Μικρασιατικός Αστέρας: Στην Καισαριανή η καρδιά του ποδοσφαίρου δεν έπαψε να χτυπά

Το καλοκαίρι του 2022, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Δημοτική Αρχή Βοσκόπουλου για την ενδυνάμωση του αθλητισμού στην πόλη, ο φημισμένος Εθνικός Αστέρας συγχωνεύτηκε με τον Μικρασιατικό Καισαριανής, ο οποίος αγωνιζόταν στην Α’ ΕΠΣΑ και η ομάδα μετονομάστηκε σε «Μικρασιατικός Αστέρας Α.Ο. Καισαριανής». Λίγους μόλις μήνες μετά, το «Αστέρι της Καισαριανής» ξαναβάζει στο προσκήνιο τον αθλητισμό της πόλης.
Η Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 έμελλε να είναι ιστορική για τη νέα φάση στην οποία έχει μπει το ποδοσφαιρικό καμάρι της Καισαριανής, καθώς στον συγκλονιστικό Τελικό Κυπέλλου ΕΠΣΑ, που έγινε στα γήπεδο της Ριζούπολης, ο Μικρασιατικός κατέκτησε το κύπελλο στην παράταση με γκολ από κεφαλιά-ψαράκι του Σταμάτη Σαπαλίδη έπειτα από σέντρα του Ραφαέλ Ζέλο.
Ακολούθησε ο αναμενόμενος πανζουρλισμός στις εξέδρες από τους 1.000 και πλέον οπαδούς του Αστέρα, ενώ ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γιάννης Τσιροζίδης παρακολουθούσαν με αγωνία από τις κερκίδες. Στο τέλος, όλοι μαζί πανηγύρισαν τη νίκη μαζί με τους παίκτες, το προπονητικό team και τα μέλη της διοίκησης, ενώ η γιορτή της απονομής έμοιαζε με δικαίωση των κόπων του προπονητή και των παικτών. Βέβαια, η δουλειά τους δεν τελείωσε καθώς κυνηγούν τον άλλο μεγάλο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την άνοδο στη Γ’ Κατηγορία. Για την ιστορία, η σύνθεση των θριαμβευτών ήταν η εξής: Μιχελής, Κωνσταντινίδης, Βουτυράς (113′ Έσλερ), Ε. Κουτσογκίλας (102′ Π. Κουτσογκίλας), Μαραγκουδάκης, Τζέλη, Σάμιος, Βουγιουκλίδης (77′ Ζέλο), Σαπαλίδης (113′ Θεοδώρου), Αμπντέλ Ραχήμ (113′ Κακός), Σμυρνάκης (64′ Ψαραδέλης) με προπονητή τον Ηλία Καλοπήτα.
Και κάπως έτσι, ο Μικρασιατικός Αστέρας κατέκτησε το πρώτο του Κύπελλο ΕΠΣΑ. Όμως, όπως όλοι ξέρουμε, πριν τον Μικρασιατικό υπήρχε ο Εθνικός Αστέρας ο οποίος είχε την δική του μεγάλη ιστορία που τον έκανε γνωστό σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους.
Ιδρύθηκε το 1927 ως Εθνικός Καισαριανής. Τρία χρόνια αργότερα, το 1930, ιδρύθηκε ο «Αστέρας Καισαριανής» και το 1943, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε ο «Εθνικός Αστέρας Γ.Α.Ο. Καισαριανής».
Επιτυχίες; Πολλές. Πρωταθλητής Α’ Κατηγορίας ΕΠΣΑ την περίοδο 1974-1975, Πρωταθλητής στη Δ’ Εθνική την περίοδο 1991-1992, Πρωταθλητής Γ’ Εθνικής την σεζόν 1996-1997, τρίτη θέση στη Β’ Έθνική και άνοδος στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαίρου την αγωνιστική περίοδο 1997-1998, 30 παρουσίες στη Β’ Εθνική Κατηγορία, 4 παρουσίες στην Πρώτη Εθνική Κατηγορία 1998-2002 και φυσικά μια πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδος το 1981, όταν και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ του Κούδα, του Ιωσηφίδη, του Γούναρη, του Κωστίκου κ.α.. Διόλου ευκαταφρόνητη παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο για την ομάδα της πόλης, της μικρής αλλά περήφανης Καισαριανής.
Πολλοί οι παίκτες που αναδείχθηκαν από τον Αστέρα. Χαρακτηριστικοί, ο Μπάμπης Μαστρογιάννης (1968-1983, 1984-1985) που υπηρέτησε για πάνω από 15 χρόνια τη φανέλα του Αστέρα. Δεκάρι με άριστα στημένα που είχε πολλές προτάσεις από ομάδες της πρώτης κατηγορίας.
Ο Σταμάτης Βουρδάμης (1965-1966), επιθετικός που πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια ξετίναξε τα δίχτυα της Α’ και Β’ Εθνικής με την Προοδευτική.
Και βέβαια ο Στέλιος Γιαννακόπουλος (1992-1993), πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική μας ομάδα το 2004 και ένα από τα καλύτερα δεξιά χαφ που αγωνίστηκαν ποτέ στον Ολυμπιακό Πειραιώς.
Από ξένους παίκτες, πιο χαρακτηριστική παρουσία ο γκολτζής υψηλού επιπέδου και ταμπεραμέντου Ραφίκ Τζιμπούρ που μας συστήθηκε με τα ερυθρόλευκα του Εθνικού Αστέρα το 2005.
Υπήρξαν όμως και πολλοί ποδοσφαιριστές ήδη «φίρμες» που τίμησαν και τιμήθηκαν από την παρουσία τους στην Καισαριανή. Η λίστα τεράστια και τα ονόματα επιβλητικά. Με τυχαία σειρά: Στέλιος Ρασιδάκης, Μανώλης Ρασιδάκης, Αλέκος Γιαννακόπουλος, Στέφανος Πούλιος, Μπόζινταρ Μπαντοβιτς, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, Ντανιέλ Εντουσέι, Νίκος Τσιαντάκης, Δημήτρης Ναλιτζής, Γιάννης Καλλιτζάκης, Πέτρος Μαρινάκης, Γιώργος Αμανατίδης, Αλέξης Αλεξούδης, Θοδωρής Αρμύλαγος, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Αραβίδης, Τάσος Φερεκίδης, Γιώργος Κορακάκης, Φώτης Στρακόσια, Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, Στέφανος Μπασινάς και άλλοι πολλοί (συγχωρέστε μας γι’ αυτούς που ξεχνάμε, τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα).
Ο θρύλος όμως της Καισαριανής, ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα, παραδόξως δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας παρά μόνο προπονούνταν στο γήπεδο της Νηαρ Ηστ με την Α. Ε. Καισαριανής. Μιλάμε φυσικά για τον Μιχάλη Κρητικόπουλο. 6ο σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού (83 γκολ) άλλα τόσα περίπου με τον Εθνικό Πειραιώς, 28 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος, πρωταθλήματα κύπελλα και βραβεία αρχισκόρερ στην Α’ Εθνική.
Και τώρα…. Καθώς βαδίζει στα 100 χρόνια ύπαρξής του (2027), ο -Μικρασιατικός πλέον – Αστέρας, παρά την αλλαγή ονόματος, παραμένει μια ομάδα γραμμένη στη βίβλο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως πρέπει να δει το μέλλον. Και όλοι εύχονται η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία με το κύπελλο ΕΠΣΑ να είναι η αρχή για την επιστροφή στις μεγάλες κατηγορίες. Με την στήριξη των οπαδών του, την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, τις άοκνη ενασχόληση του προέδρου Ηλία Μιχαηλίδη και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, ποιος ξέρει; Μπορεί κάποια στιγμή το όνομα του Αστέρα να ξανακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε ο αθλητισμός στην Καισαριανή ποτέ δεν έπαψε να έχει παλμό.
Για ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην ιστορία του Εθνικού Αστέρα, με αφορμή τα 90 χρόνια ύπαρξής του (2017), μπορείτε να δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: