ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα ΒύρωναΣυνεντεύξεις

Αποκλειστική Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Βύρωνα Άκη Κατωπόδη

«Η ατζέντα μας είναι αυτοδιοικητική. Δεν θα πάρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών να το πάμε λάφυρο σε κάποιο κόμμα»

 

Μετά από δύο θητείες σας, πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες στον Δήμο Βύρωνα που παραμένουν ανεκμετάλλευτες;

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε και να μάθει ο κόσμος τις θέσεις μας. Πάντοτε στο τέλος μιας θητείας, μια Δημοτική Αρχή πρέπει να απολογείται, να λέει τι έκανε, τι δεν έκανε, να ακούει τις παρατηρήσεις του κόσμου και να προσπαθεί να δώσει το στίγμα της για την επόμενη θητεία.

Ο Βύρωνας είναι μια συνοικία που έχει προέλθει και έχει δομηθεί τα τελευταία 100 χρόνια πάνω σε έναν προσφυγικό συνοικισμό. Αυτό της έδωσε και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Θετικά γιατί κουβαλάει μια ιστορία που είναι πολύ σημαντικό να την γνωρίζει ο κόσμος. Από την άλλη όμως έχει και αρνητικά, γιατί ο τρόπος με τον οποίο έχει οικοδομηθεί η «γειτονιά» αυτή δημιουργεί δυσκολίες  στις υποδομές, στο ύψος των οικοδομών, στους δρόμους κ.α.

Έχει όμως και άλλα θετικά ο Δήμος εκτός από την ιστορία του. Μεγάλο θετικό είναι το Θέατρο Βράχων που προσελκύει πολύ κόσμο που θέλει να γνωρίσει το Βύρωνα. Άλλο θετικό είναι πως βρίσκεται δίπλα στον Υμηττό. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού υπό την έννοια ότι μεγάλο κομμάτι της πόλης μας μπορεί να το περπατήσει και να βρεθεί αμέσως στο πράσινο ή αντιστοίχως να βρεθεί στο κέντρο της Αθήνας κ.ο.κ.

Αν αντιμετωπιστεί σωστά και το οικονομικό θέμα, πιστεύω πως από εδώ και πέρα θα έχουμε μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες να οικοδομήσουμε στην επόμενη δεκαετία μια πόλη που θα είναι πιο σύγχρονη, πιο βιώσιμη και πιο εξυπηρετική για όλους.

 

Ποιοι είναι οι άξονες που θα κινηθεί μια νέα θητεία Κατωπόδη; Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Θα σας αναφέρω τέσσερις άξονες. Ο πρώτος είναι οι αναπλάσεις πλατειών, κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρομίων, δρόμων κλπ.

Ο δεύτερος είναι να φωτίσουμε το Βύρωνα. Έχουμε ήδη προχωρήσει και τοποθετούμε φωτιστικά LED σε 3.800 σημεία.

Ο τρίτος είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Έχουμε πάρει μια πολύ μεγάλη χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 5 εκ. ευρώ και ήδη σε 13 υποέργα έχουμε ξεκινήσει να ψηφιοποιούμε υπηρεσίες.

Ο τέταρτος άξονας είναι η καθαριότητα.

Όλα αυτά τα έργα είναι στα πλαίσια της «στροφής στη γειτονιά». Δηλαδή της βελτίωσης της ζωής στη γειτονιά και της καθημερινότητας των ανθρώπων που είναι ένας βασικός μας στόχος.

 

Είστε ικανοποιημένος με τα εργαλεία που δίνει το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Οι περισσότεροι Δήμαρχοι έχουν πρόβλημα στο κομμάτι των προσλήψεων. Είναι ένα πρόβλημα και του Δήμου Βύρωνα;

Δύο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι. Ανεξαρτήτως Δημάρχου. Το ένα πρόβλημα είναι οι τακτικοί πόροι. Οι ΚΑΠ, η ΣΑΤΑ Παιδείας και η ΣΑΤΑ Έργων. Είναι τρεις χρηματοδοτήσεις που προκύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι οποίες λόγω μνημονίων έχουν μειωθεί στο μισό.

Για την ακρίβεια, μέχρι το 2012 ο Δήμος Βύρωνα έπαιρνε σχεδόν ένα εκ. από τους ΚΑΠ (σ.σ. Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Από τα μνημόνια και έπειτα αυτό έπεσε στις 550 χιλιάδες. Το ίδιο ισχύει και για τη ΣΑΤΑ Έργων και για τη ΣΑΤΑ Παιδείας που είναι κατασκευαστικοί πόροι. Και εκεί το ποσό που παίρνουν οι Δήμοι είναι μειωμένο 50-60 %. Αυτά σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις.

Αν μιλήσουμε για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις ειδικών έργων, εκεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αρκετές δυνατότητες. Υπάρχει το προηγούμενο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ επί ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει το ανάλογο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει το Πράσινο Ταμείο, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν Προγράμματα ΕΣΠΑ, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, από το Υπουργείο Εσωτερικών κλπ. Υπάρχουν πολλές χρηματοδοτήσεις και εμείς πραγματικά έχουμε μπει σε όλες. Όταν λέμε σε όλες το εννοούμε, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Διότι τα οικονομικά του Δήμου και όπως τα παραλάβαμε και προσπαθήσαμε να τα διαχειριστούμε είναι μια ή άλλη. Τώρα για παράδειγμα μετά βίας καταφέραμε και βγάλαμε 500 χιλιάδες για τις ασφαλτοστρώσεις. Συν άλλα δύο εκ. από το ταμείο ανάκαμψης, είναι 2.5. εκ. συνολικά για ασφαλτοστρώσεις και οδική ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των κρατικών επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Πρέπει να διπλασιαστούν ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο του 2012. Οι χρηματοδοτήσεις από προγράμματα από την άλλη μας δίνουν αρκετές δυνατότητες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσλήψεις…Εκεί είναι ακόμα χειρότερο το πρόβλημα. Διότι ενώ θα έπρεπε, με βάση την έξοδό μας από τα μνημόνια να είμαστε στο «ένας φεύγει, ένας έρχεται», δυστυχώς αυτό δεν τηρείται. Το κράτος κρατάει για λογαριασμό του τις προσλήψεις. Δηλαδή όποια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γίνει θα πρέπει να εγκριθεί από το κράτος μέσω ΑΣΕΠ βεβαίως. Όταν όμως αιτούμαστε προσωπικό και λέμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έφυγαν 65 άτομα με συντάξεις, τελικά βλέπουμε ότι έχουν έρθει μόλις 4 άτομα.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται δύο νέες ομάδες προσλήψεων. Η μία είναι στον τομέα της καθαριότητας για πέντε οδηγούς και 10 εργάτες  και η άλλη είναι για 5 Δημοτικούς Αστυνομικούς. Δυστυχώς όλα αυτά αργούν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ κλπ. Υπάρχουν και άλλα προγράμματα από τα οποία προσπαθούμε να αντλήσουμε προσωπικό ορισμένου- όμως- χρόνου. Όπως 8μηνα, ή μέσω των προγραμμάτων των ΟΑΕΔ από 55-67 στα οποία χρηματοδοτούνται οι προσλήψεις κατά 70& από τον ΟΑΕΔ και 30% από τους Δήμους. Βεβαίως μπαίνουμε και σε αυτά τα προγράμματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε με αυτούς τους ρυθμούς να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του Δήμου. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει την αντίληψη ότι αρκεί να προσφέρει στελεχιακό δυναμικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και οι Δήμοι θα πάνε με συμβάσεις ιδιωτικοποίησης να προσλάβουν προσωπικό καθαριότητας, πρασίνου, φύλαξης για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Με βραχύβιες συμβάσεις ή με ιδιωτικές συμβάσεις δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο Δημότης όπως πρέπει.

 

Υπάρχουν κάποια παράπονα από πολίτες για την κατάσταση σε δρόμους του Βύρωνα. Το πρόγραμμα για την ασφαλτόστρωση, που έχει ήδη ξεκινήσει, θεωρείτε ότι θα καλύψει τα περισσότερα προβληματικά σημεία;

Γνωρίζουμε τα προβλήματα των δρόμων και γι’ αυτό με το πρόγραμμα των 2.5 εκ. που εφαρμόζουμε προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε πάρα πολλούς δρόμους. Βεβαίως ποτέ δεν σταματάει αυτή η διαδικασία γιατί υπάρχουν και δρόμοι που δέχονται πολύ φόρτο και πάντα χρειάζονται οι ανακατασκευές. Συνολικά πάντως πιστεύω ότι θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των φθορών που υπάρχουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα για τη Σχολική καθαριότητα «καλούνται 26 σχολικές καθαρίστριες να καλύψουν  τις ανάγκες καθαριότητας σε 31 σχολεία (λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία), σε χώρους αμέτρητων τετραγωνικών στο Δήμο Βύρωνα». Είναι πράγματι έτσι; Και αν ναι θεωρείτε ότι καλύπτονται επαρκώς τα σχολεία;

Θα σας πω με ακρίβεια τι συμβαίνει. Οι σχολικές καθαρίστριες προσλαμβάνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ένα τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Από εκεί χρηματοδοτούνται. Εμείς αιτούμαστε τις ανάγκες μας και μας δίνουν το ανάλογο προσωπικό. Εμείς φέτος αιτηθήκαμε 32 άτομα. Μας έστειλαν 23. Συμπληρώσαμε άλλους 3 και φτάσαμε στους 26 όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Πράγματι αυτό το προσωπικό δεν φτάνει. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε προσωπικό από τον ίδιο τον τομέα καθαριότητας που όμως θα λείψει μετά από την πόλη, από τα γήπεδα, από τις παιδικές χαρές κλπ. Έχουμε ως προτεραιότητα τα σχολεία, κάνουμε το μέγιστο δυνατόν και υπάρχει μια συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων ώστε οι καθαρίστριες, όσο είναι δυνατόν, να ανταποκρίνονται. Το βασικό θέμα όμως είναι ότι ζητήσαμε φέτος 32 καθαρίστριες και μας έφεραν 23.

 

Το καλοκαίρι επισκεφθήκατε το Κέντρο Υγείας όπου ακούσατε γιατρούς, προσωπικό και τον Διευθυντή κ. Μαργαρίτη. Ποια είναι τα σχέδια σας για τη βελτίωση του Κέντρου Υγείας;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι το Κέντρο Υγείας είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Είναι ένα Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί κάθε χρόνο – περίπου- 70.000 περιστατικά και έχει μια τεράστια προσφορά. Αντιμετωπίζει ασθενείς με μικρότερα προβλήματα οπότε βοηθά και στο να μην επιβαρύνονται περισσότερο τα νοσοκομεία. Ξεκίνησε ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου και σήμερα έχει μεγαλώσει και υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Η δική μας δουλειά είναι να διαπιστώνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να διεκδικούμε από την 1η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας αυτά που απαιτούνται. Πράγματι, από αυτά που μας ανέφεραν οι γιατροί και ο Διευθυντής που κάνει εξαιρετική δουλειά, υπάρχουν κενά. Σε γιατρούς και ειδικότητες. Όπως για παράδειγμα σε καρδιολόγο. Είχαμε μια καλή καρδιολόγο η οποία συνταξιοδοτήθηκε και δεν έχει αναπληρωθεί ακόμα ενώ είναι προφανές ότι η ειδικότητά της είναι απαραίτητη. Εμείς βάζουμε τη φωνή μας και πιέζουμε για να διεκδικήσουμε μαζί με το Κέντρο Υγείας αυτά που χρειάζεται.

 

Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμμετοχή των πολιτών στα τεκταινόμενα τού Δήμου. Είστε ικανοποιημένος με το επίπεδο ενδιαφέροντος του Βυρωνιώτη για την πόλη του;

Δεν μπορώ να πω ότι ο Βυρωνιώτης δεν ενδιαφέρεται για την πόλη του. Όμως κάποιες φορές θα εκφράσει το παράπονό του μόνο στο πληκτρολόγιο. Δεν λέω ότι κάνουν όλοι το ίδιο πράγμα, υπάρχουν αιτήματα από τη σχολική κοινότητα, από το Κέντρο Υγείας και από άλλες δομές του Δήμου τα οποία προσπαθούμε να διευθετήσουμε. Στην καθημερινότητα κάποιες φορές ο Δημότης θεωρεί ότι επειδή έγραψε το πρόβλημα στο πληκτρολόγιο αυτό  λύθηκε κιόλας. Δεν είναι έτσι.

Σε ό,τι άφορα το ενδιαφέρον των πολιτών για την πόλη μας είναι σε καλό επίπεδο απλά δεν παίρνει μια πιο οργανωμένη μορφή. Όταν καλούμε ανθρώπους για να συζητήσουμε δεν εμφανίζονται πολλοί. Και αυτό είναι ένα από τα δικά μου παράπονα. Ορθά ο πολίτης διατυπώνει τα παράπονά του στον Δήμαρχο αλλά είναι μια αμφίδρομη σχέση. Θα ήθελα πραγματικά μεγαλύτερη συμμετοχή και συνεργασία για τη λύση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο όταν ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό υπάρχει μια επιτροπή διαβούλευσης η οποία έχει 30 άτομα και τελικά έρχονται 3. Ίσως γιατί οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τον χρόνο ή θεωρούν ότι δεν θα βγει τίποτα. Πιθανόν να χρειάζεται και άλλη μορφή στις διαβουλεύσεις με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. Τα  μελετάμε όλα αυτά.

 

Έχουν γίνει πολλές ενέργειες στον τομέα της αναβάθμισης της καθαριότητας του Δήμου, της προώθησης της Ανακύκλωσης με γιορτές ανακύκλωσης και τοποθέτηση κάδων αλλά και της βελτίωσης του πράσινου αποτυπώματος του Βύρωνα, όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED. Στο πλάνο σας για την επόμενη τετραετία έχετε προγραμματίσει ακόμα περισσότερα στον τομέα αυτό;

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος Βύρωνα είναι πρωτοπόρος στο θέμα της ανακύκλωσης. Μόνο στο Δήμο Βύρωνα, από το 2008, υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ανακύκλωσης σε «ρεύματα». Αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό. Κάτι που έχει βοηθήσει να μπει στη συνείδηση των ανθρώπων η ανακύκλωση.

Τώρα σε ό, τι αφορά τη δική μας Δημοτική Αρχή. Έχουμε προσθέσει και άλλα «ρεύματα», ρούχα, τηγανέλαια, ηλεκτρικές συσκευές και βιοαπόβλητα που είναι πολύ σημαντικά γιατί αγγίζουν το 40% του συνολικού όγκου των απορριμάτων. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα και συνεχίζουμε. Στον τομέα της ανακύκλωσης εκτός από τις γιορτές, κάνουμε ανακύκλωση σε όλα τα σχολεία, αλλάζουμε τους κάδους σε 130 στάσεις και θα προσθέσουμε άλλους 130, εφαρμόζουμε την υπογειοποίηση των κάδων για να είναι πιο καθαρή η πόλη και οπτικά και προμηθευόμαστε συνεχώς εξοπλισμό. Συγκεκριμένα έχουμε προμηθευτεί 4 απορριμματοφόρα για τα βιοαπόβλητα και 900 κάδους.

Το πρόγραμμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στην πόλη, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, όμως ήδη έχουμε εξασφαλίσει 500 τόνους βιοαποβλήτων που δεν πάνε για θάψιμο στη Φυλή. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε, όπως και στο πράσινο αποτύπωμα που αναφέρατε. Εκτός από τα LED έχουμε κάνει ενεργειακή αναβάθμιση σε πέντε σχολεία, νέα φώτα, αλουμίνια, οροφές, συντήρηση καυστήρων ενώ σχεδιάζουμε μέσω του προγράμματος Ηλέκτρα μια χρηματοδότηση 2 εκ. για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα πέντε σχολεία της Ταταούλων.  Θέλουμε να αναπτύξουμε το πράσινο αποτύπωμα και προχωράμε με πολλούς τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση.

 

.Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής σας Πάνος Τριγάζης ανέφερε σε άρθρο του «Το Δημόσιο Σχολείο του Βύρωνα Καινοτομεί» σχετικά με την βραβευμένη ομάδα V-Space. Θεωρείτε ότι πράγματι ήταν ένας θρίαμβος της δημόσιας και ελεύθερης εκπαίδευσης η σπουδαία πορεία των νεαρών αυτών επιστημόνων;

Θεωρούμε ότι στο Δημόσιο Σχολείο υπάρχουν πολλές δυνάμεις αναξιοποίητες στο έμψυχο υλικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε δύο φωτισμένους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους και ως εκπαιδευτικός-μαθηματικός ο ίδιος, είμαι περήφανος που τους έχω συναδέλφους, οι οποίοι αξιοποίησαν τη διάθεση και δίψα των παιδιών για καινοτομία και τα βοήθησαν. Εμείς σταθήκαμε δίπλα τους και τα ενισχύσαμε όταν χρειάστηκε έτσι ώστε να έχουν τα υλικά για να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Φυσικά υπάρχει κόσμος που επιλέγει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, λόγω δουλειάς ή επειδή θεωρούν ότι θα προχωρήσουν περισσότερο τα παιδιά τους. Δεν κακίζω κανέναν όμως επιμένω ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να στηριχθεί με προγράμματα και καινοτομίες έτσι ώστε η νέα γενιά, που είναι αναβαθμισμένη, να βοηθηθεί και να βγουν ακόμα περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες από τα ελληνικά σχολεία.

 

Θεωρείτε ότι το ζήτημα των 104 στρεμμάτων στο Λόφο Κοπανά λύθηκε; Υπάρχει μια ανησυχία ότι, ναι μεν θα αποδοθεί στους Δήμους και τους πολίτες ο χώρος όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός, αλλά θα ζημιωθούν οικονομικά οι κάτοικοι καθώς  το δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τους ιδιώτες.

Αφού ο Άρειος Πάγος έβγαλε αυτή την απόφαση δεν μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση. Το κράτος δεν θα μπορούσε να πάρει με τσαμπουκά τα στρέμματα από τους ιδιώτες αφού κέρδισαν στο δικαστήριο. Τα δικαστήρια προστατεύουν το ιδιωτικό συμφέρον με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα. Από τη στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έβγαλε αυτή την απόφαση δεν υπήρχε άλλη λύση.

Οι πολιτικές ενέργειες είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση. Το Θέατρο Βράχων είναι ένα εξαιρετικό τοπόσημο για το Δήμο Βύρωνα, πανελλαδικά γνωστό. Είδα όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες που έγιναν από χώρος νταμαριών να γίνει ένας τεράστιος χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Ξεκινώντας από τους εμβληματικούς Δημάρχους Δημήτρη Νικολαΐδη και Ανδρέα Λεντάκη του Υμηττού, την προσφορά της Μερκούρη και της Άννας Συνοδινού. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της αλλιώς πάλι θα πάρουμε τον δρόμο του αγώνα. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον χώρο ποτέ, οπότε περιμένουμε. Ελπίζουμε μετά τις δημοτικές εκλογές να δούμε που βρισκόμαστε ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Η απόφαση περιλαμβάνει απαλλοτρίωση ή αγορά του χώρου από το δημόσιο, μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στους δύο Δήμους και αναγνώριση των υπαρχόντων κτισμάτων που υπάρχουν σε αυτό το χώρο. Και δεν θα σταματήσουμε εκεί. Θα απαιτήσουμε και μεγάλη χρηματοδότηση ώστε όλα αυτά να αναβαθμιστούν. Διότι αν δεν έχεις την ιδιοκτησία δεν μπορείς να κάνεις αυτά που πρέπει.

Είναι καλό που το υπενθυμίζετε αυτό γιατί δεν είναι πολύ γνωστό στον κόσμο. Ο χώρος δεν ανήκει στον Δήμο Βύρωνα και τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού αλλά στο Δημόσιο.

Ακριβώς. Οι ιδιώτες διεκδικούσαν από το Δημόσιο τους χώρους αυτούς. Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνει αναβάθμιση του χώρου και θα δοθούν στους κατοίκους του Βύρωνα και του Υμηττού αλλά και σε όλους τους κατοίκους της Αττικής.

 

Που βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών μονάδων του Βύρωνα; Τα σχολεία του Δήμου είναι απολύτως ασφαλή;

Σαν Δήμος έχουμε ξεκινήσει από το 2019 να κάνουμε προσεισμικό έλεγχο. Είχαμε πάρει και μια μικρή χρηματοδότηση γι’ αυτό. Ο ΟΑΣΠ (σ.σ. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) μας είπε ότι τέτοια δουλειά, σαν αυτή που έχει κάνει ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει γίνει πουθενά. Κάναμε τον πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των σχολείων και εμφανίστηκαν κάποιες προτεραιότητες. Σε δύο σχολεία στο 1ο Δημοτικό και στο 6ο Δημοτικό βγήκαν δύο προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στον δεύτερο βαθμό. Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, προχώρησε ο δευτεροβάθμιος σε αυτά τα δύο σχολεία και οι επιστήμονες είπαν ότι στο 6ο δεν υπάρχει καθόλου επικινδυνότητα ενώ στο 1ο, το οποίο είναι λιθοδομή, ο ΟΑΣΠ δεν είχε ακόμα τη δυνατότητα να κάνει την ταξινόμηση. Ταυτόχρονα και άλλα σχολεία μπήκαν στον δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο.

Στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο κάναμε ενεργειακή αναβάθμιση όμως οι μετόπες δεν έχουν σχέση με τη διαδικασία άρα οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης δεν είχαν σχέση με σαθρούς σοβάδες. Όταν έπεσε κάποιος σοβάς στο συγκεκριμένο σχολείο που δεν ήταν κάτι παραπάνω από τρίμματα ουσιαστικά, σε χρόνο ρεκόρ αντικαταστήσαμε τους σοβάδες, σοβατίστηκαν όλα από την αρχή και το σχολείο αναβαθμίστηκε.

Η Ελλάδα είναι χώρα σεισμική και χρειάζεται πολύ δουλειά σε αυτόν τον τομέα που ουσιαστικά στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2002. Πρέπει να δοθούν χρήματα ώστε να θωρακιστούν τα σχολεία και συνολικά η χώρα ώστε να αντιμετωπίσουμε αν χρειαστεί ποτέ, και το απεύχομαι, έναν μεγάλο σεισμό.

 

Έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Βύρωνα; Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία ο Δήμος έχει ευθύνη του αστικού ιστού. Δηλαδή συγκεκριμένα να ξεβουλώνει τα φρεάτια. Τα ρέματα που είναι εκτός αστικού ιστού είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Και θα σας το αποδείξω με την παρακάτω ιστορία.

Τα νερά του Καρέα είναι πολλά, δημιουργούν ποτάμια και ενοχλούν την Ηλιούπολη. Έγινε μια μελέτη και ετοιμάστηκε ένα έργο 7.5 εκ. από την Περιφέρεια για να μαζέψει τα νερά αυτά. Ξεκίνησαν τα έργα από την Ηλιούπολη, έφτασαν μέχρι ενός σημείου και ο εργολάβος εγκατέλειψε το έργο με αποτέλεσμα να έχει βαλτώσει.

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό των υδάτων του Κουταλά. Γενικά δεν υπάρχουν πολλά νερά αλλά μετά από μεγάλη βροχόπτωση έχει συμβεί να πέσουν στο νεκροταφείο, να πέσουν στο ρέμα της Καραολή και να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, φτιάχτηκαν κάποιοι αγωγοί αλλά δεν παύουν τα υπόγεια νερά να διαχέονται στον Βύρωνα και να δημιουργούν προβλήματα στα πεζοδρόμια και τις ασφαλτοστρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ήταν ποτάμι η Καραολή και Δημητρίου. Όταν αυτό δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει να αντιμετωπιστεί, τα νερά απλώνονται και δημιουργούν προβλήματα. Και αυτό είναι θέμα της Περιφέρειας 100%. Πρέπει και εδώ και στις άλλες περιπτώσεις να μαζέψει τα νερά.

 

Η μάχη για τον Δήμο στις ερχόμενες εκλογές αναμένεται σκληρή. Είστε έτοιμος για συνεργασίες σε περίπτωση που χρειαστεί;

Έτσι όπως έχει στηθεί το προεκλογικό τοπίο, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που αναμένουν αυτοί που δημιούργησαν αυτή την ενοποιητική τάση σε μια μεριά της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι τα προσδοκώμενα γι’ αυτούς. Αυτή είναι η αίσθησή μου και αυτό αντιλαμβάνομαι. Σύμφωνα με τις δικές μου προσλαμβάνουσες η παράταξή μας θα είναι στον δεύτερο γύρο. Πιθανότατα με αντίπαλο την παράταξη που ενοποιήθηκε. Όμως θεωρώ ότι βρισκόμαστε ήδη στις διαδικασίες συνεργασιών και η δυνατότητα να έχουμε τη στήριξη άλλων παρατάξεων είναι πολύ πιθανή.

Και βεβαίως οι συνεργασίες είναι αναγκαίες και απαραίτητες.  Στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητο να δημιουργούνται τέτοιες συνεργασίες και είναι κάτι που κάναμε και στο παρελθόν. Εμείς με την απλή αναλογική είχαμε 9 συμβούλους και καταφέραμε και διοικήσαμε με διάθεση για συνεργασία. Και πολλές φορές τα θέματα που προτείναμε ψηφίζονταν από μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων.

Η ατζέντα μας είναι αυτοδιοικητική. Η κατεύθυνσή μας είναι τέτοια. Δεν θα πάρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών να το πάμε λάφυρο σε κάποιο κόμμα. Άλλοι μπορεί να θέλουν να το κάνουν. Εμείς δεν θα κάνουμε αυτό το πράγμα. Εμείς τη νίκη που ευελπιστούμε ότι θα έρθει, θα τη δώσουμε λάφυρο στο λαό του Βύρωνα. Αυτός το αξίζει και σε αυτόν απευθύνεται το πρόγραμμα και τα σχέδια που έχουμε για την επόμενη θητεία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Νίκο Ζαγανιάρη, για την εφημερίδα «Η Ζωή στο Βύρωνα, την Καισαριανή και τον Υμηττό» και το zoipress.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση της παρούσας συνέντευξης με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς αναφορά στο zoipress.gr

© https://zoipress.gr/

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights