Η ομάδα μαθητών V-SPACE, του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα, θα εκπροσωπήσει πλήρης την Ελλάδα στον διαγωνισμό CanSat Europe στη Γρανάδα!
Το Υπουργείο Παιδείας είχε απαντήσει αρνητικά λέγοντας πως «δεν είχε κωδικό για ένα τέτοιο έξοδο». Μέσω του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κατέστη δυνατή η μετάβαση όλης της ομάδας στην Ισπανία, καθώς και του προσωπικού ενδιαφέροντος του Νίκου Χαρδαλιά

Η σχολική ομάδα V-SPACE του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα, που εντυπωσίασε καταφέρνοντας να εκτοξεύσει έναν αυτοσχέδιο δορυφόρο στον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece που πραγματοποιήθηκε στην Κωπαίδα, κατόρθωμα μάλιστα που της χάρισε τη νίκη, θα είναι πλήρης και πανέτοιμη για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat που θα πραγματοποιηθεί στην Γρανάδα της Ισπανίας μεταξύ 26 και 30 Ιουνίου 2023.
Στον διαγωνισμό θα συμμετέχουν οι 26 ομάδες που κέρδισαν στους εθνικούς διαγωνισμούς των χωρών τους.
Τα ίδια τα παιδιά περιγράφουν το project τους ως εξής:
«Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, η οποία κρυφά ή φανερά παραβιάζεται είτε από εταιρίες είτε από κυβερνήσεις.
Ως άμυνα σε μια τέτοια κατάσταση, φανταζόμαστε την ύπαρξη ενός δορυφόρου, ο οποίος θα βρίσκεται συνεχώς πάνω από την περιοχή του δήμου μας – θα ταξιδεύει μαζί με εμάς. Οι κάτοικοι του δήμου θα μπορούν μέσω αυτού να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ελέγχουν τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού τους.
Διαβάζουμε επίσης για ιδιωτικές προσπάθειες που γίνονται για την αποστολή δορυφόρων γύρω από τη γη, κυρίως για εμπορικούς σκοπούς. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι εφικτή η δημιουργία ενός φιλικού προς τους πολίτες κοινωνικού δορυφόρου;
To CanSat μας θα είναι ένας κοινωνικός δορυφόρος, ο οποίος θα ανήκει σε μια κοινότητα, θα παρέχει υπηρεσίες στα μέλη της κοινότητας και γενικά θα μπορεί να συνεισφέρει σε κοινωνικά καλούς σκοπούς.
Θα υλοποιήσουμε τρία ειδη υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει ένας τέτοιος δορυφόρος.
Α. Διασφάλιση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών
Διασφάλιση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών μιας περιοχής, είτε αυτές αφορούν προσωπικές επικοινωνίες ή επικοινωνίες τύπου IoT (internet of things).
- Αναγνώριση αντικειμένων – καταστάσεων
Το CanSat θα φωτογραφίζει την περιοχή πάνω από την οποία βρίσκεται και μέσω εκπαιδευμένου νευρωνικού δικτύου θα αναγνωρίζει επικίνδυνες καταστάσεις π.χ. πυρκαγιά σε δασική περιοχή.
Γ. Επιστημονικές μετρήσεις-πειράματα
Τέλος, ένας πραγματικός δορυφόρος σαν αυτόν που περιγράφουμε, θα μπορούσε να φιλοξενεί διατάξεις που θα διενεργούν πειράματα ή μετρήσεις, τα οποία θα ενδιέφεραν τους επιστήμονες της περιοχής ή τους μαθητές. Για παράδειγμα, ένα ενδιαφέρον πείραμα (για μαθητές) θα ήταν η επαλήθευση της βαρομετρικής εξίσωστης υπολογισμού του υψόμετρου, το οποίο και θα υλοποιήσουμε».
Τους τελευταίους δύο μήνες, μετά το πρώτο βραβείο που κέρδισαν στον ελληνικό διαγωνισμό CanSat υπήρξε μια περίοδος αβεβαιότητας καθώς τα χρήματα του σχολείου δεν έφταναν για να μπορέσει να ταξιδέψει η δωδεκαμελής αποστολή των παιδιών στην Ισπανία.
«Αντί να κυνηγάνε τα παιδιά για να τα στείλουν στο διαγωνισμό βρισκόμαστε στην άχαρη θέση να παρακαλάμε υπουργεία και δημόσιους φορείς για να καλυφθούν τα έξοδα. Φυσικά και έχουμε παράπονο. Το εγχείρημα των παιδιών είναι τεράστιο. Δεν πρέπει μόνο να υποστηριχτεί η αποστολή αλλά και να αξιοποιηθεί το εγχείρημα τους. Το σχολείο μας έχει παράδοση σε τέτοιες επιστημονικές πρωτοβουλίες και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, φυσικά τα παιδιά αλλά και το Δήμο Βύρωνα που μας έχουν υποστηρίξει και έχει υποσχεθεί πως θα συμβάλλει στα έξοδα της αποστολής», είπε στο ethnos.gr ο Λυκειάρχης Χαράλαμπος Αλεξάτος.
Το παράπονο είναι πως το Υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά λέγοντας πως «δεν έχει κωδικό για ένα τέτοιο έξοδο», ενώ άλλοι δημόσιοι φορείς δεν τους απάντησαν. Μοιραία τις τελευταίες ημέρες στράφηκαν προς επιχειρηματίες αλλά και εταιρείες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Έχουν πάρει ορισμένες προφορικές υποσχέσεις αλλά όσο ημέρες περνούσαν τα αεροπορικά εισιτήρια εκτοξεύονταν και το κόστος θα ξεπερνούσε τις 20.000 Ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με τους καθηγητές του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα κάποιο από τα παιδιά έστειλε μήνυμα στο Γιάννη Αντετοκούνμπο να τους βοηθήσει να ταξιδέψουν στη Γρανάδα.
Όπως αποκαλύπτει ο Λυκειάρχης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος καλύπτει τη διαμονή σε 7 άτομα (6 παιδιά και έναν συνοδό) αλλά στην προκειμένη περίπτωση ενεπλάκησαν 12 παιδιά και 2 καθηγητές και όλα τα επιπλέον έξοδα δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Μάλιστα, όλα τα έξοδα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτήθηκαν καλύφθηκαν από το Δήμο Βύρωνα ο οποίος υποσχέθηκε πως θα συνδράμει και στο κόστος της αποστολής.
«Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι σωστό να κοπούν μέλη της αποστολής. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των αεροπορικών εισιτηρίων και των έξτρα διαμονών το κόστος του ταξιδιού με σημερινές τιμές φτάνει τις 17.000 Ευρώ. Κάθε ημέρα που περνάει όμως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξάνονται. Για παράδειγμα ενώ είχαμε βρει εισιτήριο με 500-600 Ευρώ τώρα έχουν ανέβει στα 800 και στα 1000 Ευρώ. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά. Το δύσκολο είναι πως για να κλείσουμε εισιτήρια χρειάζονται μετρητά και αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε πως θα χαθεί η αποστολή και αυτή η μεγάλη ευκαιρία για να αναδειχτεί το πρότζεκτ των παιδιών» προσθέτει ο Χαράλαμπος Αλεξάτος.
Όσο για την αγωνία των παιδιών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, είπε: «Υπάρχει μεγάλη αγωνία. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο το ηθικό των παιδιών και μέσα και από τις δυσκολίες και αυτή τη διαδικασία αντιλαμβάνονται πως τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο. Αυτή είναι η μία πλευρά. Πιστεύω πως οι θεσμοί αυτοί θα πρέπει να είναι προβλέψιμοι. Όχι μόνο να υποστηρίζονται αλλά και να ενθαρρύνονται τα παιδιά και τα σχολεία. Ειδικά όταν τα σχολεία είναι δημόσια».
Τελικώς όλα πήγαν καλά και, όπως αναφέραμε, η ομάδα V-SPACΕ θα προσγειωθεί πλήρης στην Ισπανική πόλη έτοιμη να εντυπωσιάσει και εκεί με την πρωτοποριακή ιδέα της. Η ίδια η ομάδα αναφέρει στην ανακοίνωσή της ποιοί φορείς, ιδιώτες και επιχειρηματίες ήταν καθοριστικοί για να επιτευχθεί ο στόχος του ταξιδιού:
«Η δουλειά μας
Κατά τους 8 μήνες της σχολικής χρονιάς η ομάδα μας, V-SPACE, είχε έναν πολύ σαφή στόχο: Privacy by Default!
Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα ασφαλές δίκτυο μέσω του οποίου οι πολίτες μιας κοινότητας θα μπορούσαν να επικοινωνούν και να ελέγχουν τις έξυπνες συσκευές των σπιτιών τους χωρίς να εξαρτώνται από παρόχους επικοινωνιών και χωρίς να παρακολουθούνται από αυτούς.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού CanSat in Greece 2023, η ιδέα μας αυτή υλοποιήθηκε σε μικρογραφία. Ωστόσο με πλήρη επιτυχία και αποτελεί ίσως ένα παράδειγμα (proof of concept) του πως θα μπορούσε κάτι ανάλογο να γίνει σε πραγματική κλίμακα.
Ένας δεύτερος στόχος του δορυφόρου μας, καθώς είναι γεωστατικός, είναι η λήψη φωτογραφιών της περιοχής (του δάσους στον Υμηττό) και η ανάλυσή τους μέσω νευρωνικού δικτύου, ώστε όλοι να ειδοποιούνται άμεσα σε περίπτωση που σε κάποια φωτογραφία αναγνωριστεί φωτιά.
Ήταν ένα πολύπλοκο σύστημα από πλευράς λογισμικού. Ωστόσο δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, αναζητήσαμε και μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα και τελικά πετύχαμε να υλοποιήσουμε ένα λειτουργικό και ασφαλές δίκτυο επικοινωνίας.
Στις 26-30 Ιουνίου εκπροσωπούμε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat in Europe 2023 που διοργανώνεται από τον ESA.
Ευχαριστούμε θερμά για την σημαντική οικονομική και ηθική υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια εξέλιξης των εργασιών του project μας:
1. τον δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόρη Κατωπόδη (και ως δήμαρχο, αλλά και ως “παλιό καλό φίλο” καθώς υποστηρίζει ενεργά το σχολικό μας hackerspace εδώ και πολλά χρόνια)
2. NCC – Περιβαλλοντικές Μελέτες ΕΠΕ
3. Τhes3D – 3D Solutions Partner
Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μέσω του οποίου κατέστη δυνατή η μετάβαση όλης της ομάδας στην Ισπανία και τον κ. Νίκο Χαρδαλιά για το προσωπικό ενδιαφέρον επί του θέματος.
Ευχαριστούμε επίσης για το έμπρακτο ενδιαφέρον και την οικονομική υποστήριξη που εκδήλωσαν προς την ομάδα μας:
1. Λάμδα Σταρ Α.Ε.
2. Uni.Systems
3. Ενδοσκοπική Α.Ε.
4. PeopleCert
5. Αφοι Πορτοκαλίδη Α.Ε.
6. Dimex SA
7. Coffee Island
8. Α.Σ. Άτλας Δάφνης – Υμηττού
9. E&V Kranioti – Foreign Language School
10. Photo Nino – photography by Deanna Leondi
11. nevronas.net
12. όλους όσους μας έστειλαν προσωπικά μηνύματα ή έκαναν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ομάδα μας, εκφράζοντας ένα ειλικρινές ενδιαφέρον.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου για την επιστημονική του υποστήριξη καθώς μας έφερε σε επαφή με πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανισμούς σχετικούς με την επιστήμη του διαστήματος.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Χρήστο Μπαρούς – explorenature.gr για την πολύτιμη βοήθειά του κατά τα drop tests τα οποία έγιναν με χρήση δικού του drone.
Ευχαριστούμε επίσης για τα άρθρα τους (κατά χρονολογική σειρά):
1. Μαριάννα Κουτέλα στο ieidiseis.gr
2. Γιώττα Τέσση στην Εφ.Συν.
3. Κώστας Ασημακόπουλος στο Έθνος
Ευχαριστούμε για τη συμβολή τους στην δημοσιοποίηση της επιτυχίας της ομάδας μας τους δημοσιογράφους:
1. Μάνος Νίφλης, Χρύσα Φώσκολου (“Ανοιχτή Επικοινωνία” – Open Beyond)
2. Φοίβος Κλαυδιανός, Κώστας Πουλακίδας, Σπύρος Σουρμελίδης (“Επί του πιεστηριου” – Kontra Channel)
3. Γιάννης Ντσούνος, Χρήστος Κούτρας (“Αταίριαστοι” – ΣΚΑΙ) καθώς και το Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Ακόμη, ευχαριστούμε – ευχαριστούμε – ευχαριστούμε τους αποφοίτους του σχολείου μας: Μεραμβελιωτάκη Πέτρο, Σταματάκη Οδυσσέα, Αλεξόπουλο Ανδρέα, Γκόλφη Κώστα, Ζιώρη Μέμη και Μπαρτσώκα Θοδωρή, καθώς και τον κ. Θεόδωρο Αργυρόπουλο, οι οποίοι μας βοήθησαν ενεργά σε όλη τη διάρκεια του project.
Τέλος, πολλές ευχαριστίες για την υποστήριξη σε υλικά αλλά κυρίως σε ιδέες εκφράζουμε προς τα μέλη του hackerspace.gr κι ευχόμαστε κάποτε να τους μοιάσουμε σε όσα σπουδαία υλοποιούν!
Η ομάδα v-space
ΥΓ: εντάξει, ας πούμε κι ένα τεράστιο ευχαριστώ προς τους γονείς μας και τους συμμαθητές μας και τους καθηγητές μας και τους φίλους μας. Είμαστε ευγνώμονες που η προσπάθειά μας πήγε καλά και υποσχόμαστε να βάλουμε τα δυνατά μας και στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό!»
Η ομάδα V-SPACE αποτελείται από τους/τις:
- Αλεξοπούλου Αννα (Β’ τάξη)
- Ανδρίκος Γιάννης (Β’ τάξη)
- Αργυροπούλου Εβελίνα (Α’ τάξη)
- Βαλσαμάκη Ασημίνα (Β’ τάξη)
- Κοσκινάς Αλέξανδρος (Α’ τάξη)
- Μαρινάκου Αναστασία (Β’ τάξη)
- Μαρμαρινός Παναγιώτης (Α’ τάξη)
- Μπίτωλα Κυριακή (Β’ τάξη)
- Σταθουλοπούλου Ειρήνη (Β’ τάξη)
- Τσιτσέλης Κωνσταντίνος (Β’ τάξη)
- Τσουκαλάς Κωνσταντίνος (Α’ τάξη)
- Χάνου Ιφιγένεια (Α’ τάξη)
«Ψυχή» του εγχειρήματος ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του πρότζεκτ, Ελένη Ρόμπολα. Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του καθηγητή Φυσικής, Πέτρου Ξηρόδημα, και του διευθυντή του σχολείου, Χαράλαμπου Αλεξάτου.
Συγχαρητήρια στα παιδιά, τους καθηγητές τους και όλους όσους βοήθησαν!
Ένα σχόλιο