ΒύρωναςΔάφνη - ΥμηττόςΕπικαιρότηταΝέα ΒύρωναΝέα Δάφνης ΥμηττούΠολιτισμός

Με κυβερνητική παρέμβαση ο Λόφος Κοπανά στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης- Υμηττού

Κυριολεκτικά την 12η ώρα και με απόφαση του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στην απόκτηση της έκτασης του Λόφου Κοπανά και των Θεάτρων Βράχων και στη συνέχεια να τα παραχωρήσει στους Δήμους οριστικά.

Πιο συγκεκριμένα το δημόσιο θα προχωρήσει στην άμεση απόκτηση των 104 στρεμμάτων, με τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέσα από διαδικασίες σύμφωνες με τους Νόμους και τα Διατάγματα. Στη συνέχεια θα περάσουν στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης- Υμηττού χωρίς αντάλλαγμα. Έτσι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Θεάτρων Βράχων του Βύρωνα «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού» και θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης.Έτσι θα λάβουν τέλος οι δικαστικές περιπέτειες δεκαετιών.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στις 28 Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και π. Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά.

Σημειώνεται ότι η επίσπευση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση των διαδικασιών απόκτησης της έκτασης και παραχώρησής της στους Δήμους Βύρωνα και Υμηττού–Δάφνης θα γίνει με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε σχετικά: «Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Πολιτισμό, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επιβεβαιώνεται με την άμεση αντίδρασή του και την οριστική λύση που δίδεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας σημαντικής έκτασης, με υποδομές πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης για τους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού, αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Στα 104 στρέμματα της έκτασης φιλοξενούνται τα ανοικτά θέατρα «Άννα Συνοδινού» και «Μελίνα Μερκούρη», τα οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συνδεθεί με ιστορικές παραστάσεις, με το φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», αλλά και με τη διαρκή σχέση των πολιτών με τις πολύπλευρες και πολυποίκιλες εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές οι πολιτιστικές υποδομές, όπως και οι χώροι αναψυχής της έκτασης, θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού στους οποίους πραγματικά ανήκουν,. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την άμεση παρέμβασή του, καθώς και το Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ως π. Δήμαρχος Βύρωνα, παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για την περιοχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και επί 12 χρόνια Δήμαρχος Βύρωνα και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βράχων Νικόλαος Χαρδαλιάς σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του ανέφερε : «Τα θέατρα Βράχων, τα θέατρα της καρδιάς μας, της νιότης μας, της ιστορίας μας, της πολιτιστικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς δεκαετιών, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένουν στους πολίτες των Δήμων Βύρωνα και Υμηττού- Δάφνης οριστικά και αμετάκλητα!

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση του Πρωθυπουργού χθες, λίγη ώρα πριν την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγες ώρες μετά την επίσημη επανεγκατάστασή του στο Μέγαρο Μαξίμου! Το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και τα άμεσα αντανακλαστικά της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έρχονται να αποκαταστήσουν οριστικά και αμετάκλητα τις πολιτιστικές παρακαταθήκες των αειμνήστων Δημάρχων Δημήτριου Νικολαΐδη και Ανδρέα Λεντάκη και το όραμα και κληρονομιά της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη. Μετά από δικαστικές περιπέτειες δεκαετιών και παρά την αρνητική εξέλιξη της απόφασης του Αρείου Πάγου, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την καταβολή του κόστους αποζημίωσης απόκτησης των 104 στρεμμάτων μέσα από νομικές διαδικασίες αγοράς ή απαλλοτρίωσης της έκτασης, όσο και την απόδοσή της στους κατοίκους των ιστορικών μας Δήμων.

Ο Πολιτισμός για όλους όσους τον υπηρετήσαμε εκεί, στη Σκιά των Βράχων του Υμηττού, αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα αλλά στοίχημα ευθύνης απέναντι στη ιστορία και τους συμπολίτες μας. Απ’ όπου και αν υπηρετούμε ως δημόσιοι λειτουργοί την πατρίδα, η καρδιά μας και το μυαλό μας παραμένει στις γειτονιές μας και θα προσπαθούμε πάντα να είμαστε χρήσιμοι σε αυτές και τους συμπολίτες μας.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για τα άμεσα αντανακλαστικά του και την εξαιρετική συνάδελφο Λίνα Μενδώνη για την ευαισθησία της και στο θέμα της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα των ιστορικών θεάτρων μας».

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights