ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΠολιτισμός

Αύριο (Σάββατο, 10 Ιουνίου) το πρωί το πάρτι εγκαινίων στον Δήμο Καισαριανής για το πρόγραμμα «Τέχνη στην Άσφαλτο»

Ο Δήμος Καισαριανής διοργανώνει πάρτι εγκαινίων για να γιορτάσει την αστική ανάπλαση Asphalt Art (Τέχνη στην Άσφαλτο), το Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023, από τις 10:00 έως τις 16:00, με πλήθος δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, aperitivo, μουσικής και χορού!

*Το πάρτι θα φιλοξενήσει το Ü Athens, ένα all-day café/bar, με την υπογραφή του Karn Studio.

Ο Δήμος Καισαριανής είναι ο μοναδικός ελληνικός Δήμος κι ένας από τους 19 Ευρωπαϊκούς Δήμους, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα Asphalt Art European Initiative του Bloomberg Philanthropies.

Η πρόταση του Δήμου Καισαριανής επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 300 υποψηφιότητες και χάρη σε αυτήν, ο Δήμος Καισαριανής θα υλοποιήσει μια πρωτοποριακή πιλοτική ανάπλαση στον κόμβο των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Φιλαδελφείας.

Πρωτοποριακή για δύο λόγους:

 1. αξιοποιεί την τέχνη για να κάνει τον δημόσιο χώρο ασφαλή & ελκυστικό
 2. συμμετέχουν ενεργά τα σχολεία, τα ΚΑΠΗ και οι πολίτες

Ο κόμβος έχει εμβαδόν περίπου 660m2 και είναι από τους σημαντικότερους στην πόλη, καθώς εκεί βρίσκονται τα δύο εμβληματικότερα κτιριακά συγκροτήματα της πόλης: το Δημοτικό Σχολείο Βενιζέλου και το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Νήαρ Ηστ.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι οι παρεμβάσεις να επεκταθούν σε όλο το μήκος της οδού Φιλαδελφείας (περίπου 400m), για τους εξής δύο σημαντικούς λόγους:

 1. Η οδός Φιλαδελφείας διαθέτει σημαντικές χρήσεις γης:
 • τέσσερα δημόσια σχολεία (ένα εκ των οποίων για παιδιά ΑμεΑ)
 • το αθλητικό συγκρότημα της Νήαρ Ηστ
 • το Δημαρχείο της πόλης
 • το Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής
 1. Η οδός Φιλαδελφείας επίσης ενώνει το Σκοπευτήριο, στο ύψος του Δημοτικού θερινού κινηματογράφου «Αιολία» με την Πανεπιστημιούπολη!

Βασικός στόχος του έργου: η εξασφάλιση ασφαλών και άνετων μετακινήσεων για όλους

Η παρέμβαση έχει σκοπό να προτρέψει τους οδηγούς να επιβραδύνουν κατά την κάθοδό τους επί της κεντρικής Λεωφόρου, Εθνικής Αντιστάσεως, δημιουργώντας παράλληλα μια ασφαλέστερη διαδρομή σύνδεσης μεταξύ των δύο πράσινων ορόσημων της πόλης, το Σκοπευτήριο και την Πανεπιστημιούπολη, αλλά και των υπόλοιπων σημαντικών σημείων της κοινότητας.

Η παρέμβαση στοχεύει επίσης στη βελτίωση της καθημερινότητας για άτομα με άνοια. Μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του δημόσιου χώρου βελτιώνουν την κινητικότητά τους (π.χ. συγκεκριμένα χρώματα και πινακίδες καθοδήγησης).

Φορείς υλοποίησης: υπό την επίβλεψη και συντονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καισαριανής:

 • η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καισαριανής
 • το ελληνικό τμήμα τουSTIPO (Ομάδα αστικής ανάπτυξης με προσανατολισμό στο δημόσιο χώρο και την αναζωογόνηση της γειτονιάς με βασικό εργαλείο τη συμμετοχικότητα)
 • το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του EPLO (Circular Economy and Climate Change Institute)

Επικεφαλής του έργου είναι:

 • από τη μεριά του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού και Οικολογίας, Μάνος Κιτσέλλης
 • από την STIPO Greece είναι η κα Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Μηχανικός – Αστική Γεωγράφος, ειδική στο συμμετοχικό σχεδιασμό και το placemaking
 • από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του EPLO, η κα Αλεξία Σπυριδωνίδου, Συγκοινωνιολόγος, ειδική σε θέματα ενσωμάτωσης καινοτομίας και συμμετοχικών διαδικασιών σε τοπικές πολιτικές

Χρηματοδότηση

Η πρωτοβουλία “Asphalt Art” είναι μια δράση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Bloomberg και παρέχει στις πόλεις χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για τον επανασχεδιασμό δρόμων, με γνώμονα τις τέχνες που βελτιώνουν την οδική ασφάλεια, αναζωογονούν τους δημόσιους χώρους και εμπλέκουν τις τοπικές κοινότητες.

Το πρόγραμμα του πάρτι εγκαινίων , το Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023:

08:00 – 10:00 Κυκλική Πεζοπορία με αφετηρία το Σκοπευτήριο

10:00 – 10:30 Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο & τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού και Οικολογίας, Μάνο Κιτσέλλη

10:00 – 12:00 Δραστηριότητες για παιδιά και Φύτευση στο 2ο & 6ο Νηπιαγωγείο

12:00 – 13:00 Εκπαίδευση Οδικής Ασφάλειας

12:00 – 16:00 Μουσική, χορός, snacks & aperitivo στο café “Να χαμογελάς”

Παράλληλες εκδηλώσεις:

– δημιουργικό εργαστήριο stencil

– καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Κέντρο Χορού και Πολιτισμού “Πολυμήλη”

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights