ΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΠολιτισμός

Ήξερες ότι;

Συνεχίζεται η καμπάνια του δήμου Καισαριανής για τα 100 του χρόνια

Νέα Σμύρνη, δεκαετία 1960 © Αρχείο Δόμνας Σαμίου

 

Στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη δημιουργία της πόλης ο δήμος Καισαριανής δημοσιεύει κάθε εβδομάδα μια κάρτα με κάποια σχετική ενδιαφέρουσα πληροφορία. Αυτή την εβδομάδα μας υπενθυμίζει την καταγωγή της Δόμνας Σαμίου από την Καισαριανή.

«Γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1928. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, ένα χωριό της Μικράς Ασίας, έξω από τη Σμύρνη.

Η σπουδαία αοιδός και μουσικολόγος, έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου 2012, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια κληρονομιά.
Η Δόμνα Σαμίου ταξίδευε επί δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα ηχογραφώντας εκτελέσεις παραδοσιακών τραγουδιών από ντόπιους μουσικούς και τραγουδιστές και κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου, απαθανατίζοντας έτσι ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής μουσικής παράδοσης που διαφορετικά θα είχε χαθεί.
Μεγάλη ερμηνεύτρια η ίδια και δασκάλα σε δεκάδες μουσικούς που στράφηκαν στο παραδοσιακό τραγούδι, με το έργο της έσπασε τα ελληνικά σύνορα, κάνοντας εμφανίσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων ακόμα και σήμερα στρέφονται στο ερευνητικό της έργο ως πρωτογενή πηγή πληροφοριών για την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού, της κάθε περιοχής, την καθιστούσαν μοναδική στον τομέα της.
Η Καισαριανή είναι μουσικομάνα».

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights