ΠεριβάλλονΥγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει την οστεοπόρωση στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη η φθορά των οστών προχωράει με γρηγορότερους ρυθμούς για τις γυναίκες σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο που ζουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές σάρωσαν τα οστά περισσότερων από 9.000 γυναικών που ζούσαν σε τέσσερα διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ. Η καθεμιά γυναίκα που συμμετείχε υποβλήθηκε σε σάρωση οστών τρεις φορές σε μια περίοδο έξι ετών και στη συνέχεια έγινε σύγκριση με την ποιότητα του αέρα που ανέπνεαν στην περιοχή που ζούσαν. Κατά μέσο όρο, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούσε τον διπλασιασμό της ταχύτητας της οστικής απώλειας.

Στις ΗΠΑ, 10 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν οστεοπόρωση, εκ των οποίων περίπου το 80% είναι γυναίκες. Η πάθηση αποδυναμώνει τα οστά και συνδέεται με περισσότερα από 2 εκατομμύρια κατάγματα ετησίως στις ΗΠΑ, με νοσοκομειακό κόστος άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Μόνο το 40% περίπου αυτών των ανθρώπων ανακτούν την πλήρη ανεξαρτησία μετά το κάταγμά τους. Μικρές αλλαγές στην εξέλιξη της νόσου ή στον αριθμό των καταγμάτων των οστών που προκύπτουν θα μπορούσαν επομένως να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στην ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Η νέα μελέτη βοηθά να εξηγηθεί η προηγούμενη εργασία της ίδιας ερευνητικής ομάδας που εξέτασε τη νοσηλεία για κατάγματα σε περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους στις ανατολικές ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ομάδα διαπίστωσε ότι η σωματιδιακή ρύπανση αύξησε τον αριθμό των περιστατικών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κατάγματα κατά 8% στην ομάδα μελέτης τους.

Ο δόκτωρ Diddier Prada, από την αμερικανική ομάδα μελέτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δήλωσε: «Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει λόγω του αυξημένου προσδόκιμου ζωής και της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων. Θα πρέπει να εντοπίσουμε και να εξαλείψουμε τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία κατά τη γήρανση. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ευαίσθητες σε κατάγματα οστών και μειώσεις της οστικής πυκνότητας λόγω της μείωσης των οιστρογόνων αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Απαιτείται περαιτέρω δράση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και την ευρύτερη χρήση ορυκτών καυσίμων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστιες μειώσεις στη νοσηλεία, το κόστος, ακόμη και τη θνησιμότητα».

Οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ήταν πιο ευαίσθητη στην οστική απώλεια που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και ειδικά από τα οξείδια του αζώτου. Υπεύθυνα για το διοξείδιο του αζώτου είναι κυρίως ο μεγάλος αριθμός οχημάτων ντίζελ που μπορεί να περνούν τις δοκιμές καυσαερίων αλλά παράγουν πολύ μεγαλύτερη ρύπανση όταν κινούνται στους δρόμους μαζικά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια πρόσφατη μελέτη ατόμων που ζουν με περισσότερες από μία χρόνιες ασθένειες, βρήκε την οστεοπόρωση μεταξύ των καταστάσεων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και μια περαιτέρω μελέτη βρήκε σχέσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της χαμηλότερης οστικής πυκνότητας και των αυξημένων καταγμάτων. Η έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ της υγείας των οστών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ένα αναδυόμενο πεδίο, αλλά δεν έχει ακόμη εμφανιστεί μια συνεπής ερευνητική προσέγγιση, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκριση των ευρημάτων.

Πηγή:

https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/10/air-pollution-speeds-up-osteoporosis-postmenopausal-women

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights