ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΧρήσιμα

Ο Δήμος Καισαριανής, ένας από τους 19 Δήμους της Ευρώπης που μπήκαν στο διεθνές πρόγραμμα «Τέχνη στην Άσφαλτο»

Ο Δήμος Καισαριανής είναι ο μοναδικός ελληνικός Δήμος, κι ένας από τους 19 Ευρωπαϊκούς Δήμους, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Asphalt Art European Initiative!

Η πρόταση του Δήμου Καισαριανής επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 300 υποψηφιότητες και, χάρη σε αυτήν, ο Δήμος Καισαριανής θα υλοποιήσει μια πρωτοποριακή πιλοτική ανάπλαση στον κόμβο των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Φιλαδελφείας. Πρωτοποριακή για δύο λόγους: αφ’ενός γιατί αξιοποιεί την τέχνη για να κάνει τον δημόσιο χώρο ασφαλή και ελκυστικό, και αφ’ετέρου γιατί στην πιλοτική ανάπλαση συμμετέχουν ενεργά τα σχολεία, τα ΚΑΠΗ και οι πολίτες.

Η κα Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Μηχανικός – Αστική Γεωγράφος, ειδική στο συμμετοχικό σχεδιασμό και το placemaking, επικεφαλής του προγράμματος από τη μεριά της STIPO Greece κατά την επίσκεψή της στο Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής, στις 3 Μαΐου 2023, εξηγεί στα μέλη του το πρόγραμμα και τους στόχους του

Ο κόμβος έχει εμβαδόν περίπου 660m² και είναι από τους σημαντικότερους στην πόλη, καθώς εκεί βρίσκονται τα δύο εμβληματικότερα κτιριακά συγκροτήματα της πόλης: το Δημοτικό Σχολείο Βενιζέλου και το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Νήαρ Ηστ.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι οι παρεμβάσεις να επεκταθούν σε όλο το μήκος της οδού Φιλαδελφείας (περίπου 400m), για δύο κυρίως λόγους:

  1. Η οδός διαθέτει σημαντικές χρήσεις γης: τέσσερα δημόσια σχολεία (ένα εκ των οποίων για παιδιά ΑμεΑ), το αθλητικό συγκρότημα της Νήαρ Ηστ, το Δημαρχείο της πόλης και το Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής
  2. Ενώνει το Σκοπευτήριο (στο ύψος του Δημοτικού θερινού κινηματογράφου «Αιολία») με την Πανεπιστημιούπολη

Κάτοψη της περιοχής παρέμβασης: ο κόμβος της οδού Φιλαδελφείας με τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως και η οδός Φιλαδελφείας σε όλο της το μήκος

Βασικός στόχος του έργου: η εξασφάλιση ασφαλών και άνετων μετακινήσεων για όλους

  • Η παρέμβαση έχει σκοπό να προτρέψει τους οδηγούς να επιβραδύνουν κατά την κάθοδό τους επί της κεντρικής Λεωφόρου, Εθνικής Αντιστάσεως, δημιουργώντας παράλληλα μια ασφαλέστερη διαδρομή σύνδεσης μεταξύ των δύο πράσινων ορόσημων της πόλης, το Σκοπευτήριο και την Πανεπιστημιούπολη, αλλά και των υπόλοιπων σημαντικών σημείων της κοινότητας.
  • Η παρέμβαση στοχεύει επίσης στη βελτίωση της καθημερινότητας για άτομα με άνοια. Μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του δημόσιου χώρου βελτιώνουν την κινητικότητά τους (π.χ. συγκεκριμένα χρώματα και πινακίδες καθοδήγησης).

Συμμετέχω στη διαμόρφωση της πόλης μου

Το Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής έχει ήδη ξεκινήσει να συμμετέχει στη διαμόρφωση του κόμβου

Οι παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου 2023, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, τα τοπικά σχολεία, τα ΚΑΠΗ και τους πολίτες.

Φορείς υλοποίησης

Φορείς υλοποίησης του έργου, υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καισαριανής είναι:

  • η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καισαριανής
  • το ελληνικό τμήμα του STIPO (Ομάδα αστικής ανάπτυξης με προσανατολισμό στο δημόσιο χώρο και την αναζωογόνηση της γειτονιάς με βασικό εργαλείο τη συμμετοχικότητα)
  • το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του EPLO

Επικεφαλής του έργου από τη μεριά του Δήμου είναι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού και Οικολογίας, Μάνος Κιτσέλλης, από την STIPO Greece είναι η κα Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Μηχανικός – Αστική Γεωγράφος, ειδική στο συμμετοχικό σχεδιασμό και το placemaking και από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του EPLO, η κα Αλεξία Σπυριδωνίδου, Συγκοινωνιολόγος, ειδική σε θέματα ενσωμάτωσης καινοτομίας και συμμετοχικών διαδικασιών σε τοπικές πολιτικές.

Asphalt Art European Initiative: αντίστοιχη παρέμβαση στη Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Χρηματοδότηση και Χρονοδιάγραμμα

Η παρέμβαση είναι προγραμματισμένη να υλοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Η πρωτοβουλία “Asphalt Art” είναι μια δράση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Bloomberg και παρέχει στις πόλεις χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για τον επανασχεδιασμό δρόμων, με γνώμονα τις τέχνες που βελτιώνουν την οδική ασφάλεια, αναζωογονούν τους δημόσιους χώρους και εμπλέκουν τις τοπικές κοινότητες.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, χάρη στην ανάπτυξη και εφαρμογή της πρωτότυπης επιστημονικής μεθοδολογίας, αλλά και της προβολής του πρωτοποριακού προγράμματος, ο Δήμος Καισαριανής θα απολαύσει μια διεθνή προβολή, θα έλξει ενδεχομένως και άλλους διεθνείς οργανισμούς που υποστηρίζουν πρωτοπόρα προγράμματα και να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Asphalt Art European Initiative: αντίστοιχη παρέμβαση στη Γλασκώβη της Σκωτίας

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights