ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΠολιτισμός

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γερμανικού αριστερού κόμματος, Die Linke, και του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Την Τετάρτη, 3/5/2023, μια 25μελής αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg και του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, επισκέφθηκε τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, με στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στους 700 και πλέον εκτελεσθέντες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά των Ναζί κατακτητών.

Το Διεθνές Ίδρυμα Rosa Luxemburg είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα πολιτικής εκπαίδευσης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και μέρος του ευρύτερου διεθνούς δημοκρατικού σοσιαλιστικού κινήματος.

Της αποστολής ηγούνταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κος Heinz Bierbaum, η Επικεφαλής Μονάδας στην Ευρώπη και Επικεφαλής του Γραφείου του Λονδίνου, κα Johanna Bussemer και ο Διευθυντής του Παραρτήματος του Ιδρύματος στην Ελλάδα, κος Friedrich Burschel.

Μέλη της 25μελούς αντιπροσωπείας του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg και του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke,  στα σκαλοπάτια του ιερού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Στην πρώτη σειρά, (δεύτερος από αριστερά) ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του κόμματος Die LINKE και Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς , κος Heinz Bierbaum

Ο Heinz Bierbaum είναι κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του κόμματος Die LINKE. Τον Δεκέμβριο του 2019, εξελέγη Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του κόμματος Die LINKE και Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς , κος Heinz Bierbaum στα σκαλιά του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Ο Διευθυντής του Παραρτήματος του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg στην Ελλάδα, κος Friedrich Burschel με τον Δήμαρχο Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο


(Δεξιά) Η Επικεφαλής Μονάδας στην Ευρώπη και Επικεφαλής του Γραφείου του Λονδίνου του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg, κα Johanna Bussemer

Την ξενάγηση στον ιστορικό χώρο και το μνημείο πραγματοποίησε ο ιστορικός, συγγραφέας και Διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Κωστής Καρπόζηλος.

Ο ιστορικός, συγγραφέας και Διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Κωστής Καρπόζηλος κατά τη διάρκεια της ξενάγησης

Ο κύριος Καρπόζηλος ξεκίνησε την ιστορική αφήγηση από τη δημιουργία της πόλης από Μικρασιάτες πρόσφυγες, πέρασε στη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της Καισαριανής στην Εθνική Αντίσταση, φτάνοντας βεβαίως στα γεγονότα της Πρωτομαγιάς του ’44 και εξηγώντας αναλυτικά την ιστορία του Σκοπευτηρίου κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Στην ξενάγηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, με σύντομες παρεμβάσεις σχετικά με την τοπική ιστορία.

Οι επισκέπτες κατέθεσαν γαρύφαλλα στο χώρο των εκτελέσεων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσθέντων ηρώων και η επίσκεψη έκλεισε με την ενημέρωση των μελών της αποστολής από το Δήμαρχο για τις προσπάθειες της Καισαριανής να ιδρύσει ένα πανευρωπαϊκό «Δίκτυο Πόλεων κατά του Φασισμού».

Οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Αριστεράς, Die Linke και του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το εγχείρημα και την αμέριστη συμπαράστασή τους σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου Καισαριανής.

Τα μέλη της 25μελούς αντιπροσωπείας του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg και του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, ξεναγούνται στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων, εντός του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από δύο χρόνια, ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, εξήγγειλε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Κατά του Φασισμού.

Αρχικός στόχος, στο πλαίσιο του Δικτύου, ήταν η διοργάνωση ενός Αντιφασιστικού Φεστιβάλ για τον Μάιο του 2023, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα ενώσει τις αντιφασιστικές φωνές πόλεων από όλη την Ευρώπη.

Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων, για λόγους που σχετίζονται με τις οικονομικές και διοργανωτικές απαιτήσεις του εγχειρήματος,ανάγκασε σε μετάθεση την ίδρυση του Δικτύου και την διοργάνωση του Φεστιβάλ για μετέπειτα χρονολογία.

Μέχρι τώρα, έχουν ήδη ανταποκριθεί ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις: το Χαϊδάρι, ο Κάνδανος, τα Καλάβρυτα, το Albacete της Ισπανίας και η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου.

Την υποστήριξή τους επίσης έχουν εκφράσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Πολωνός Πρέσβης που επισκέφθηκε το Μνημείο, ο πρώην Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και μετά από την πρόσφατη επίσκεψή τους, το αριστερό κόμμα του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Die Linke, και το Διεθνές Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Τα μέλη της 25μελούς αντιπροσωπείας του Διεθνούς Ιδρύματος Rosa Luxemburg και του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, μαθαίνουν την τραγική αλλά και ηρωική ιστορία του χώρου των εκτελέσεων του Σκοπευτηρίου Καισαριανής και όσων θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του Φασισμού

Βέβαια, όπως σε όλες τις προσπάθειες, πάντοτε θα υπάρχουν και οι αντιδραστικές φωνές. Ο Δήμος Καισαριανής αναφέρει σχετικά:

«Κατανοούμε ότι πολλοί ενοχλούνται από τις συμμαχίες μας. Κάποιοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη σημασία της συμμετοχής των ίδιων των Γερμανών σε δράσεις προστασίας του Σκοπευτηρίου και ανάδειξης της ιστορίας του. Αλίμονό μας, αν εμείς, οι απόγονοι προσφύγων, στραφούμε σε αντίστοιχες ρατσιστικές συμπεριφορές, θεωρώντας ένα ολόκληρο έθνος φασίστες. Ένας είναι ο τρόπος να αποτρέψουμε τους Γερμανούς από το να ξεχάσουν τι έκαναν οι οι Ναζί σε αυτό το χώρο: να εμπλακούν στην προστασία του και να διδαχθούν κομμάτια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δυστυχώς παραμένουν άγνωστα στη Γερμανική ιστοριογραφία».

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights