
Μπανάνες αγοράζουμε όλο το χρόνο, αλλά τώρα το καλοκαίρι με τα τόσα ζουμερά φρούτα μπορεί να μην προλάβουμε να τις φάμε όλες πριν παραωριμάσουν. Αντί, λοιπόν, να τις αφήνουμε να χαλάνε στη φρουτιέρα μας, μπορούμε να φτιάξουμε αυτά τα πανεύκολα κεκάκια, ιδανικά για πρωινό ή για απογευματινό σνακ.
ΥΛΙΚΑ
180γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
110γρ ζάχαρη
1 βανίλια
3 μέτριες μπανάνες, λιωμένες με πηρούνι
60γρ βούτυρο, λιωμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
125γρ σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια ή σε σταγόνες, ή σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε φόρμα για 12 ατομικά κεκάκια τοποθετούμε τα ειδικά χαρτάκια για κεκάκια, ένα σε κάθε θήκη. (Αν δεν έχουμε χαρτάκια, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί με πλευρά περίπου 10εκ και στρώνουμε με αυτά τις θήκες.)
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια με σύρμα, προσέχοντας να μην υπάρχουν σβώλοι από σόδα γιατί θα δώσουν πικρή γεύση στη ζύμη μας. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τις λιωμένες μπανάνες, το αυγό και το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα με τις μπανάνες και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Πριν ενσωματωθεί εντελώς το αλεύρι με τα υπόλοιπα υγρά υλικά, προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας ή τις σταφίδες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σοκολάτα ή οι σταφίδες να απλωθούν ομοιοόμορφα σε όλο το μείγμα μας.
- Μοιράζουμε το μείγμα μας στις 12 θήκες. Αν θέλουμε, προσθέτουμε από πάνω επιπλέον κομματάκια σοκολάτας ή σταφίδες.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. .
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να έρθουν τα κεκάκια μας σε θερμοκρασία δωματίου και… απολαμβάνουμε!
Tips για σίγουρη επιτυχία:
-
- Για να βεβαιωθούμε ότι τα κεκάκια μας είναι έτοιμα, τρυπάμε ένα από αυτά στο ψηλότερο σημείο του με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι. Αν βγουν έξω και είναι καθαρά, αυτό σημαίνει ότι τα κεκάκια μας είανι έτοιμα. Αν έχουν πάνω υπολείμματα από τη ζύμη μας, αφήνουμε τα κεκάκια για 3-4 λεπτά ακόμα στο φούρνο μας.
- Διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες.
© https://zoipress.gr/
Δείτε παρακάτω την προηγούμενη Συνταγή τις Κυριακής: