Απόψεις

Το Δημόσιο σχολείο του Βύρωνα καινοτομεί!

Γράφει ο Πάνος Τριγάζης*

Καιρός να μεταφερθούμε από την κεντρική πολιτική σκηνή στο τοπικό επίπεδο. Εκεί θα στραφούν οι προβολείς τους επόμενους λίγους μήνες, δεδομένου ότι έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου.

Η πόλη του Βύρωνα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης και όλο το δημοτικό συμβούλιο καμαρώνουμε τον τελευταίο καιρό για το γεγονός ότι ένα δημόσιο σχολείο, το 5ο Λύκειο, έδρεψε δάφνες πανελλαδικά πρωτεύοντας σε διαγωνισμό καινοτομίας, που του εξασφάλισε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό CANSAT IN EUROPE 2023.Ο διαγωνισμός  έλαβε χώρα από τις 26-30 Ιουνίου 2023 στην Γρανάδα της Ισπανίας, του οποίου το αποτέλεσμα δεν ήταν γνωστό όταν τούτο το άρθρο τυπωνόταν.

Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα στην Γρανάδα, το 5ο Λύκειο Βύρωνα πρωτοπόρησε, καθώς 12μελης μαθητική ομάδα υπό τον τίτλο V-Space, με την βοήθεια των καθηγητών Φυσικής, Πληροφορικής και του διευθυντή του σχολείου σχεδίασε και υλοποίησε ένα «κοινωνικό δορυφόρο», όπως αποκλήθηκε. Ειδικότερα, η μαθητική ομάδα V-Space προβληματίστηκε από το ζήτημα παραβίασης της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών από εταιρείες ή κυβερνήσεις. Απάντησε, λοιπόν, με την επινόηση ενός δορυφόρου, ο οποίος θα βρίσκεται διαρκώς πάνω από την πόλη μας, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν μέσω αυτού να επικοινωνούν μεταξύ τους με ασφάλεια.

Η προσπάθεια αυτή που απαίτησε δουλειά εκτός μαθημάτων, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, υποστηρίχθηκε εξαρχής από την διοίκηση του δήμου μας, η οποία εμπιστεύεται το δημόσιο σχολείο, δεδομένου ότι και ο δήμαρχός μας είναι καθηγητής μέσης εκπαίδευσης.

Με άλλα λόγια, το μήνυμα του 5ου Λυκείου Βύρωνα  προς την κυβέρνηση, θα έλεγα και τα κόμματα, είναι «στηρίξτε και αναβαθμίστε την δημόσια δωρεάν παιδεία». Μήνυμα, που θα καταστεί πολύ επίκαιρο, ίσως τον επόμενο χρόνο, αν επιμείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με κολαούζο το ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσει/ καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, που σήμερα απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία θα υπονομεύσουν τα δημόσια ΑΕΙ, μερικά εκ των οποίων κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις διεθνώς.

Επισημαίνω ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσουν τμήματα πανεπιστημίων της περιφέρειας. Για παράδειγμα, μετά την αναβάθμιση  των ΤΕΙ σε ΑΕΙ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψαν στην πολύπαθη Ηλεία τρία πανεπιστημιακά τμήματα, απόφαση που ακύρωσε η κυρία Κεραμέως. Πάντοτε η Ηλεία διεκδικούσε τουλάχιστον ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ, με έδρα την αρχαία Ολυμπία, για ευνόητους λόγους, αλλά η ΝΔ έβαλε ταφόπλακα και σε αυτό το όνειρο μιας περιοχής, προικισμένης από την Φύση και την Ιστορία.

Είναι επομένως η ώρα να αναλάβει δράση η Αυτοδιοίκηση, κινητοποιώντας και τις τοπικές κοινωνίες. Το ζήτημα της δημόσιας παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτο και είχε πάντοτε κεντρική θέση στο ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο της Αριστεράς, που άλλοτε οργάνωνε νεολαιίστικα κινήματα με αίτημα το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, ζητώντας  «προίκα στην παιδεία, όχι στην Σόφια». Δηλαδή, να μην προικίσει το φτωχό ελληνικό κράτος την πριγκίπισσα Σοφία που επρόκειτο να παντρευτεί τον ισπανό Χουάν Κάρλος, αλλά να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Κίνημα που είχε συναντηθεί με εκείνο του 1-1-4 για δημοκρατία.

Αυτά είναι τα πεδία, μαζί με την υγεία,  όπου η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα τα βρει μπαστούνια.

Υ.Γ. Τελικά, τα παιδιά του 5ου Λυκείου Βύρωνα επέστρεψαν φέρνοντας μαζί τους το πρώτο βραβείο επιστημονικού επιτεύγματος.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights