ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα Καισαριανής

Ευχές του δήμου Καισαριανής για την 25η Μαρτίου

Χρόνια πολλά, Ελλάδα!

Η έξοδος του Μεσολλογίου, Θεόδωρου Βρυζάκη, 1853, Μόνιμη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης

“Το ελληνικό έθνος, το υπό την φρικώδη Οθωμανικήν δυναστείαν, μη δυνάμενον να φέρη τον βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας, και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον δια των νομίμων παραστατών του, ει Εθνικήν συνηγμένων Συνέλευσιν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων την Πολιτικήν αυτού Ύπαρξιν και Ανεξαρτησίαν. Εν Επιδαύρω, την α’ Ιανουαρίου, έτει αωκβ και α’ της Ανεξαρτησίας”

Την 1η Ιανουαρίου 1822 το Ελληνικό Έθνος συστήνεται στον πλανήτη μέσα από δύο εμβληματικά κείμενα, από τα πλέον πρωτοπόρα της εποχής: τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τον Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας, γνωστό και ως Σύνταγμα της Επιδαύρου.

Εμπνευσμένα από τα Συντάγματα της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης, αλλά και από εμβληματικά ελληνικά έργα όπως το Σχέδιο Συντάγματος του Ρήγα Φεραίου και η Ελληνική Νομαρχία του Ανώνυμου, τα κείμενα είναι τολμηρά και καινοτόμα, δημοκρατικά και φιλελεύθερα στο πνεύμα.

Συντάκτες των κειμένων εξέχουσες μορφές της πολιτικής και διπλωματικής ζωής της εποχής και της Επανάστασης, οι Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Θεόδωρος Νέγρης, Αναστάσιος Πολυζωϊδης και ο Ιταλός καρμπονάρος επαναστάτης Βιντζέντζο Γκαλίνα.

Ήδη από το πρώτο Σύνταγμα της Επιδαύρου θεμελιώνονται ατομικά δικαιώματα, όπως αυτό της ανεξιθρησκείας, της ιδιοκτησίας, της τιμής και της ασφάλειας, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της προστασίας του πολίτη από ανεξάρτητα δικαστήρια.

Σύνταγμα της Επιδαύρου, Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας – 1η Ιανουαρίου 1822

Οι Έλληνες ενώ πολεμούν θεμελιώνουν τη σύγχρονη δημοκρατία και το σύγχρονο Ελληνικό κράτος.

Ζήτω η Ελευθερία! Ζήτω η Δημοκρατία!

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights