ΒύρωναςΝέα ΒύρωναΠολιτισμός

Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι στο cine Λαμπηδόνα

Τη σημαντική και επίκαιρη ταινία του Κέν Λόουτς The Navigators (προβλήθηκε στη χώρα μας με τίτλο «Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι») επέλεξε το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα να προβάλλει την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 8.15 μ.μ.

Η ταινία έχει ως κεντρικό θέμα την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων στην Μεγάλη Βρετανία και τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε πάνω στην ζωή του λαού, ο οποίος είδε την ποιότητα να κατρακυλά και το κόστος να ανεβαίνει ραγδαία. Ταυτόχρονα διαλύονταν και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων των σιδηροδρόμων.

Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι εργάζονται στη συντήρηση των βρετανικών σιδηροδρόμων, στο Νότιο Γιορκσάιρ. Το 1997, όμως, οι σιδηρόδρομοι ιδιωτικοποιούνται και διαμορφώνονται νέες συνθήκες εργασίας. Οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι είτε να συμβιβαστούν με τους νέους, βάρβαρους όρους εργασίας ή να αποχωρήσουν με μια πολύ μικρή αποζημίωση, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ των εργατών. Ο Ken Loach κινείται και πάλι μέσα στο σταθερό πλαίσιο των πολιτικο-κοινωνικών του προβληματισμών, διατηρώντας την ιδιότητα του “κινηματογραφιστή – εκπρόσωπου” της εργατικής τάξης. Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2001. Δουλεύεις για να ζεις ή ζεις για να δουλεύεις;

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights