ΒύρωναςΔάφνη - ΥμηττόςΕπικαιρότηταΝέα ΒύρωναΝέα Δάφνης ΥμηττούΠεριβάλλον

Σήμερα (4/7/23) στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα με θέμα τη διεκδίκηση των 104 στρεμμάτων στον λόφο Κοπανά

Κάλεσμα για παρουσία από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά

Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα θα πραγματοποιηθεί, δια ζώσης, στις 04/07/2023 ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βύρωνα (Καραολή & Δημητρίου 36-44), με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης:

Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την απόκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο της έκτασης των 104
στρεμμάτων και την παραχώρησή της στους Δήμους Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού

Εξάλλου, κάλεσμα για δυναμική παρουσία στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο απηύθυνε η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά. Πιο συγκεκριμένα:

«Υπερασπίζουμε το λόφο Κοπανά – Όλες-οι την Τρίτη 7 μμ στο δημοτικό συμβούλιο

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ

Ο ΛΟΦΟΣ ΚΟΠΑΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ

Με την απόφαση υπ. αριθμ. 953/22.6.2023 ο ΄Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν καταθέσει για το λόφο Κοπανά το Ελληνικό Δημόσιο και οι Δήμοι Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού κατά της απόφασης του Εφετείου που αναγνώριζε σε  ιδιώτες την ιδιοκτησία έκτασης 104 στρεμμάτων στο λόφο Κοπανά.  Η απόφαση αυτή αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την τακτική που επέλεξαν οι δημοτικές αρχές της περιοχής. Όμως, για την Ανοικτή Πρωτοβουλία Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά το θέμα δεν έχει κλείσει.

Η  διεκδικούμενη από ιδιώτες έκταση του  Λόφου Κοπάνα, που περιλαμβάνει 104 στρέμματα μεταξύ αυτών και τα θέατρα των Βράχων, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους περιπάτου, πυροφυλάκειο, κ.α. είναι δημόσια δασική έκταση. Ο λόφος αποτελεί συνεχές κομμάτι της δασικής έκτασης του Υμηττού και παρά τις συνεχείς αποψιλώσεις του για εκμετάλλευση και τους εμπρησμούς, προστατεύθηκε ως ένα σημείο μέχρι τώρα από τη δόμηση με τη δασική νομοθεσία, μικρά τμήματά του έχουν φυτευτεί και αποτελεί ένα πολύτιμο ελεύθερο χώρο για τις λαϊκές ανάγκες πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής.

Όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, όπως και η τωρινή, έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί κρατούσαν τους κατοίκους στην άγνοια, παρότι γνώριζαν για τις διεκδικήσεις των ιδιωτών και δεν ενημέρωναν ποτέ για αυτές και γιατί με τους χειρισμούς τους ευνόησαν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Σταμάτησαν να διεκδικούν από τις κυβερνήσεις να κατοχυρωθεί ο χώρος αυτός οριστικά κι αμετάκλητα ως δημόσιος και δασικός. Ακόμα και πρόσφατα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ζήτησαν κομμάτια της έκτασης του Λόφου να εξαιρεθούν από την προστασία για να επιτελέσουν λειτουργίες του δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν υποβληθεί αίτημα των ιδιωτών διεκδικητών και τρία αιτήματα του δήμου Βύρωνα για αποχαρακτηρισμό τμημάτων του λόφου Κοπανά από δασικά. Και το θετικό είναι ότι όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν ταυτόχρονα και αναγνωρίστηκε ο δασικός τους χαρακτήρας  με πρόσφατη απόφαση επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τεράστια ευθύνη έχουν και όλες οι κυβερνήσεις, γιατί αναγνώρισαν ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες με τους τίτλους από την τουρκοκρατία και χρησικτησία, καταβάλλοντας τους αποζημιώσεις για την κατασκευή των σχολείων, αφήνοντας παράλληλα την υπόλοιπη έκταση χωρίς οριστική κατοχύρωση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα της.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και  εμπορευματοποίησης των δημόσιων, ελεύθερων και δασικών εκτάσεων στο όνομα της «ανάπτυξης», των επενδύσεων και της κερδοφορίας για καταπάτηση των ελεύθερων χώρων και των δασικών εκτάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και ο Υμηττός έχει μπει στο στόχαστρο από κράτος, κυβερνήσεις, δήμους, δικαστήρια, εκκλησία, ιδιωτικά συμφέροντα, εταιρείες που τον αντιμετωπίζουν και τον χρησιμοποιούν ως χώρο προς εκμετάλλευση, κατατρώγουν το δάσος και οικοπεδοποιούν το βουνό.

Η όρεξη των ιδιωτών έχει ανοίξει και ήδη υπάρχει δικαστική διεκδίκηση από ιδιώτες της ιδιοκτησίας για άλλα 60 στρέμματα του Λόφου Κοπανά.

Η κατάσταση αυτό αφορά όλο το λαό του Βύρωνα, σχετίζεται με τις συνθήκες ζωής μας στην ήδη επιβαρυμένη και τσιμεντοποιημένη πόλη μας σε συνθήκες κλιματικής κρίσης που δημιουργούν πολλαπλές συνέπειες.

Δεν θα αφήσουμε τους δήμους να συνεχίζουν ανενόχλητοι τους καταστροφικούς χειρισμούς τους. Παίρνουμε την υπόθεση της Υπεράσπισης του Λόφου Κοπανά στα χέρια μας. Υπερασπιζόμαστε τους κοινούς χώρους που η ύπαρξη τους είναι αναγκαία για την ίδια μας τη ζωή. Μόνο οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούμε να σώσουμε τους ελεύθερους χώρους, τις κοινωνικές υποδομές και τα δάση. Να παραμείνουν πνεύμονας ελευθερίας και πολιτισμού. Να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής μας, για να μην γίνουν οι γειτονιές μας τσιμεντένιες φυλακές. Να αγωνιστούμε για τον κοινωνικό έλεγχο των δημόσιων χώρων. Δεν αποδεχόμαστε κανένα συμβιβασμό και καμιά συναλλαγή/ανταλλαγή με τους ιδιώτες – διεκδικητές του. Όχι στη συνέχιση της πολιτικής της αδιαφάνειας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Καλούμε σε μαζική παρουσία-διαμαρτυρία στο ανοικτό δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 4/7 στις 7 μμ στο δημαρχείο

Απαιτούμε :

  • Όλος ο λόφος Κοπανά να περάσει οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο με νομοθετική παρέμβαση και να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας της περιοχής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και οικοπεδοποίησή της.
  • Να μπει τέρμα στην εμπορευματοποίηση και τη δόμηση των ελεύθερων χώρων. Ο λόφος Κοπανά ελεύθερος και προσβάσιμος για όλους-ες, κοινωνικός ώστε να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.
  • Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τη δόμηση, την τσιμεντοποίηση, την αλλαγή χρήσης και τις κάθε είδους εγκαταστάσεις και διεκδικήσεις.»

Ακολούθησε και αντίστοιχο κάλεσμα από την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα:

«Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα καλεί σε παρουσία τους κατοίκους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα που θα γίνει την Τρίτη 4/7 στις 7 μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Τη συνεδρίαση ζήτησαν δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και η Αριστερή Παρέμβαση.

Η Αριστερή Παρέμβαση πρότεινε επιπλέον να διεξαχθεί το δημοτικό συμβούλιο σε μεγάλο χώρο λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος και την αναμενόμενη μαζική συμμετοχή των κατοίκων. Η δημοτική αρχή, παρότι δεσμεύεται και από προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα για να καλέσει ανοικτό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα με τη συμμετοχή των κατοίκων, κώφευσε στο αίτημα και καλεί απλώς διεκπεραιωτικά τη συνεδρίαση όπως υποχρεούται με βάση τον αριθμό των συμβούλων που ζήτησαν τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου».

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights