ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΠεριβάλλον

Προχωράνε οι διαδικασίες για την ανάπλαση της Πλατείας και του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Στην τελική ευθεία έχουν μπει η διπλή ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας και του Πάρκου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 2023 ανοίγει η πλατφόρμα των προσφορών του ανοιχτού ηλεκτρονικού ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου της ανάπλασης του Πάρκου του Σκοπευτηρίου.

Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις από συμμετέχοντες, εντός Νοεμβρίου οριστικοποιείται ο ανάδοχος και εντός Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου και υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Παράλληλα, οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Η Διπλή Ανάπλαση της Πλατείας και του Σκοπευτηρίου Καισαριανής επιλέχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως ένα από τα 5 εμβληματικά έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 €

Στοχός της ανάπλασης είναι η ενίσχυση του ταυτοτικού διπόλου στον αστικό ιστό της πόλης και η ενθάρρυνση προς τον κάτοικο και τον επισκέπτη να αλληλεπιδρά με το χώρο αλλά και να εμπνέεται από αυτόν.

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας Καισαριανής

Η ΠΡΩΤΗ «ΕΞΥΠΝΗ» ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο δάπεδο της Πλατείας θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Προποντίδας.

Ο φωτισμός του εδάφους θα σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.

Σε κάθε σημείο φωτισμού, μία μεταλλική πλακέτα με ένα QR code, θα προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαβάσει στο κινητό ή το tablet πληροφορίες για την ιστορία της κάθε πόλης, να ακούσει τη μουσική και τα τραγούδια της, να δει φωτογραφίες, να ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο.

Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων με στόχο την ανάδειξή τους.

Τα κτίρια της πλατείας είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.

Τα στέγαστρα των καταστημάτων και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Ο διάκοσμος των σχεδίων προέρχεται από Μικρασιατικά κεντήματα.

Η φύτευση της πλατείας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των Μικρασιατών Προσφύγων.

Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποκτά περίβολο και ράμπα που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.).

Τη μελέτη υπογράφει ο διεθνούς φήμης Αρχιτέκτων & Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μωραΐτης

 

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση του Πάρκου του Σκοπευτηρίου

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το έργο περιλαμβάνει:

– Ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρίας

Ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο το οποίο θα λειτουργεί και ως στέκι νεολαίας και τέλος καμαρίνια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων που θα χτιστεί ακριβώς μπροστά από τον πολυχώρο.

– Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων

Μπροστά από τον πολυχώρο πολιτισμού θα χτιστεί ανοιχτό θέατρο 800 θέσεων για να φιλοξενεί θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια και συναντήσεις ομάδων και φορέων

– Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα»

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα» περιλαμβάνει την ανακαίνιση της βασικής, ιστορικής σάλας του κέντρου, διατηρημένη αυτούσια, η οποία θα φέρει το όνομα «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη που μεγαλούργησε στον Ιστορικό αυτό μουσικό χώρο για 15 χρόνια.

Εκεί θα φιλοξενούνται συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Στο ανακαινισμένο κτίριο του Χαράματος θα δημιουργηθεί αίθουσα εκδηλώσεων & συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.

– Δημιουργία μικρού στίβου με ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω του

Εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο, θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής.

– Ανάπλαση των χώρων πρασίνου και εγκατάσταση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων με υπερσύγχρονα όργανα εκγύμνασης (δέντρο γυμναστικής)

Η πλατεία με τα συντριβάνια, όπισθεν του Αθλητικού συγκροτήματος της Νήαρ Ηστ, θα αναπλαστεί. Οι ανισόπεδες κατασκευές θα απομακρυνθούν και θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού.

Δέντρο γυμναστικής:

Δείγμα πρωτοπόρου ιταλικού σχεδιασμού για εξωτερικούς χώρους γυμναστικής – θα είναι από τα ελάχιστα στη χώρα (υπάρχει ήδη ένα στο πάρκο του Ελληνικού).

Τη μελέτη υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο «Στέφανος Πάντος & Συνεργάτες»

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights