ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΧρήσιμα

Ο Δήμος Καισαριανής τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Δήμος Καισαριανής, πόλη προσφύγων Μικρασιατών, τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) και ενώνει τη φωνή του με όσους διεκδικούν διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε θεσμικό επίπεδο.

Πρόκειται για μία ημέρα μνήμης και πόνου για τους 353.000 Πόντιους που έχασαν τη ζωή τους με βάναυσο τρόπο, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες που ξεριζώθηκαν βίαια από τους τόπους τους, βίωσαν την προσφυγιά και το νόστο της πατρίδας.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με το νόμο 2193/1994.

Η Ποντιακή γενοκτονία έχει οριστεί και αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), από την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, 9 πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστρία, την Ολλανδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, καθώς και τη Βουλή της Αυστραλιανών πολιτειών της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, των αρχών του 20ου αιώνα εντός των συνόρων της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση ενός και πλέον εκατομμυρίων Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των Ποντίων που σφαγιάστηκαν μαζικά, από το κίνημα των Νεοτούρκων, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή της Μικράς Ασίας, όπου ζούσαν επί τρεις χιλιετίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχουν προβεί ακόμη σε επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights