Επικαιρότητα

Φόρος τιμής στους φιλέλληνες της Βοστώνης

Σε ένα άκρως συγκινησιακό κλίμα, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, η ελληνική κοινότητα της Βοστώνης τίμησε τους μεγάλους Αμερικανούς φιλέλληνες Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου και Έντουαρντ Έβερετ. Η τελετή διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη στο νεκροταφείο του Mount Auburn.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, κ. Μάικλ Δουκάκης, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος και τρεις απόγονοι του Samuel Howe, του φιλέλληνα ιατρού και υπέρμαχου του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αμερικής, ο Γενικός Πρόξενος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου. Επηρεασμένος από το Λόρδο Βύρωνα και το φιλελληνικό κλίμα της εποχής, ο Χάου ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Ήταν απόφοιτος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες ως χειρουργός, οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων. Στη συνέχεια γύρισε στη Βοστώνη, από όπου οργάνωσε φιλελληνικές επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.

Στην τελετή συμμετείχε ο Dave Power, πρόεδρος της πρωτοποριακής Σχολής Τυφλών Perkins, την οποία ίδρυσε ο Χάου στη Βοστώνη. Μάλιστα μετά τον θάνατο του Χάου, τη συγκεκριμένη σχολή διηύθυνε για τριάντα χρόνια ο γαμπρός του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Anagnos), ο οποίος καταγόταν από το Πάπιγγο της Ηπείρου και θεωρούταν μεγάλος εκπαιδευτικός στην εποχή του.

Μετά το πέρας της τελετής κατατέθηκε στεφάνι και στο μνήμα του φιλέλληνα διανοούμενου Έντουαρντ Έβερετ, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Έβερετ ήταν ο πρώτος καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πρώην γερουσιαστής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, καθώς και πρόεδρος του Χάρβαρντ.

Στον πίνακα ο Χάου σε νεαρή ηλικία απεικονιζόμενος ως εύζωνας σε πίνακα του Τζον Έλιοτ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights