ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα Βύρωνα

Διακήρυξη Μη Διάκρισης Προσφύγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου

Η Αντιρατσιστική Κινηση Πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), σε συνεργασία με την Αντιρατσιστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, προχώρησε στη διατύπωση κειμένου υπό τον τίτλο «Αυτοδιοικητική Δέσμευση Μη Διάκρισης και Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων».

Στη διατύπωση συνέβαλαν και υπέγραψαν γι’ αυτήν οι

ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ, Περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων, πρώην περιφερειάρχης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΣΚΙΩΤΗΣ, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καισαριανής

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ, Δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ,  Δήμαρχος δήμου Περάματος

ΠΑΝΟΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ, Δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα

Η σχετική διακήρυξη είναι η ακόλουθη:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Εμπνεόμενοι από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που το πρώτο άρθρο της αναφέρει ότι «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα»,

Τιμώντας τις οικουμενικές ιδέες και αξίες που γεννήθηκαν στην  χώρα μας, τις οποίες οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε διαρκώς μέσα στους θεσμούς και την κοινωνία, και   

Δεσμευόμενοι από τις βαθιά δημοκρατικές παραδόσεις της Αυτοδιοίκησης,

  1. Θεωρούμε ότι ο ρατσισμός σήμερα έχει πολλά πρόσωπα,  είτε ως κοινωνικό είτε ως πολιτικό φαινόμενο και άρα πολυδιάστατος και πολυεπίπεδος πρέπει να είναι ο αγώνας εναντίον του.
  2. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εργαστούμε εναντίον κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού και για να επικρατήσουν στις κοινωνίες μας οι αξίες της αλληλεγγύης.
  3. Διακηρύσσουμε δέσμευση μας    να αγωνιστούμε ώστε η αρχή της μη διάκρισης με βάση το χρώμα, τη φυλή, το φύλο, την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία και την σεξουαλική προτίμηση να ισχύσει σε όλες τις αυτοδιοικητικές πολιτικές, είτε είμαστε στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση.
  4. Δεσμευόμαστε επομένως, να μην  δημοσιεύουμε, διανέμουμε ή υποστηρίζουμε απόψεις και θέσεις προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και εχθρικές στη διαφορετικότητα, που συχνά οδηγούν στο μίσος και πράξεις βίας.
  5. Κρίνουμε ως προτεραιότητα την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων, με όλα τα δικαιώματα τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους, με κυρίαρχο το ζήτημα της ανεμπόδιστης συμμετοχής των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στα σχολεία της περιοχής μας.
  6. Αναλαμβάνουμε να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η κίνηση «Διεθνής Συνασπισμός Πόλεων κατά του Ρατσισμού», και να προωθήσουμε το Πρόγραμμα της UNESCO «Για μια κουλτούρα Ειρήνης και μη βίας», με κύριους αποδέκτες τους νέους μας.

Ο πρόεδρος                                                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Κώστας Ζώρας,                                                                      Γιάννης Γούναρης

Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου                       Δικηγόρος

 

 

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights