Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Συζήτηση για το κυβερνητικό πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 6 μ.μ. (είχε αναβληθεί την προηγούμενη Κυριακή 5 Μαρτίου λόγω της τραγωδίας των Τεμπών) στο Δημαρχείο Υμηττού. Οι διοργανωτές της συζήτησης ήταν η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Αρχιτεκτόνων, η Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής και η Μαχόμενη Ηλιούπολη και το θέμα ήταν οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι της δημιουργίας του Πάρκου. Ομιλητές ήταν η Σοφία Τσάδαρη, αρχιτέκτονας και ο Γιώργος Μητροβγένης, δημοτικός σύμβουλος Δάφνης-Υμηττού από την ΜΑΡΙΔΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κυβερνητικό Πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ έχει προκαλέσει γενικευμένες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση του δήμου Δάφνης – Υμηττού (στον οποίο υπάγεται η έκταση) αλλά και από την τοπική κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα στο πάρκο θα μεταφερθούν οι κεντρικές υπηρεσίες 9 υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού), του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΑΔΕ. Παράλληλα το σχέδιο αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί Πάρκο Πράσινου 80 στρεμμάτων και κοινόχρηστοι χώροι 40 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το πάρκο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε πέντε χρόνια αποφέροντας δημοσιονομικό όφελος άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος 30ετίας. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ υπάρχουν 91 κτίρια, εκ των οποίων προβλέπεται να κατεδαφιστούν τα 66, να ανεγερθούν επτά νέα και να διατηρηθούν 25 κτίρια, ενώ θα γίνουν προσθήκες 22.727 τ.μ. σε υφιστάμενα κτίρια.
Ενστάσεις όμως υπάρχουν και από τους επιστήμονες σε ότι αφορά τον φόρτο κυκλοφορίας που θα δεχτεί η περιοχή αφού οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εγκαταστάσεις θα ξεπερνούν τους 14.000 ενώ δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θα κινείται με τα ΜΜΜ. Αποτέλεσμα μια περιοχή ήδη κορεσμένη από αυτοκίνητα τόσο σε επίπεδο κυκλοφορίας όσο και στάθμευσης να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Εξάλλου σε επιστολή τους προς το Δήμαρχο Υμηττού, η Επιτροπή κατοίκων δήμων Δάφνης – Υμηττού ζητά να αποδοθεί η έκταση στο σύνολό της ως χώρος πρασίνου ενώ αναφέρεται πως θα παραβιαστεί ο χαμηλός συντελεστής δόμησης που είχε διαφυλάξει τον χαρακτήρα των Υμηττού όλες αυτές τις δεκαετίας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιοχής, της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την αλλοίωση του χαρακτήρα του Υμηττού.
Παράλληλα ψήφισμα είχε εκδώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα που έκανε λόγο για «τσιμεντοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ» ζητώντας ο χώρος αυτός να γίνει «πάρκο ζωής και ανάσας για ολόκληρη την περιοχή».
Θέση για το θέμα έχουν λάβει και οι (καθ’ ύλην αρμόδιοι) Διπλωματούχοι Μηχανικοί οι οποίοι ανέφεραν ότι ουδέποτε ρωτήθηκαν ενώ κατέθεσαν σειρά ερωτημάτων για το σχέδιο: «Γιατί τέτοια απαξίωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών; Έχει γίνει μια συγκοινωνιακή – έστω προμελέτη – με επιβαρύνσεις φορτίων; αν μπορούν αυτά να απορροφηθούν σε έναν μικρό δήμο της Δάφνης / Υμηττού και ειδικά σε ένα σημείο της Βουλιαγμένης με 1,5 λωρίδα ανά κατεύθυνση; Εκτός του Σταθμού Μετρό στη Δάφνη, υπάρχουν άλλα επαρκή Συγκοινωνιακά Μέσα για να εξυπηρετήσουν πολίτες και εργαζόμενους; Τι θα απογίνουν τα κτίρια που θα «απελευθερωθούν» στο κέντρο της πόλης και τι επιπτώσεις θα έχει η μεταφορά για τη λειτουργία του κέντρου της πόλης συνολικά όταν γύρω από κάθε κυβερνητική υπηρεσία έχει αναπτυχθεί ένα πλήθος ειδικοτήτων και Υπηρεσιών. Όλοι αυτοί θα μετακομίσουν ομοίως στον Υμηττό; ».
Τέλος, πρόσφατα εξέφρασε την αντίθεσή του και ο Δήμαρχος Αθηνών κ. Μπακογιάννης με ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: «Η κεντρική διοίκηση δεν είναι ένας νοικάρης να φεύγει όποτε θέλει και κανείς μας δεν θέλει ένα κράτος το οποίο αποφασίζει χωρίς να συζητήσει. Σίγουρα, κανείς δεν θέλει μία πρωτεύουσα με 127 τσιμεντένια κουφάρια. Θα ήταν μια ιστορική καμπή για την Αθήνα. Διακόσια χρόνια ιστορίας δεν αλλάζουν σε 20 λεπτά. Η Αθήνα θα άλλαζε χαρακτήρα. Αυτή η εξέλιξη, όπως προκύπτει από την εισήγηση, αντίκειται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο, στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο και πάνω απ όλα, αντίκειται στη σύγχρονη λογική της χωροταξίας και της πολεοδομίας. Όλοι οι χωροτάκτες προκρίνουν τη λύση των μικτών χρήσεων. Είναι «παλιακή» η άποψη μιας «κυβερνούπολης» με βάση τα δεδομένα της Ευρώπης, και για αυτό ερχόμαστε και το συζητάμε» και κατέληξε «…Ταυτόχρονα, εάν και εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο της ΠΥΡΚΑΛ θα δούμε μία Αθήνα με 127 άδεια κτίρια. Με πολλές από τις διοικητικές τις λειτουργίες να μεταφέρονται εκτός των ορίων της πρωτεύουσας».