ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα ΒύρωναΠολιτισμός

Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Βύρωνα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την προβολή της προσφυγικής ιστορίας της πόλης

Ο  Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ Innovative Cultural Items, η οποία συμμετέχει από κοινού με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), και τις εταιρείες Διάδρασις ΙΚΕ και Time Heritage Ο.Ε. στο έργο «”Ψηφιακός αφηγητής: προσφυγική Αττική” (Digistoryteller)». Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Συνέργειες Έρευνας και Καινοτομίας» του ΕΣΠΑ 2014-2020, της Περιφέρειας Αττικής.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια ψηφιακή ξενάγηση σε γωνιές της Αττικής με έμφαση σε όσες σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές του 1922.  Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες πτυχές της δημιουργίας και εξέλιξης της πόλης και των συνοικιών μέσα όχι μόνο από έναν «ψυχρό» επιστημονικό ή περιγραφικό λόγο, αλλά από τις ιστορίες που μπορούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες να αφηγηθούν ή που έχουν ήδη αφηγηθεί (στη λογοτεχνία, τις προφορικές μαρτυρίες, τις καταγραφές της προφορικής ιστορίας, τα αποθετήρια των γενεαλογικών δέντρων  κλπ). Το αποτέλεσμα θα συμπυκνωθεί σε μια εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ αλλά θα είναι διαθέσιμο και διαδικτυακά.

Παράλληλα μέσω του προγράμματος χρηματοδοτείται η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων σε ψηφιακή και φυσική μορφή, για τις ανάγκες κάθε Δήμου που συμμετέχει στον Ψηφιακό Αφηγητή της Προσφυγικής Αττικής. Για τον Δήμο Βύρωνα, το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής χαρτοκατασκευής, που προορίζεται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ιστορίας, εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία της πόλης του Βύρωνα καθώς και ένα φυλλάδιο που αξιοποιεί τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας. Το κόστος του σχεδιασμού και της προτυποποίησης όλων των προϊόντων καλύπτεται από τους πόρους του έργου.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights