
Αν θέλετε να έχετε γεύμα στο τραπέζι σας σε λιγότερο από μισή ώρα και με λίγα, απλά υλικά, το ριζότο αυτό θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή. Ναι, απαιτεί να μην αφήσετε την κατσαρόλα για 20 λεπτά, αλλά θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του και όλοι θα θέλουν δεύτερη μερίδα!
ΥΛΙΚΑ
500γρ ρύζι καρολίνα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1,5λ ζωμός κότας (σπιτικός ή από κύβους) τον οποίο διατηρούμε σε κατσαρολάκι συνεχώς πολύ ζεστό
80γρ παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το κρεμμύδι να χρυσίσει.
- Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφήσει το λάδι, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε το μισό κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί και προσθέτουμε λίγες κουταλιές από τον καυτό ζωμό κότας. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί και στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί, λίγο ακόμα ζωμό. Ανακατεύουμε πολύ συχνά γιατί το άμυλο του ρυζιού το κάνει να κολλάει στον πάτο του τηγανιού και να καίγεται.
- Συνεχίσουμε να ρίχνουμε λίγο ζωμό μόλις εξατμίζεται ο προηγούμενος, 4-5 φορές ακόμα. Μετά τα 13-14 λεπτά μαγειρέματος πρέπει να δοκιμάζουμε το ρύζι μας τακτικά. Όσο ακόμα είναι σκληρό, συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό και να ανακατεύουμε. Όταν φτάσει στο σημείο που κολλάει ελαφρά στα δόντια και είναι «μαστιχωτό», είναι σχεδόν έτοιμο. Τότε, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζωμό, αφήνουμε για 1 λεπτό στο μάτι και αποσύρουμε.
- Κάνουμε ένα ακόμα ανακάτεμα και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο. Αφήνουμε 5 λεπτά το ριζότο μας να δέσει.
- Ανακατεύουμε, σερβίρουμε με λίγη ακόμα παρμεζάνα από πάνω και απολαμβάνουμε!
Tips για σίγουρη επιτυχία:
- Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα λαχανικά ή κομμάτια κρέατος όταν μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μας. Αν είναι λαχανικά που βγάζουν νερό, όπως π.χ. μανιτάρια, τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους πριν προσθέσουμε το ρύζι. Θα πρέπει όμως να μην έχουν πολύ έντονη γεύση – μανιτάρια ή κοτόπουλο είναι ιδανικά.
- Δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας, καθώς ο ζωμός και η παρμεζάνα του δίνουν αρκετό.
- Εϊναι πολύ σημαντικό να μην παραβράσουμε το ρύζι, ώστε το ριζότο μας να είναι χυλωμένο και μαστιχωτό αλλά όχι λαπάς.
© https://zoipress.gr/
Δείτε εδώ προηγούμενες συνταγές της Κυριακής:
Οι συνταγές της Κυριακής 21/5/2023