ΒύρωναςΕπικαιρότηταΝέα ΒύρωναΠολιτισμός

Το Υπουργείο Εσωτερικών καταργεί την αυτοτελή λειτουργία του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν

Καταγγελία από το Δήμο Βύρωνα

Ενόψει των επικείμενων καταργήσεων των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ και της απορρόφησής τους από τον βασικό πυρήνα των αντίστοιχων Δήμων, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία για τους ΟΤΑ που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών, το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν χάνει την αυτοτέλεια του με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα του καλλιτεχνικού – εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και η καλλιτεχνική ανεξαρτησία του ιστορικού αυτού χώρου.

Ο Δήμος Βύρωνα προχώρησε σε καταγγελία της απόρριψης του αιτήματος που κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρηση του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, ως ανεξάρτητου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Συγκεκριμένα:

«Ως δημοτική αρχή Βύρωνα καταγγέλλουμε την απόρριψη από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, του αιτήματος μας -ύστερα και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- για τη διατήρηση του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, ως ανεξάρτητου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και την υπαγωγή του στο Δήμο Βύρωνα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ανεξάρτητη παρουσία ενός καλλιτεχνικού πόλου πολιτισμού, με διεθνή ακτινοβολία και κύρος μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Το ίδιο και περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας που υπέγραψαν για τη διατήρηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος και την ανεκτίμητη, πολυετή κοινωνική προσφορά του Κέντρου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, εδώ και δεκαετίες.

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, ιδρύθηκε το 1980 από το Δήμο Βύρωνα και στεγάζεται σε ένα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας και αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε στα πρότυπα του Ανακτόρου του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες και κτίστηκε το 1903 από τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν (αδελφό της Ισιδώρας Ντάνκαν) πριν από 120 χρόνια.

Το κτήριο κατοικήθηκε από τον Ραϋμόνδο και την γυναίκα του Πηνελόπη Σικελιανού και υπήρξε σημείο συνάντησης και έμπνευσης, πολλών πνευματικών μορφών της εποχής όπως ο Σικελιανός, Φιλαδελφέας, Χριστομάνος κ.α..

Αυτό το πρώτο Σπίτι του Χορού βρίσκεται στη βάση του σημερινού Κέντρου Mελέτης Χορού Ντάνκαν. Το 1980, ο Δήμος Βύρωνα, μετά από αίτημα διεθνών οργανισμών για το χορό και τιμώντας το έργο και την προσφορά της Ισιδώρας Ντάνκαν, ανέλαβε την ανακατασκευή του κτηρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 1992 και το αφιέρωσε και πάλι στην τέχνη του χορού, λειτουργώντας το ως κέντρο μελέτης, ανάπτυξης και εκμάθησης σύγχρονου χορού.

Το κτήριο αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως Νεότερο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να ανακαινιστεί άμεσα με κονδύλια που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Βύρωνα από την Περιφέρεια Αττικής».

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights