ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΠεριβάλλον

Η πρώτη δενδροφύτευση παγκοσμίως με βιοδιασπώμενο biohydrogel στην Καισαριανή

Η πρώτη δενδροφύτευση παγκοσμίως με χρήση πλήρως βιοδιασπώμενης βιοϋδρογέλης στην Καισαριανή είναι γεγονός. Με τη συνεργασία του Δήμου Καισαριανής, του Πανεπιστημίου του Άαχεν, του ΣΠΑΥ και της Ένωσης Γερμανο-ελληνικών Εμπορικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε η πρώτη δενδροφύτευση παγκοσμίως με χρήση βιοϋδρογέλης, πλήρως βιοδιασπώμενης, με μηδενικά χημικά κατάλοιπα μετά την χρήση της. Σκοπός της να συγκρατεί το νερό και να το αποδίδει στις ρίζες των φυτών όταν υπάρχει ξηρασία.

Στην πρωτοποριακή διαδικασία συμμετείχαν τα σχολεία της Καισαριανής, το 4ο Νηπιαγωγείο, οι πρόσκοποι και τα λυκόπουλα της Καισαριανής, οι ομάδες εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής, Βύρωνα, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού και πλήθος πολιτών.

Περισσότεροι από 400 γονείς, παιδιά, εθελοντές, εργαζόμενοι του Δήμου Καισαριανής, εκπροσώποι του ΣΠΑΥ και του επιστημονικού του προσωπικού, γέμισαν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 τον λόφο Αράπη του Δήμου Καισαριανής και φύτεψαν με τη νέα αυτή τεχνολογία, 1.600 δενδρύλλια Κουτσουπιάς, Αριάς, Δρυός αιγίλωπος, Χαρουπιάς και Χαλεπίου Πεύκης, όλα είδη τα οποία ευδοκιμούν στην περιοχή και είναι βραδύκαυστα (πλην της Πεύκης).

Ομάδα εθελοντών καθηγητών δασοπόνων και δασολόγων θα αναλάβει την συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο των φυτών, με απώτερο σκοπό βεβαίως την ανάπτυξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν.

Ο Δήμος Καισαριανής με ανακοίνωσή του ευχαριστεί θερμά το Ινστιτούτο Χημείας και Βιοτεχνολογίας (Chemie und Biotechnologie Institute  – Institut für Angewandte Polymerchemie) και ειδικά τους Dr. Markus Biel και Dr. Dominik Schmitz καθώς και το Ινστιτούτο Jülich (Energietechnik Solar-Institut Jülich) και τον Dr. Σπύρο Αλεξόπουλο του Πανεπιστημίου του Άαχεν, οι οποίοι πραγματοποιούν τη σχετική μελέτη, προσέφεραν το υλικό της βιοϋδρογέλης και κάλυψαν όλα τα έξοδα των μελετητών. Επίσης την Ένωση Γερμανο-ελληνικών Εμπορικών Συλλόγων και ιδιαίτερα την Επίτιμη Πρόεδρο Dr. Sigrid Skarpellis-Sperk για τη συνεχή στήριξη που προσφέρουν στο Δήμο Καισαριανής, αλλά και τις δωρεές στην Ομάδα Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου.

Ακόμα ο Δήμος ευχαριστεί το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού «τον συνοδοιπόρο και στενό συνεργάτη την τετραετία που πέρασε για μια λαμπρή κοινή πορεία και συνεργασία».

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights