Επικαιρότητα

Η παναγία μας η Προυσσιώτισσα

23 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή εορτάζεται από την εκκλησία μας ” Η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου” δηλαδή “Τα Εννιάμερα της Παναγίας.”όπως τα αποκαλεί ο λαός. “Απόδοσις” κατά την εκκλησία μας είναι η ολοκλήρωση μιας μεγάλης εορτής οκτώ ημερών μετά την εορτή της”Κοιμήσεως της Θεοτόκου”
Πολλές εκκλησίες και μοναστήρια εορτάζουν την ημέρα αυτή και όχι τον Δεκαπενταύγουστο, όπως Η Παναγία η Ελεούσα στην Κύθνο,η Φανερωμένη στην Ελευσίνα,στην Σάμο, στην Κάρπαθο,στην Σύμη. Η Παναγία του Μαλικη,του Χάρου, Η Παναγία η Εννιαμερίτισσα,η Παναγία στη Γαβρά της Πάτμου,της Φλαμπουριανής, και ως γνωστό το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας.
Στο νομό Ευρυτανίας 36 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι δεσπόζει εδώ και χίλια χρόνια το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας γύρω γύρω, από απότομους βράχους, στο κέντρο καταπράσινων πανύψηλων βουνών. Στο τέλος της περιόδου της Εικονομαχίας, επί αυτοκράτορα Θεόφιλου(813-842), δύο χριστιανοί, από την Προύσα της Μικράς Ασίας, μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας ,σε αυτή την περιοχή. Από την εικόνα αυτή πήρε το όνομα,το μοναστήρι.
Την θαυματουργή εικόνα την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα την μετέφερε κάποιος νέος. Την έχασε στην Καλλίπολη της Θράκης.Η εικόνα φανερώθηκε σε ένα τσοπανόπουλο με μια στήλη φωτός σαν πυρσός,-γι’αυτό πήρε το όνομα Πυρσός- στο μέρος που ήταν κρυμμένη. Ο νέος πού την είχε χάσει,ήταν στην Πάτρα και ήθελε να την παραλάβει.Η εικόνα θαυματουργικά βρέθηκε στο άγριο μέρος της Ευρυτανίας και φανερώθηκε σε βοσκούς την νύχτα 22 προς 23 Αυγούστου… Ο ευγενής νέος μαζί με τον υπηρέτη του πήγαν στην περιοχή και έγιναν μοναχοί… Ο Διονύσιος και ο Τιμόθεος.
Τεράστιο το δέος που προκαλεί σε κάθε επισκέπτη.
Μεγαλόπρεπα τριώροφα κτήρια μέσα στην άγρια φύση. Ανάμεσα τους. υπάρχει ένα λαξευμένο σπήλαιο, όπου στο εσωτερικό του βρίσκεται ο πρώτος παλαιότερος ναός της μονής. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας .
Μία πανέμορφη εκδρομή για προσκύνημα στην θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.. Εκεί που ο Θεός υπογράφει το μεγαλείο του .. Εκεί που το μάτι χορταίνει με την ομορφιά της άγριας φύσης.. Εκεί που η ψυχή βρίσκει την απόλυτη γαλήνη… Με κατάνυξη και ευλάβεια στην λαμπρότητα της Παναγίας της Προυσιώτισσας..

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights