Πολιτισμός

Εορταστική Εκδήλωση: «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον Αγώνα για την Ελευθερία»

Η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021», με συνδιοργανωτή τον Δήμο Τριφυλίας, πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση με θέμα «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον Αγώνα για την Ελευθερία». Στον ξεσηκωμό του 1821 οι θρυλικοί Ντρέδες των Σουλιμοχωρίων της Ορεινής Τριφυλίας ήταν ενεργά παρόντες σε όλα τα πεδία της μάχης. Όταν ήρθε η ώρα του Αγώνα, ήταν από τους πρώτους που πήραν τα όπλα, ορκίστηκαν απ’ τον Παπατσώρη, στον Άι Δημήτρη του Σουλιμά (24 Μαρτίου 1821) και απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Τριφυλίας, την τότε Αρκαδιά (σήμερα Κυπαρισσία).

Η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» τίμησε τους προγόνους μας στην Εορταστική εκδήλωση με θέμα «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον αγώνα για την Ελευθερία». Στην εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31/7/2021 στην Πλατεία της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) στις 20:00 μ.μ., με ομιλητές:

Α) Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Β) Αθανάσιος Σταθόπουλος, Συγγραφέας / Λαογράφος.

Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του βιβλίου του: « Μπαλταίοι Κλεφταρχηγοί και Αγωνιστές: Η Ιστορία μιας θρυλικής Οικογένειας του Μοριά».

Γ) Σταθοπούλου Δώρα, Γενική Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προλόγησε τον Συγγραφέα-Λαογράφο.

Δ) Μαραγκός Θόδωρος, Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος – Σκιτσογράφος, αναλύει τη σχέση της τέχνης – ελευθερίας. Η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τον γλύπτη και χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Σταματόπουλο ο οποίος φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς το επετειακό μετάλλιο της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) το οποίο αποδόθηκε  στην εκδήλωση, τόσο στον Λαογράφο – Ιστορικό της Κοινότητάς μας, Αθανάσιο Σταθόπουλο, για την ανεκτίμητη προσφορά του, όσο και στο Δήμο Τριφυλίας. Το μετάλλιο παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου ο Δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Γιώργος Λεβεντάκης και θα συμπεριλαμβάνεται στα κειμήλια του Δήμου, ως ένδειξη συνεργασίας και ενότητας για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η μία όψη του μεταλλίου κοσμεί τη σκηνή του όρκου των Ντρέδων αγωνιστών, στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) στις 24/3/1821, και η δεύτερη τη βρύση της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι). Το μετάλλιο έχει ήδη παρουσιαστεί σε ειδική ζωντανή – διαδικτυακή εκδήλωση στις 27/6/2021. Στην εκδήλωση απήυθηναν  χαιρετισμό ο Γιώργος Λεβεντάκης, Δήμαρχος Τριφυλίας, ο Γιώργος Σταματόπουλος, γλύπτης – χαράκτης της ΤτΕ, η Γεωργία Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας και ο Περικλής Κανελλόπουλος, Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης. Ακολούθησε  ανοιχτή συζήτηση με θέμα την Επανάσταση. Την εκδήλωση – συζήτηση συντόνισε  ο δημοσιογράφος,  κ. Ανδρέας Μπούσιος.

Προηγήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κεφαλόβρυσης στις 19:00 μ.μ.

Οι επισκέπτες επισκέφτηκαν τρεις Εκθέσεις, και πιο συγκεκριμένα: Έκθεση Κειμηλίων, Βιβλίων και Εγγράφων στο Κοινοτικό Γραφείο Κεφαλόβρυσης. Έκθεση Εικαστικών με θέμα «Το 1821…αλλιώς» στο χώρο του Κοινοτικού Ιατρείου. Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «21 φωτογραφίες για το ‘21» στο «Εν Ρίπεσι – Φαγοποτείον». Η διάρκεια των εκθέσεων θα είναι 31/7/2021-22/8/2021.

Μας τίμησαν ακόμα οι πρώην Υπουργοί και βουλευτές του Νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος με την Αντιδήμαρχο Δήμητρα Σκαλτσά, ο πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, η περιφερειακή Σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, ο πρόεδρος νέων της Παύλιτσας, Θάνος Χουλιάρας, ο εκπρόσωπος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Πελοποννήσου ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ Αλούπης, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας, Βλάχος Αντώνης, Κουτρουμπής Αλέξανδρος, Μαρία Πανουσιοπούλου και Σωτηρης Μπακούρος,Γιώργος Τσακανίκας δημοτικός σύμβουλος. Οι πρόεδροι των Σουλιμοχωρίων Αγγελική Θεοχάρη Σουλιμά, Σωτήρης Κούκης Ψάρι,Αθανασία Βαβούρη Σιτοχώρι, Γρηγόρης Παπαδόπουλος Κοπανάκι, Μπάμπης Πατσούρης, πρώην πρόεδρος του Κοπανακιου, Δημήτρης Βόγκας πρώην Δήμαρχος Αετού. Οι πρόεδροι των Συλλόγων από το Ψάρι, ΔΙΟΝΎΣΗΣ Αθανασόπουλος και Μίλτος Γυφτόπουλος. Οι πρόεδροι της Αυλώνας και του Γλυκορριζίου. Ο γιατρός και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Γιάννης Μπίρης. Ο καθηγητής της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ελπίς, ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ Χαλβατσιώτης από το Κεφαλόβρυσο. Ο σπουδαίος Μεσσήνιος Ζωγράφος Σωτηρης Τζαμουράνης που χάρισε το έργο τέχνης του, η μάχη στο Λάπι που απεικονίζονται Ριπεσαίοι οπλαρχηγοί, στην Επιτροπή Ρίπεσι 1821-2021. Ο Παναγιώτης Λούτος και η Μπέσσυ Πλέτσα. Σταύρος Παπασταυρόπουλος πρώην Αντινομάρχης Αττικής, Ελένη Παπαδημητρίου Σύμβουλος της Επικρατείας και με την συμμετοχή 400 συγχωριανών και φίλων.

Οι βουλευτές κατόπιν προτροπής του Σταύρου Σταθόπουλου θα θέσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρόταση για απόδοση τιμής στους Ντρέδες.

 

 

 

 

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button