ΒύρωναςΔάφνη - ΥμηττόςΕπικαιρότηταΝέα ΒύρωναΝέα Δάφνης ΥμηττούΠεριβάλλον

Σε χέρια ιδιωτών τα 104 στρέμματα του Λόφου Κοπανά: ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης- Υμηττού

Ο Άρειος Πάγος με απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχαν ασκήσει ο Δήμος Βύρωνα και ο Δήμος Δάφνης Υμηττού. Κατά συνέπεια παραμένει σε ισχύ η απόφαση του Εφετείου που δικαιώνει τους ιδιώτες για τη διεκδίκηση του Λόφου Κοπανά και των 104 στρεμμάτων του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Θέατρα Βράχων και οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν χώρο 104 στρεμμάτων που ανήκει στην Β’ Ζώνη Υμηττού, με δύο ιστορικά θέατρα, το «Μελίνα Μερκούρη» και το «Άννα Συνοδινού», αθλητικές εγκαταστάσεις, το αναψυκτήριο «Άστρα», καθώς και άλλους ανοιχτούς χώρους. Η έκταση ήταν πάντα δημόσια. Έπειτα από τις προσπάθειες του Δημάρχου Βύρωνα Δημήτρη Νικολαΐδη και του Δημάρχου Υμηττού Αντρέα Λεντάκη, το 1979 ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και αγώνες με αποτέλεσμα την κατοχύρωση της έκτασης στους Δήμους και τους Δημότες. Στο σημείο τότε υπήρχαν τα εγκαταλελειμμένα λατομεία «Εργάνη». Έτσι το μέρος καθαρίστηκε και αναδείχθηκε σε έναν πνεύμονα του Βύρωνα και του Υμηττού. Το 1986 το Θέατρο Βράχων φιλοξένησε τις πρώτες του μεγάλες παραστάσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Το 2003 ξεκίνησαν τις διεκδικήσεις τους 17 ιδιώτες προκειμένου να τους αναγνωριστεί η ιδιοκτησία της έκτασης, παρουσιάζοντας τίτλους που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Η πρώτη δικαστική απόφαση βγαίνει το 2016 με το Πρωτοδικείο Αθηνών να παραχωρεί την έκταση των 104 στρεμμάτων στο Ελληνικό Δημόσιο, με χρήση στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού. Οι ιδιώτες άσκησαν έφεση το 2017 και το Εφετείο τους δικαιώνει με απόφαση που εξέδωσε το 2020.

Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Στην απόρριψη της αίτησης αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο που προσφέρει σε ιδιώτες έναν δημόσιο χώρο που μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος πρόκειται για δασική έκταση.

Εξάλλου, με κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού Γρηγόρης Κατωπόδης και Τάσος Μπινίσκος, αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν δυσάρεστη εξέλιξη την απόφαση του Αρείου Πάγου και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συναντηθούν με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση. Συγκεκριμένα:

«Με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, κατοχυρώνοντας σε ιδιώτες έκταση 104 στρεμμάτων περίπου, στο Λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα εμβληματικά Θέατρα Βράχων αλλά και γήπεδα και χώροι αναψυχής. Η απόφαση αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους.

Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε από κοντά την πορεία της υπόθεσης στην οποία μάλιστα είχαμε πρόσφατα μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατοχύρωσε τελεσίδικα τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου Κοπανά.

Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας επιδιώκοντας κατ’ αρχάς συνάντηση με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη.

Παράλληλα δηλώνουμε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο ώστε ο χώρος να παραμείνει, ανοικτός, δημόσιος, ελεύθερος στην υπηρεσία της κοινωνίας των πολιτών.»

 

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights