ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα ΒύρωναΠεριβάλλον

Πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για την ανακύκλωση μοιράστηκε στα σχολεία του Βύρωνα

Πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου Mind the Waste (δράσεις για την καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων), διένειμε ο Δήμος Βύρωνα στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια της πόλης.

Είχαν προηγηθεί παρουσίαση σε εκπαιδευτικούς του υλικού αυτού, το οποίο αποτελείται από εκπαιδευτική εργαλειοθήκη, παιχνίδια και εγχειρίδιο – οδηγό για την χρήση του κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Στο εγχειρίδιο συμπεριλαμβάνεται το θεωρητικό υπόβαθρο, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να υλοποιήσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις της εργαλειοθήκης.

Πιο συγκεκριμένα:

Εκπαιδευτική εργαλειοθήκη “Το Νου σου στα Απορρίμματα”

Η εκπαιδευτική εργαλειοθήκη περιλαμβάνει ένα σύνολο 18 καρτών, η κάθε μια με μια δραστηριότητα που αφορά είτε σε κατασκευές επανάχρησης υλικών για εκμάθηση για διαλογή στην πηγή, είτε σε ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια.
Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαρκούν περίπου όσο μια ή 2 σχολικές ώρες και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη. Στόχο έχουν να εισάγουν τους μαθητές σας σε σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, όπου η περιβαλλοντική εκπαίδευση και πιο  εξειδικευμένα η γνώση για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν σύγχρονα και απαραίτητα εργαλεία για τις επόμενες γενιές.
Ποιοι είναι οι εκπαιδευτικοί στόχοι της εργαλειοθήκης;
➔ Καλλιεργείται η άποψη ότι η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί συνεργασία και συλλογικότητα.
➔ Οι μαθητές αναπτύσσουν κριτική σκέψη, όσον αφορά στο ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων.
➔ Εξοικειώνονται με τις έννοιες της επανάχρησης υλικών και την μείωση συσκευασιών μιας χρήσης.
➔ Αντιλαμβάνονται την διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, μαθαίνοντας για την πρόληψη, την επανάχρηση και την διαλογή στην πηγή.
➔ Ενημερώνονται για τον κανονισμό καθαριότητας και το τι προβλέπει.
ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ
Βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της εργαλειοθήκης καθώς και πληροφορίες για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, στο εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς.
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ
Στην εργαλειοθήκη περιλαμβάνεται και το επιτραπέζιο παιχνίδι “Το νου σου στα απορρίμματα” το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον εκπαιδευτικό εργαλείο και μπορεί να παιχτεί στην τάξη ή σε εκδρομές ή στο προαύλιο.
Κατεβάστε, εκτυπώστε και κόψτε τις κάρτες για να παίξετε το επιτραπέζιο παιχνίδι.
Το υλικό είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά σε όλους και μπορεί να αναπαραχθεί από όσους ενδιαφέρονται στη διεύθυνση mindthewaste.gr. 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια συνέχεια δράσεων που έχει αναπτύξει ο δήμος Βύρωνα ώστε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα να περάσει το μήνυμα ότι τα σκουπίδια μας δεν είναι όλα για πέταμα. Η γενικότερη εικόνα έχει να κάνει με την προσπάθεια του δήμου Βύρωνα ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα, να ξεχωρίζουν τα χρήσιμα υλικά, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τελικά οι δημότες να κερδίσουν σε ποιότητα ζωής και καθαρό περιβάλλον.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights