ΣυνταγέςΧρήσιμα

Οι συνταγές της Κυριακής 4/6/2023

Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Αν έχετε βαρεθεί να μαγειρεύετε το κοτόπουλο με τους ίδιους, χιλιοφτιαγμένους τρόπους, σας έχουμε μια λύση. Η σημερινή συνταγή μας έρχεται από την Ινδία, φορτωμένη με αρωματικά μπαχαρικά που θα κάνουν την κουζίνα σας να μοσχομυρίζει, και με μια πλούσια σάλτσα, ιδανική για «σκούπισμα» με φρέσκο ψωμί. 

ΥΛΙΚΑ

3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, κομμένα σε κύβους των 2εκ. περίπου
Για τη μαρινάδα
3 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο
1/4 κ.γ. garam masala (ινδικό μείγμα μπαχαρικών που θα βρείτε σε παντοπωλεία με ασιατικά προϊόντα ή για διεθνή κουζίνα)
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή λιγότερο αν θέλετε το πιάτο σας πιο ήπιο)
1 πρέζα αλάτι
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
2 καρφιά γαρύφαλλου
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ..γ. κύμινο
1/2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
1/4 πιπέρι καγιέν (ή παραπάνω αν θέλετε το πιάτο σας πιο καυτερό)
3 μέτριες ντομάτες, που τις έχουμε πολτοποιήσει σε μπλέντερ ή μούλτι, ή 1 συσκευασία χυμό ντομάτας 500γρ
2 κ.σ. τοματοπελτέ
1 κούπα νερό
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γ. garam masala
2-3 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπωλ προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κομμένο κοτόπουλο. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας.
  2. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα το πολύ, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Προσέχουμε να μην καούν.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αλάτι, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το κρεμμύδι να χρυσίσει.
  4. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους.
  5. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το κύμινομ το καγιέν, τις ντομάτες και τον τοματοπελτέ. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου το λίπος από το μείγμα των μπαχαρικών μας να αρχίσει να ανεβαίνει (θα εμφανιστεί με τη μορφή υγρού πάνω από τη ντομάτα ή στα πλάγια τοιχώματα του σκεύους). Μέρος του νερού από τις ντομάτες θα έχει ως τότε εξατμιστεί, αφήνοντας ένα παχύρρευστο μείγμα.
  6. Έτσι όπως το μείγμα της σάλτσας μας είναι παχύρρευστο και πιο στεγνό, ρίχνουμε το κοτόπουλο (με τη μαρινάδα) και τσιγαρίζουμε, ώσπου να μη βλέπουμε πια ροζ χρώμα στο κρέας. Προσθέτουμε τότε τη ζάχαρη, το garam masala και αρκετό νερό ώσπου να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζουμε το σκεύος μας και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι τρυφερό και η σάλτσα να έχει την πυκνότητα σάλτσας για ζυμαρικά. Διορθώνουμε αν χρειάζεται την πυκνότητα, προσθέτοντας λίγο νερό ή ψηλώνοντας τη φωτιά, πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
  7. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε αν χρειάζεται, προσθέτοντας αλάτι ή καγιέν. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.
  8. Σερβίρουμε πάνω από ρύζι και απολαμβάνουμε!

Tips για σίγουρη επιτυχία:

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights