Συνέντευξη με τη Σοφία Κομηνέα
«Μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να δώσει άμεση οικονομική ανάσα αλλά και προοπτική για το μέλλον»

H Σοφία Κομηνέα είναι υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β3 Αθηνών, στο Νότιο Τομέα
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και έχει καταγωγή από τη Δυτική Μάνη. Κατοικεί στη Γλυφάδα από μικρή ηλικία και έχει μια κόρη. Έχει σπουδές στη Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές: στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Λογοτεχνικής Συγγραφής.
Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής ΚΕΑ Μπέλλου-Στασινοπούλου.
Εργάζεται στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο με συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές.
Έχει συγγράψει βιβλία τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Ελληνοεκδοτική και Comicdom Press ενώ δραστηριοποιείται ενεργά σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικολογικούς φορείς της Αττικής.
Κυρία Κομηνέα, λίγες μέρες απέμειναν μέχρι τις εκλογές της 21η Μαΐου. Λίγο πριν πάνε οι πολίτες στις κάλπες, ποιο θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ;
Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, όλο και περισσότερο οι πολίτες αδιαφορούν για τα προεκλογικά επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματά τους, αναζητώντας συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και το μεγάλο εκλογικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως αποτυπώνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας. Τόσο οι παρεμβάσεις των πρώτων 50 ημερών, όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο βάθος της τετραετούς διακυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας διαμορφώνουν ξεκάθαρα την προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Γίνεται, πλέον, όλο και περισσότερο κατανοητό ότι δεν ζητάμε μια «δεύτερη ευκαιρία», αλλά την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς δεσμεύσεις και πιέσεις από καμία τρόικα.
Ένα από τα βασικά προβλήματα, ίσως το βασικότερο, της ελληνικής κοινωνίας είναι η ακρίβεια. Πως σχεδιάζει να την αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πολίτες δεν ξεχνούν πως το 2019 έταξε μικρότερη φορολογία και τελικά, λεηλάτησε τη μεσαία τάξη με τους έμμεσους φόρους. Θυμούνται πως υποσχέθηκε καλύτερες συντάξεις και σε τέσσερα χρόνια στέρησε 7 δισ. Ευρώ από τους συνταξιούχους με την περικοπή της 13ης σύνταξης και τη μη καταβολή αναδρομικών στις επικουρικές. Πως να λησμονήσουν οι εργαζόμενοι ότι, επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μειώνεται το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και ότι ουσιαστικά καταργήθηκε το οκτάωρο καθώς υποχρεώνονται σε απλήρωτες υπερωρίες χωρίς καν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το δίκιο τους, αφού δεν υπάρχει πια Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ούτε μπορούν να σβήσουν από τη μνήμη τους οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι τα χιλιάδες λουκέτα που έβαλαν στις επιχειρήσεις τους και την καθημερινή ασφυκτική πίεση στις ζωές τους, καθώς πνίγονται από τα χρέη, σε δημόσιο και τράπεζες, χωρίς ελπίδα χρηματοδότησης από πουθενά.
Ευτυχώς όμως για τους Έλληνες, η πρόταση της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μπορεί να δώσει άμεση οικονομική ανάσα, αλλά και προοπτική για το μέλλον. Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες διακυβέρνησης, θα έχουν γίνει πραγματικότητα:
-Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
-Η αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 10%.
-Η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών στο ύψος του πληθωρισμούο του προηγούμενου έτους.
-Η επάνοδος της 13ης σύνταξη και
-Η αύξηση 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
-Σε ότι αφορά τους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης κύριο μέτρο είναι η άμεση ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημία και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
Εσείς, ως άτομο που προέρχεται από τον χώρο της υποκριτικής και των τεχνών, πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο στον τομέα του πολιτισμού;
Στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πέτυχε» να πληγώσει βάναυσα την κοινωνία. Σε κάθε επίπεδο. Όλοι οι τομείς της ζωής μας ένιωσαν πολύ σκληρά την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού για εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος κάθε κοινωνικού οφέλους. Φυσικά, ούτε ο Πολιτισμός γλίτωσε από την λαίλαπα… Η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, είτε με «άστοχες επιλογές» που απέδειξαν το έλλειμμα ποιότητας πολιτισμού, είτε εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες, πλήγωσε και το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας. Τον Πολιτισμό μας.
Τι να θυμηθούμε πρώτο απ’ όλα; Τι να ξεχωρίσουμε; Το σοκ που νιώσαμε όλοι όταν είδαμε να στρώνουν με τσιμέντο τον περίγυρο του Παρθενώνα δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Όπως και οι επιλογές που οδήγησαν στην καταστροφή της Μέσης Οδού στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη δήθεν «επιτάχυνση» του Μετρό της πόλης. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού αντέδρασαν στη νομιμοποίηση της «αρχαιοκαπηλικής συλλογής Στερν»,μια επιλογή στερούμενη κάθε (κοινής) λογικής και ξεσηκώθηκαν με τη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων και πλέον εμβληματικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η πολιτική ηγεσία του Πολιτισμού της χώρας, επιχειρούσε να διαμελίσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να ανοίξει το δρόμο για την άλωση της πιο πολύτιμης κληρονομιάς μας από τα ιδιωτικά συμφέροντα…
Η κορύφωση των προκλήσεων, ωστόσο, ήρθε με την απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει τα πτυχία των δραματικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου! Μια απόφαση που, ενώ έδειχνε παράλογη, αναίτια και αψυχολόγητη, τελικά μόνο τέτοια δεν ήταν… Πράγμα που αποδείχθηκε, αφού -σχεδόν από την επόμενη μέρα-τα μέσα ενημέρωσης και αυτά της κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από διαφημίσεις γνωστών κολεγίων που διαλαλούσαν τα… εκπαιδευτικά προγράμματα τους!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τι σκοπεύει να κάνει για να γιατρέψει αυτές τις – όπως λέτε- πληγές στον Πολιτισμό;
Η πολιτική αλλαγή που έρχεται στις 21 Μαΐου αναλαμβάνει να διορθώσει αυτά που λάβωσαν τον Πολιτισμό μας και τους ανθρώπους του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει, ήδη, καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα, με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στην ανάπτυξη του συνόλου των πολιτιστικών δράσεων. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ρύθμιση για τη διαβάθμιση των τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ώστε να αποκαταστήσουμε αυτή τη μεγάλη αδικία.
Το πρόγραμμά μας βασίζεται στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για το σύγχρονο Πολιτισμό, με ορίζοντα το 2030. Με τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Τεχνών που θα διαθέτει στρατηγικό και ρυθμιστικό ρόλο. Στις βασικές προτεραιότητές μας είναι το βιβλίο, η ανάπτυξη της κινηματογραφίας και η περιφερειακή πολιτική σύγχρονου Πολιτισμού, που είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Η δημιουργία τουλάχιστον μίας εθνικής σκηνής στην περιφέρεια και περιφερειακών θεάτρων με τη συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμων αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες του προγράμματός μας. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων καλλιτεχνικών οργανισμών, ώστε να επανέλθει η αξιοκρατία μέσω αδιάβλητων διαγωνισμών.