Απόψεις

Με κοινωνικό κράτος προστασίας και φροντίδας ενισχύουμε τα εισοδήματα  και δίνουμε ασφάλεια σε όλους

Γράφει η Θεανώ Φωτίου*

Με δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για το παιδί, τη γυναίκα, τον ανάπηρο και τον ηλικιωμένο καταπολεμούμε τις ανισότητες και ενισχύουμε τα λεηλατημένα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Επενδύουμε στο παιδί και το μέλλον του. καλύπτουμε με vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ όλα τα παιδιά.

Ξεκινήσαμε τα σχολικά γεύματα και τώρα προγραμματίζουμε 680.000 γεύματα υγιεινής διατροφής καθημερινά σε όλα τα παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου.

Υλοποιούμε τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού (ΚΕΣΟΙΠ) στους δήμους για παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας κλπ.

Ενισχύουμε τη γυναίκα: Δίνουμε Επίδομα Μητέρας ως τα 24 χρόνια του παιδιού ανεξαρτήτως σπουδών και από τη συντάξιμη ηλικία της εφ όρου ζωής, αυξάνοντας το επίδομα για το 2ο παιδί στα 205 €.

Αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες  φροντίδας στην κοινότητα για το παιδί, τον ηλικιωμένο και τον ανάπηρο και ενισχύουμε τις γυναίκες που τις επωμίζονται, είτε υποαμειβόμενες, είτε «αόρατες», μη αμειβόμενες, στο σπίτι.

Εγγυόμαστε την αξιοπρέπεια και την ενεργό συμμετοχή ανάπηρων και ηλικιωμένων: Αυξάνουμε κατά 20% όλα τα αναπηρικά επιδόματα. Επαναφέρουμε και επεκτείνουμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου. Αναμορφώνουμε τα ψηφιακά  ΚΕΠΑ πολλαπλασιάζοντας τις  υγειονομικές επιτροπές.

Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό σε 70.000 ανάπηρους και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους χωρίς επιβάρυνση

Δημιουργούμε πλήρως προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.

Ιδρύουμε Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο για αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή με σύστημα παρακολούθησης, εντοπισμού και τηλεειδοποίησης σε 24ωρη βάση.

Με τη νέα στεγαστική πολιτική αντιμετωπίζουμε τη στεγαστική κρίση που πλήττει 1 στα 3 νοικοκυριά τα οποία πληρώνουν 50% το εισοδήματός τους για έξοδα στέγης, όταν στην Ευρώπη είναι 1 στα 10.

Στηρίζουμε το δικαίωμα 400.000 νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή με επίδομα ενοικίου 140€ για μεμονωμένο άτομο και 350€ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

Δεν επιτρέπουμε δραστηριότητα airbnb σε επιχειρήσεις, αλλά  μόνο σε φυσικά πρόσωπα για 2-3 ακίνητα.

Για απόκτηση ιδιόκτητης ή ενοικιαζόμενης κατοικίας με κοινωνικά κριτήρια και ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους δημιουργούμε Τράπεζα Στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα ή εγκαταλελειμμένα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια και ενοικιαζόμενες κατοικίες ιδιωτών που τις παραχωρούν χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων.

  • Η Θεανώ Φωτίου είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, εκλέγεται βουλευτής συνεχώς από το 2012 έως σήμερα. Στο διάστημα 2015-2019 ήταν Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι υπεύθυνη για την πολιτική κοινωνικής προστασίας και τη στεγαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights