
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη αργία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, Αφγανιστάν, Αγκόλα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν,Λευκορωσία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Κίνα (μόνο για γυναίκες), Κούβα, Γεωργία, Γερμανία (μόνο Βερολίνο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία), Γουινέα-Μπισάου, Ερυθραία, Καζακστάν, Κιργιζία, Λάος,Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες), Μολδαβία,Μογγολία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν και Ζάμπια.
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, Καμερούν, Κροατία, Ρουμανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βιετνάμ, και Χιλή, δεν είναι επίσημη αργία, αλλά γιορτάζεται ευρέως.
Η κίτρινη μιμόζα είναι το σύμβολο της ημέρα στην Ιταλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και σε πολλές άλλες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σε μεγάλο μέρος του κόσμου, συνηθίζεται οι άνδρες και οι γυναίκες να δίνουν στους συναδέλφους και τους αγαπημένους τους λουλούδια και δώρα και να δείχνουν την ισότητα προς το άλλο φύλο. Σε ορισμένες χώρες (όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία) γιορτάζεται επίσης ως αντίστοιχη της Ημέρας της Μητέρας, όπου τα παιδιά δίνουν επίσης μικρά δώρα στις μητέρες και τις γιαγιάδες τους. Στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο τεράστιοι εορτασμοί σοβιετικού τύπου. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, η γιορτή, που γενικά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του παλιού καθεστώτος, έπεσε στην αφάνεια. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε εκ νέου ως επίσημη «σημαντική ημέρα» από το Κοινοβούλιο της Τσεχικής Δημοκρατίας το 2004 με πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών και των Κομμουνιστών. Αυτό προκάλεσε κάποια διαμάχη καθώς ένα μέρος του κοινού καθώς και της πολιτικής δεξιάς βλέπουν τις διακοπές ως κατάλοιπο του κομμουνιστικού παρελθόντος του έθνους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται ευρέως στη Γαλλία ως «Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών».
Στην Ιταλία, οι άνδρες δίνουν κίτρινες μιμόζες στις γυναίκες. Αυτό ξεκίνησε από την κομμουνίστρια πολιτικό Teresa Mattei, η οποία επέλεξε τη μιμόζα το 1946 ως σύμβολο του της ημέρας κατόπιν αιτήματος του Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Luigi Longo.
Η Mattei θεώρησε ότι τα αντίστοιχα γαλλικά σύμβολα της ημέρας, οι βιολέτες και τα κρίνα της κοιλάδας, ήταν πολύ σπάνια και ακριβά για να χρησιμοποιηθούν σε φτωχές, αγροτικές ιταλικές περιοχές, γι’ αυτό πρότεινε τη μιμόζα ως εναλλακτική λύση.
Στο Πακιστάν, οι πρώτες πορείες Aurat (σημαίνει Γυναίκα στα Πακιστανικά) ξεκίνησαν από γυναικείες συλλογικότητες παράλληλα με το πακιστανικό κίνημα #MeToo. Η πρώτη πορεία πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2018 στο Καράτσι. Η Πορεία Aurat είναι τώρα μια ετήσια κοινωνικοπολιτική διαδήλωση σε πακιστανικές πόλεις όπως η Λαχόρη, το Χαϊντεραμπάντ, το Καράτσι, το Ισλαμαμπάντ κ.α.
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουρουγουάης, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Αλγερίας, έχουν πλατείες ή άλλους δημόσιους χώρους που έχουν πάρει το όνομά τους από την 8η Μαρτίου σε σχέση με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.