερη πλέον, ανέβηκε δύο χρόνια δύο κατηγορίες. Αν αυτό δεν είναι άνθιση του αθλητισμού δεν ξέρω τι είναι. Η Καισαριανή θα ξαναγίνει η πόλη του αθλητισμού. Δεν θα μείνουμε κολλημένοι στο λάκκο επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι για να επιβιώσουν οι ίδιοι.

 

Πόσο σημαντική ήταν η ένωση της παράταξής σας με τις αντίστοιχες της Άννας Παραγυιού και της Σταυρούλας- Μερσίνη Καμπάκα; Πιστεύετε ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο «Ενωμένη Καισαριανή» θα σας εξασφαλίζει μια δεύτερη, επωφελή για την πόλη, θητεία;

Αναμφίβολα. Για αυτό και προχωρήσαμε σε μια τέτοια συνεργασία. Υπήρξε συναίνεση μεταξύ των τριών προοδευτικών παρατάξεων της πόλης, («Καισαριανή Τώρα», «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» και «Καισαριανή Δημιουργία»), ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί αυτή η πολύ σημαντική δουλειά που έγινε την 4ετία που κλείνει είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαστούμε, να ζυμώσουμε ιδέες και οράματα μέσα από το διάλογο, ακόμα και τις διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά έχουμε ένα κοινό στόχο: η Καισαριανή να μην ξανά κοιτάξει ποτέ πίσω. Και δεν εννοώ βεβαίως το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της ή τις σπουδαίες Μικρασιατικές ρίζες της. Αντιθέτως. Εμείς αυτά τα αναδεικνύουμε με το σύνολο του έργου μας.

Η Καισαριανή πρέπει να ξεμπερδέψει μια και καλή με όλους όσοι τη χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για πολιτική σταδιοδρομία ή εκμεταλλεύονται την ιστορία τους για να διεκδικούν πολιτική παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το 2019, με την παράταξή μου «Καισαριανή Τώρα» κάναμε την αρχή.

Τώρα 3 παρατάξεις ενωμένες θα δώσουμε το οριστικό τέλος στην πολιτική τοξικότητα και την οπισθοδρόμηση.

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Νίκο Ζαγανιάρη, για την εφημερίδα «Η Ζωή στο Βύρωνα, την Καισαριανή και τον Υμηττό» και το zoipress.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση της παρούσας συνέντευξης με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς αναφορά στο zoipress.gr

© https://zoipress.gr/

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights