
Μια υπέροχη μακαρονάδα με πλούσια τυρένια σάλτσα, η οποία όμως έχει λιγότερες θερμίδες απ’ό,τι θα περίμενε κανείς, χάρη στο κρυφό της συστατικό: το κουνουπίδι! Ένας διαφορετικός τρόπος για να το μαγειρέψετε, κι επίσης ένας τρόπος για να το προσφέρετε πιο εύκολα σε όσους δεν συμπαθούν τα λαχανικά.
ΥΛΙΚΑ
100γρ ελαφρώς μπαγιάτικο ψωμί
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κεφάλι (περίπου 400γρ) κουνουπίδι
1 κρεμμύδι
400ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
300γρ ζυμαρικά (ό,τι σας αρέσει)
80γρ τυρί τριμμένο (τσένταρ, γκούντα, γραβιέρα ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί ή μείγμα τυριών προτιμάτε)
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προσθέτουμε το ψωμί, το σκόρδο, 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο και μερικά τρυφερά φύλλα από το κουνουπίδι μας στο μούλτι. Τα θρυμματίζουμε μέχρι να έχουμε χοντρά ψίχουλα, και τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να είναι τραγανιστά. Αποσύρουμε σε πιάτο και τα κρατάμε ζεστά.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, όπως και το κουνουπίδι.
- Στο ίδιο τηγάνι που ετοιμάσαμε τα ψίχουλα, προσθέτουμε το γάλα και τα κομμάτια του κρεμμυδιού και του κουνουπιδιου, πάλι σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά..
- Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα από το τηγάνι μας στο μούλτι ή σε μπλέντερ. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και επανατοποθετούμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε, ρίχνοντας αν θέλουμε και λίγη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω.
- Απολαμβάνουμε!
Tips για σίγουρη επιτυχία:
- Μπορούμε να δουλέψουμε τη σάλτσα μας και με ραβδομπλέντερ.
- Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε και λίγο από το νερό στο οποίο βράσαμε τα μακαρόνια.
- Μπορούμε εναλλακτικά να σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια μας στο πιάτο. Είναι σίγουρο ότι θα περισσέψει σάλτσα, η οποία διατηρείται για 2-3 μέρες στο ψυγείο.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να μετατρέψουμε το πιάτο μας σε μακαρονάδα φούρνου. Αφού ανακατέψουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, τα ρίχνουμε σε πυρέξ και προσθέτουμε από πάνω τριμμένο τυρί που λιώνει (π.χ. μοτσαρέλα) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
© https://zoipress.gr/
Δείτε εδώ τις προηγούμενες συνταγές της Κυριακής: