Απόψεις

Να ξαναβρεί η Ε.Ε. τον δρόμο των ανθρωποκεντρικών οραμάτων

Γράφει ο Πάνος Τριγάζης*

Ως κίνηση ειρήνης και διεθνούς αλληλεγγύης, μέλος του τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης (1920), το ΠΑΔΟΠ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αντίστοιχες κινήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες  χωρίς καμιά εξαίρεση απορούν για το γεγονός ότι ούτε η FRONTEX ούτε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έπραξαν ότι ήταν δυνατόν για να αποτραπεί η απίστευτη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου.

Θυμίζουν επίσης οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες της Ευρώπης ότι η Λιβύη, από την οποία το μοιραίο σκάφος παρέλαβε τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ουσιαστικά διαλύθηκε μετά τον πόλεμο για την ανατροπή του Καντάφι – πόλεμο για την δημοκρατία τον είχαν ονομάσει – και παραδόθηκε στην επιρροή του Ερντογάν. Δεν θυμάμαι να είχε διαφοροποιηθεί η επίσημη Ελλάδα, ειδικότερα η ΝΔ, από τον καταστροφικό εκείνο πόλεμο.

Προφανώς, το προσφυγικό –μεταναστευτικό είναι μέγα θέμα της Ευρώπης και του κόσμου όλου, η δε Ελλάδα ως χώρα του πυρήνα της Ε.Ε δεν μπορεί να είναι Ευρώπη, όταν αυτό συμφέρει τις συντηρητικές της κυβερνήσεις. Να συνδιεκδικήσουμε, λοιπόν, όλες  οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενεργότερο ρόλο της χώρας μας για την ριζική αλλαγή πορείας της Ε.Ε ώστε να ξαναβρεί τον δρόμο των ανθρωποκεντρικών οραμάτων, μετατρεπόμενη σε πόλο ειρήνης για το σύνολο της ηπείρου μας και όλο τον κόσμο.

  • Ο Πάνος Τριγάζης είναι Οικονομολόγος-διεθνολόγος, Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Σύμβουλος Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

 

 

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights