Απόψεις

Ορόσημο για το μέλλον της χώρας οι εκλογές της 21ης Μάιου

Άρθρο της Ραλλίας Χρηστίδου*

Οι εκλογές της 21ης Μάιου σηματοδοτούν την ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής. Η διακυβέρνηση της ΝΔ έδειξε πως δε μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, γεγονός που αποδεικνύεται σε όλους κρίσιμους τομείς που συνθέτουν στο σύνολό τους την καθημερινότητα των πολιτών ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της. Ακρίβεια και αισχροκέρδεια αδειάζουν τις τσέπες των νοικοκυριών στα μισά του μήνα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.  Αποτελεί μέρος των πολιτικών καταβολών της κυβέρνησης η απαξίωση των δημόσιων υποδομών για να περάσουν στους ιδιώτες και η υποστελέχωση κρίσιμων οργανισμών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, όπως αποκαλύφθηκε με την τραγωδία των Τεμπών.

Εξίσου κρίσιμα είναι τα ζητήματα της Δημοκρατίας και της κατάλυσης του κράτους-δικαίου με τον πρωθυπουργό να ηγείται της δυσώδους και αποκρουστικής υπόθεσης των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Η «επιτελικότητα» του πολυδιαφημισμένου ν.4622/2019 περιορίστηκε στο να ελεγχθεί κάθε θεσμικό μέσο. Σημαντικό τμήμα πολιτών που ψήφισαν τη ΝΔ, και κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή το 2019, αντιλήφθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι έχουν έναν πρωθυπουργό διαχειριστή και ρυθμιστή της εγχώριας διαπλοκής και διαφθοράς και αντί για επιτελικό κράτος τελικά έχουν ένα ξεπερασμένο μοντέλο διακυβέρνησης.  Επιστρατεύτηκαν τα εγχειρίδια του παλαιοκομματισμού που μοιράζει επιδόματα για να στηρίξει τους μικρομεσαίους,  ενώ μοιράζει δις με απευθείας αναθέσεις σε τμήμα της οικονομικοκοινωνικής ελίτ, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της και να παραμείνει στην εξουσία. Αν προσθέσουμε και τις ρουσφετολογικές προσλήψεις ανθρώπων, που δε διέθεταν ούτε τα στοιχειώδη προσόντα,  σε κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, τότε προκύπτει η ολοκληρωτική κατάρρευση της διοίκησης σε κάθε επίπεδο σχεδιασμού, εφαρμογής, υλοποίησης και ελέγχου, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Αιχμή του είναι η δημιουργία ενός κράτους-δικαίου, ανοιχτό στον κοινωνικό διάλογο και έλεγχο, δημοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό. Θα επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης και οι αλλαγές θα είναι διαρθρωτικές, τόσο στην οργάνωση όσο και στη λειτουργία σε όλο το φάσμα της διακυβέρνησης. Άμεσα θα καταργηθεί ο νόμος περί επιτελικού κράτους και θα αντικατασταθεί από ένα λιτό και στρατηγικό κέντρο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Η αξιοκρατία στη Διοίκηση θα προκύψει με την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, στον οποίο θα ανατεθεί το σύνολο των προσλήψεων. Με ειδικές θεσμικές παρεμβάσεις θα αποκατασταθεί πλήρως το κύρος των ελεγκτικών θεσμών και των Ανεξάρτητων Αρχών, προκείμενου να απαλλαγούμε από τα φαινόμενα της κακοδιοίκησης.

Οι εκλογές αποτελούν ορόσημο για το μέλλον της χώρας. Μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας ως προγραμματική βάση τους άξονες του Δικαιοσύνη Παντού, θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την ευημερία των πολλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αλλάξει. Έχει ωριμάσει και διαθέτει το όραμα και τις λύσεις για την επόμενη μέρα. Δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί πέρα από τη βούληση να δώσει τη μάχη με εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

*Η Ραλλία Χρηστίδου είναι Υποψήφια Βουλεύτρια Νότιου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights