Απόψεις

Αύγουστος: ο μήνας της ξεγνοιασιάς, της χαράς, του έρωτα

Αύγουστος… Το όνομα στο μήνα αυτό δόθηκε το 8 π.Χ. από τον Αύγουστο Καίσαρα για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας, η οποία έθεσε τέλος στην ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ..

Η 31 Αυγούστου γιορταζόταν ως παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Στο Αττικό ημερολόγιο, ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους, το όνομά του ήταν Μεταγειτνιών και είχε 29 μέρες. Αντιστοιχούσε με το χρονικό διάστημα από τις 24 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου. Κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας και αρχικά ονομαζόταν Sextilis με 31 ημέρες. Υπάρχουν και διάφορες άλλες λαϊκές ονομασίες: «Συκολόγος», «Τραπεζοφόρος» κ.α..

Οι δώδεκα πρώτες μέρες λέγονται «μερομήνια» (κάθε μέρα και ένας μήνας) και αυτές πιστεύεται ότι  προλέγουν τον καιρό του αντίστοιχου σε αριθμό μήνα. Τις μέρες αυτές τις λέγανε και «δρίμες» – δεν έπρεπε να κόψουν σταφύλια ή σύκα, δεν μπορούσε κάποιος να πάει θάλασσα, ούτε να πλύνει. Ο Αύγουστος είναι γνωστός για τον Δεκαπενταύγουστο και για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Είναι ο μήνας της ξεγνοιασιάς, της χαράς, του έρωτα, ο πιο ρομαντικός μήνας. Ο μήνας που έφερε μεγάλη επιτυχία σε καλλιτέχνες με τρυφερά κομμάτια που υμνούν τον Αύγουστο και το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Υπάρχουν πολλές παροιμίες για αυτόν τον υπέροχο μήνα…

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights