ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα Βύρωνα

Κλείνει για δύο εβδομάδες το 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Βύρωνα για κατεπείγουσες τεχνικές εργασίες!

Κινδύνευσε μαθήτρια την προηγούμενη εβδομάδα

Με απόφαση του Δήμου Βύρωνα το 1ο Γυμνάσιο  – 1ο Λύκειο Βύρωνα (Ανάληψης) θα παραμείνει κλειστό για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκτελεστούν κατεπείγουσες εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση σαθρών σοβάδων στις μετόπες του σχολείου.

Από τον έλεγχο που διενήργησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προέκυψε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η εμφανής -εξωτερικά- αποσάθρωση, είναι εκτεταμένη και απαιτείται αποξήλωση και αντικατάσταση των σοβάδων αυτών.

Λόγοι ασφάλειας των παιδιών και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιβάλλουν τη διακοπή της λειτουργίας του σχολείου, προκειμένου να γίνουν σωστά και με ασφάλεια οι προβλεπόμενες εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, χωρίς να εκτεθεί κανένας σε κίνδυνο. Κατά το διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης: «Ζητούμε την κατανόηση των μαθητών, των γονέων – κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών για την αναστάτωση που προκαλεί αυτή η αναγκαστική διακοπή λειτουργίας του σχολείου,  αλλά ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι σε ζητήματα ασφάλειας των συμπολιτών μας δεν χωρούν ημίμετρα αλλά σίγουρες λύσεις, όση ταλαιπωρία κι αν συνεπάγονται, προσωρινά».

Τις δύο προηγούμενες μέρες το σχολείο λειτουργούσε με τηλεκπαίδευση αλλά απ’ ότι φάνηκε το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρότερο απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα ένα παιδί τραυματίστηκε ελαφρά -ευτυχώς τη γλίτωσε με μια αμυχή- και ένα ακόμη κινδύνευσε όταν κομμάτια επιχρίσματος αποκολλήθηκαν από την ταράτσα του κτιρίου! 

Νωρίτερα η Ένωση Γονέων Βύρωνα προανήγγειλε παράσταση διαμαρτυρίας στην αυριανή (22/3/2023 στις18:00) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέροντας χαρακτηριστικά «Έλεγχοι και εργασίες που θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα τακτικά, και οπωσδήποτε κατά το κλείσιμο των σχολείων το καλοκαίρι και προ τους ανοίγματος αυτών τον Σεπτέμβρη, στην περίπτωση μας γίνονται επ’ αφορμής ενός παρ’ ολίγο τραγικού γεγονότος. »

Για το θέμα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι Κομματικές Οργανώσεις ΚΚΕ και ΚΝΕ Βύρωνα. Συγκεκριμένα αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Εδώ και αρκετές μέρες με αγωνία παρακολουθούμε το εξαιρετικά επικίνδυνο και απαράδεκτο γεγονός αποκόλλησης κομματιών από την ταράτσα στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Βύρωνα , με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός παιδιού την πρώτη φορά και τον παρ’ ολίγον τραυματισμό ενός άλλου παιδιού δυο μέρες μετά.

Ως εδώ! Η ακεραιότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά κόστους-οφέλους !

Λίγες μέρες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, η πραγματικότητα έρχεται εκκωφαντικά να επιβεβαιώσει ότι για τις γερασμένες και ασυντήρητες υποδομές στα σχολικά κτήρια δεν φταίει «το κακό το ριζικό μας». Ο φταίχτης ήταν και είναι η εγκληματική πολιτική του κέρδους,την οποία υπηρετούν με ευλάβεια η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ , η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την χρόνια υποβάθμιση της σχολικής στέγης,για τα σχολεία που δεν έχουν περάσει αντισεισμικούς ελέγχους, που πλημμυρίζουν σε μια απλή βροχόπτωση, για το γεγονός ότι εκατοντάδες μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες προκάτ.

Κανείς απ’ όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν δε μπορεί να πει «δεν ήξερα»! Η κατάσταση είναι γνωστή και μη εξαιρετέα. Είναι χαρακτηριστικό, με βάση το υπόμνημα που κατέθεσε στην Βουλή η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ότι στην πλειοψηφία τους τα σχολικά κτήρια είναι παλιά, χτισμένα πριν από τους αντισεισμικούς κανονισμούς ακόμα και του 1959 ή του 1985, που δεν έχουν υποβληθεί σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο έλεγχο, αλλά έχουν μείνει σε έλεγχο «με το μάτι». Ενώ και για τα κτήρια που έχουν χτιστεί από το 1995 και μετά , προκύπτουν ερωτήματα, καθώς ήδη συμπληρώνουν 30ετία.Σχεδόν καθημερινά σε σχολικές μονάδες πανελλαδικά πέφτουν σοβάδες και ψευδοροφές, λόγω της έλλειψης μόνωσης ή περιοδικής αντικατάστασης της υπάρχουσας, της πλημμελούς αντιμετώπισης της υγρασίας,τζάμια σπάνε και δεν αντικαθίστανται, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις μένουν εκτεθειμένες στους μαθητές και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Στο Βύρωνα , τα ζητήματα ασφαλείας και μεταφορών είναι οξυμένα. Συγκεκριμένα αναφέρουμε: το 4ο δημοτικό που έχει μεταφερθεί στον Καρέα από το 2018, το παμπάλαιο συγκρότημα του 1ου δημοτικού (χτίστηκε το 1927!) , το Ειδικό σχολείο που υπάρχει μόνο στα χαρτιά επειδή δεν βρίσκεται κτήριο να το στεγάσει, το 4ο νηπιαγωγείο , που μοιράζεται σε δύο κτήρια (το ένα ιδιωτικό) και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για στέγασή του, τις επικίνδυνες κτιριακές υποδομές σε 2ο και 7ο βρεφικό σταθμό, το λεωφορείο που μεταφέρει τα νήπια στον 7ο βρεφικό σταθμό, που κοντεύει να κλείσει 25ετία, χωρίς κλιματισμό και με ζώνες ασφαλείας που πρέπει να δεθούν κόμπο για να ασφαλίσουν.

Είναι καθαρό ότι αυτή η πολιτική βάζει σε δεύτερη μοίρα την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών μας , θεωρεί ως κόστος την πλήρη προστασία και θωράκιση των σχολικών κτηρίων, την ίδια στιγμή που δίνει απλόχερα κονδύλια στους επιχειρηματικούς ομίλους για να εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα.»

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights