ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα Βύρωνα

Δολοφονία Γρηγόρη Λαμπράκη: Κινηματικές και πολιτικές επιπτώσεις

Tο Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης – ΠΑ.Δ.Ο.Π., με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (22 Μαΐου 1963), διοργάνωσε εκδήλωση τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 στο Δημαρχείο Βύρωνα με θέμα τις κινηματικές και πολιτικές επιπτώσεις του τραυματικού αυτού γεγονότος για τη χώρα μας. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια ερμηνείας των μηνυμάτων που άφησε η δολοφονία της μεγάλης αυτής προσωπικότητας σε σχέση με την σημερινή κατάσταση και τη θέση της Αριστεράς στην σύγχρονη εποχή.

Το ΠΑΔΟΠ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η ιστορία  διδάσκει ότι ακόμα και σε στιγμές που αμφισβητήθηκε η ίδια η ύπαρξη της Αριστεράς, σημειώθηκε ανάκαμψη, κινηματική και εκλογική, πάντοτε μέσα από ενωτικές διαδικασίες, όχι μόνο του αριστερού, αλλά συνολικά του δημοκρατικού χώρου.»

Παρόντος του δημάρχου της πόλης Γρηγόρη Κατωπόδη και πολλών στελεχών της παράταξής του, η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο ιστορικά ποιητικά επιγράμματα για τον Γρηγόρη Λαμπράκη των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου. Το πρώτο διάβασε η ηθοποιός και εγγονή του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης, Ειρήνη Λαμπράκη, κόρη του γιου του Γιώργου Λαμπράκη, συνδικαλιστή της Αριστεράς στον δήμο Πειραιά. Το δεύτερο επίγραμμα διάβασε ο, επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιάννης Παπαγιάννης, παιδί πολύτεκνης οικογένειας του Βύρωνα.

Στο πάνελ της εκδήλωσης, την οποία προλόγισε και συντόνισε η διεθνούς εμβέλειας ακτιβίστρια του αντιπυρηνικού κινήματος Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, συμμετείχαν ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας, πρώην αντιπρύτανης και ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, με την ιδιότητα του συγγραφέα δύο βιβλίων για τον Λαμπράκη.

Ο, εν ενεργεία γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μετανάστευσης σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και στην κυβέρνηση Τσίπρα, βουλευτής σήμερα του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν μπόρεσε να παραστεί, διότι όπως διαμήνυσε στην εκδήλωση «προέκυψε γέννα» το ίδιο απόγευμα, αλλά έστειλε γραπτή παρέμβαση.

 

 

 

 

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights