Πολιτισμός

Τα ποντιακά του Στέλιου Καζαντζίδη

Ένα σπάνιο βιβλίο με τους στίχους των ποντιακών τραγουδιών σε ελεύθερη λογοτεχνική απόδοση

Τα ποντιακά τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο μέγιστος εκφραστής των καημών του λαού μας, έχουν στίχους που μιλούν στα βάθη της καρδιάς των απανταχού ελλήνων και συγκινούν βαθύτατα κάθε ανθρώπινη ψυχή.

Στο βιβλίο αυτό, γίνεται η ελεύθερη λογοτεχνική απόδοση των στίχων από την ποντιακή διάλεκτο στην κοινή νεοελληνική γλώσσα. Η διεξοδική αυτή μελέτη, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, συμβάλλει στο να γίνει κτήμα όλων όσων δεν γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο, που, όπως έλεγε και ο ίδιος ο Καζαντζίδης, έχει πολλές δύσκολες λέξεις, προερχόμενες από την αρχαία ελληνική, αλλά και από διάφορες άλλες γλωσσικές προσμίξεις.

Ο ανεξάντλητος θαυμασμός του συγγραφέα Παναγιώτη Χατζηαντώνογλου για την συγκλονιστική φωνή του μεγάλου τραγουδιστή, αλλά και η συγκίνησή του για τους αγώνες και τις θυσίες του ποντιακού Ελληνισμού, τον οδήγησαν στην ολοκλήρωση του έργου αυτού, για να το χαρεί ολόκληρη η Ρωμιοσύνη.

Πρόκειται για ένα σπάνιο βιβλίο, που βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά, με σκοπό να διαβάσει όλος ο κόσμος αυτούς τους εμπνευσμένους στίχους και να αποτελέσει φάρο φωτεινό τόσο στην πατρίδα μας, όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Εκδόσεις: Λιοτρόπια
Isbn: 978-618-84379-0-6
Κεντρική διάθεση: 210 3843174
E-mail: liotropiarecords@gmail.com

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button