ΕπικαιρότηταΠολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2023

Πως καθιερώθηκε

 

Γερμανική αφίσα για την Ημέρα της Γυναίκας από τις 8 Μαρτίου 1914. Η εικόνα ήταν απαγορευμένη στη Γερμανική Αυτοκρατορία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (IWD) είναι, μετά από αγώνες πάνω από 100 χρόνων, πλέον μια παγκόσμια γιορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Το επίκεντρο του κινήματος είναι τα δικαιώματα των γυναικών και η παράλληλα η ανάδειξη ζητημάτων όπως η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα αναπαραγωγής, η βία και η κακοποίηση κατά των γυναικών.

Υποκινούμενη από το καθολικό αίτημα της ανάγκης γυναικείας ψήφου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προήλθε από εργατικά κινήματα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Η παλαιότερη γνωστή εκδοχή ήταν μια «Ημέρα της Γυναίκας» που οργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής στη Νέα Υόρκη στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Αυτό ενέπνευσε τους Γερμανούς αντιπροσώπους στη Διεθνή Διάσκεψη των Σοσιαλιστών Γυναικών του 1910 να προτείνουν να διοργανώνεται «μια ειδική Ημέρα της Γυναίκας» κάθε χρόνο, αν και χωρίς καθορισμένη ημερομηνία.

Τον επόμενο χρόνο έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις και εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε όλη την Ευρώπη. Αφού οι γυναίκες κέρδισαν δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917 (αρχή της Επανάστασης του Φλεβάρη), η επέτειος έγινε εθνική εορτή στις 8 Μαρτίου. Στη συνέχεια καθιερώθηκε να γιορτάζεται εκείνη την ημερομηνία από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες. Η γιορτή συνδέθηκε με ακροαριστερά κινήματα και κυβερνήσεις μέχρι την υιοθέτησή της από το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έγινε μια κυρίαρχη παγκόσμια γιορτή μετά την υιοθέτησή της από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button