Τεχνολογία

Πώς θα επηρεάσει το GPT-4 το μέλλον των μέσων;

Ειδικοί του κλάδου σταθμίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο αναπτύσσονται τα chatbots.

Μόλις τέσσερις μήνες αφότου το OpenAI κυκλοφόρησε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης του, το ChatGPT, έχει ήδη μια σημαντική ενημέρωση.

Το GPT-4, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα (14 Μαρτίου 2023), έχει μερικά νέα κόλπα στο μανίκι του. Το ρομπότ είναι πλέον πιο ακριβές στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις, μπορεί να περιγράφει εικόνες λεπτομερώς, μπορεί να απαντάει σε τυποποιημένες εξετάσεις και έχει ακόμα καλύτερη αίσθηση του χιούμορ.

«Η [OpenAI] επιδεικνύει τέτοια ταχύτητα στην ανάπτυξη των προϊόντων της που σχεδόν αισθάνεται ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πάρει ανάσα», λέει ο James Parker, επικεφαλής λύσεων στην εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ Jellyfish. «Είναι σαν το μωρό που γεννήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα να πετάει ήδη στην εφηβεία. […] Είναι άκρως εντυπωσιακό και ένα σήμα για το πώς ο κόσμος μας θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο εγγύς μέλλον».

Η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το πώς το chatbot μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον των μέσων. Οι ανησυχίες σχετικά με την περιττή χρήση λόγω της συνεχώς βελτιωμένης τεχνητής νοημοσύνης είναι άφθονες, ενώ υποστηρικτές, όπως ο Parker και η επικεφαλής εφαρμοσμένης καινοτομίας της Wavemaker, Sarah Salter, βλέπουν το εργαλείο ως προάγγελο σε μια νέα εποχή βελτιωμένης ροής εργασίας. Ένας εντυπωσιακός βοηθός που μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από τη δημιουργία μιας δημιουργικής πρότασης έως τον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική αναζήτηση για οποιοδήποτε αριθμό ερωτημάτων.

«Πιστεύω ότι θα βοηθούσε στην κλιμάκωση της εκπληκτικής και πολύτιμης δημιουργικότητας που έχουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι σχεδιαστές και οι κειμενογράφοι της βιομηχανίας μας, αντί να τους αντικαταστήσει», λέει ο Parker στο The Media Leader.

Εν τω μεταξύ, οι εκδότες είναι ανάμεσα στο εάν θα δουν την άνοδο των chatbots ως ανταγωνισμό στο status quo ή ως χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε έναν κλάδο που συχνά επιδιώκει να μειώσει το κόστος. Η διαφημιστική εταιρεία Reach έχει αρχίσει να πειραματίζεται με τη χρήση του ChatGPT για να βοηθήσει στη σύνταξη των ειδήσεων, αλλά άλλοι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει πώς σχεδιάζουν να επισημοποιήσουν τη χρήση του chatbot.

Όπως ο Parker, ο Joseph Teasdale, επικεφαλής τεχνολογίας στην Enders Analysis, είναι ως επί το πλείστον αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές του GPT-4. «Είμαι αισιόδοξος ότι τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσουν να γίνει πιο ομαλή και πιο παραγωγική η διαδικασία του workshop ιδεών, της σύνταξης και της επεξεργασίας, επιτρέποντας στους δημιουργικούς να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν καλύτερα: στη δημιουργία», λέει. Ωστόσο, θα μπορούσαν να εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικά στοιχεία στην τεχνολογία, προσθέτει ο Teasdale.

«Αν ανησυχώ, είναι για τις βιομηχανίες μάρκετινγκ, όπου δεν νομίζω ότι η δυνατότητα παραγωγής απεριόριστων αντιγράφων θα μας κάνει πιο σαφείς στην επικοινωνία με το κοινό», λέει. «Μπορώ να δω έναν κόσμο όπου όλοι βάζουμε την τεχνητή νοημοσύνη να παράγει πεζογραφία μεγάλης μορφής, ώστε το κοινό να χρησιμοποιεί την ίδια τεχνητή νοημοσύνη για να τη συμπυκνώσει και να την κάνει ευανάγνωστη.

«Μια ανησυχητική ώθηση προς τα εμπρός»;

Άλλες ανησυχίες είναι πράγματι εύλογες. Σε μια στήλη για το The Media Leader τον περασμένο μήνα, ο εβδομαδιαίος αρθρογράφος Raymond Snoddy χαρακτήρισε την ανακάλυψη «πραγματικά τρομακτική» και σκέφτηκε ότι εγείρει προκλητικά ερωτήματα σχετικά με τα πάντα, από παραπληροφόρηση μέχρι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. «Παρά τον κατανοητό σκεπτικισμό, υπάρχει η αίσθηση ότι με το ChatGPT ο κόσμος των μέσων και της πληροφόρησης έχει προχωρήσει σε μια ανησυχητική ώθηση με απρόβλεπτες συνέπειες», έγραψε ο Snoddy.

Οι διαφημιστές αναζήτησης εξακολουθούν να περιμένουν να δουν πώς εταιρείες όπως η Google και η Microsoft θέλουν να δημιουργήσουν έσοδα από τα αντίστοιχα chatbots τους πέρα ​​από την προσθήκη επιπλέον λειτουργιών στα υπάρχοντα προϊόντα τους.

Γράφοντας στους New York Times, ο αρθρογράφος Ezra Klein ρώτησε: «Τι θα συμβεί αν η Google και η Microsoft και η Meta και όλοι οι άλλοι καταλήξουν να απελευθερώσουν AI που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να πείσουν τους χρήστες να θέλουν αυτό που προσπαθούν να πουλήσουν οι διαφημιστές; Με φοβίζει λιγότερο ένα Sydney [το alter-ego του ChatGPT] που παίζει με την επιθυμία μου να παίξω μαζί μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας από ένα Bing που έχει πρόσβαση σε ομάδες των προσωπικών μου δεδομένων και προσπαθεί ψύχραιμα να με χειραγωγήσει για λογαριασμό οποιουδήποτε διαφημιστή έχει πληρώσει στη μητρική εταιρεία τα περισσότερα χρήματα».

Οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν πράγματι να ασχοληθούν με την τεχνολογία για να δουν με ποιους τρόπους μπορεί να τις βοηθήσει. Ο αρθρογράφος του Media Leader Phil Rowley γράφει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανθρωπότητα εάν θέλει να αποφύγει να χτυπήσει έναν «τείχος καινοτομίας».

Πηγή:

https://rb.gy/zvleon

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button