Απόψεις

Υπάρχει μέλλον για όλους μας με Ασφάλεια και Κοινωνική Προστασία

Γράφει η Θεανώ Φωτίου*

Μετά την τραγωδία των Τεμπών, η ασφάλεια αναδεικνύεται ως κορυφαίο αίτημα της κοινωνίας. Ασφάλεια για τη ζωή μας γενικά, όχι μόνο στις μεταφορές, όπου αποδείχθηκαν τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης. Ασφάλεια στην υγεία, στην εργασία, στη στέγη. Ασφάλεια στα δημόσια αγαθά, νερό και ρεύμα. Είναι οι τομείς που η κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια τώρα, καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα τους και τους παραδίδει σε ιδιώτες.

Αποτέλεσμα οι θλιβερές πρωτιές μας σε θανάτους στην Πανδημία, στις τιμές ενέργειας – ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης-, στα 700.000 κόκκινα δάνεια προς πλειστηριασμό, στο υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη -ένα στα τρία νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από το μισό εισόδημα τους για νοίκι, ή δόση δανείου, κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό, θέρμανση και ψύξη. Τα μεσαία και αδύναμα στρώματα βλέπουν τα χρήματά τους να εξανεμίζονται τη δεύτερη ως τρίτη εβδομάδα.
Κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε τέσσερα χρόνια να αυξήσει τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια από 2,5 – 3 μονάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις μείωσε κατά 5 – 6 μονάδες. Σήμερα, ένα στα τέσσερα παιδιά ζει στη φτώχεια. Ένας στους δύο νέους έχει μερική απασχόληση και είναι φτωχός εργαζόμενος. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν με τη ΝΔ, που ισχυρίζεται ότι έφερε «θηριώδη» ανάπτυξη, όταν μειώνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό, η μόνη ασφάλεια των πολιτών είναι η Δημόσια Υγεία και Παιδεία, η κατοχύρωση της Εργασίας και ένα γενναιόδωρο σύγχρονο Κράτος Κοινωνικής Πρόνοιας και Προστασίας που παρεμβαίνει σε κάθε στιγμή της ζωής των πολιτών όταν αντιμετωπίζουν κοινωνικά, υγειονομικά ή οικονομικά προβλήματα.

Είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κοινωνικό και προνοιακό κράτος που όχι μόνο δίνει ασφάλεια στην κοινωνική πλειοψηφία, αλλά μειώνει και τις δαπάνες των νοικοκυριών κάθε μήνα με όσα τους παρέχει δωρεάν ενισχύοντας το λεηλατημένο τους εισόδημα. Είναι ο κοινωνικός μισθός που αν δεν παρέχεται από το κράτος, τον πληρώνουμε από την τσέπη μας.

Παράλληλα όμως ενισχύουμε ειδικότερα τους νέους, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ανάπηρους και τους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα:

– Δίνουμε στις μητέρες το επίδομα παιδιού, από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 χρόνια του, ανεξαρτήτως σπουδών, αυξάνοντάς το για το 2ο παιδί σε 105€/μήνα και διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια.

– Εντάσσουμε όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο 10ωρο ωράριο και όλα τα παιδιά δημοτικού σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ.

– Χορηγούμε καθημερινά δωρεάν 680.000 Σχολικά Γεύματα μεσογειακής διατροφής σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.

– Παρέχουμε δωρεάν άθληση σε 500.000 παιδιά δημοτικού σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους.

– Συντονίζουμε τις υπηρεσίες φροντίδας για το παιδί στα Κέντρα Κοινότητας με τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού (ΚΕΣΟΙΠ) στα Κέντρα Κοινότητας για την πρόληψη της κακοποίησης.

– Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ κατά 20% και εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 ωφελούμενους και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

– Διαμορφώνουμε Προσβάσιμες Γειτονιές σε 20 πόλεις.

– Δημιουργούμε Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο και εγκαθιστούμε σύστημα παρακολούθησης, εντοπισμού και τηλεειδοποίησης, σε περίπτωση ανάγκης του ηλικιωμένου, σε 24ωρη βάση.

– Αναπτύσσουμε τον τομέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας-πρόνοιας με χιλιάδες προσλήψεις στους δήμους και με αμειβόμενη φροντίδα στο σπίτι για ανάπηρους και ηλικιωμένους. Ενισχύουμε έτσι τις γυναίκες που απασχολούνται, αόρατες στο σπίτι ή υποαμειβόμενες σε αυτές τις υπηρεσίες.

– Ειδικά όμως για τη νέα γενιά, που δεν μπορεί να φύγει από τα παιδικά δωμάτια και να ζήσει ανεξάρτητα, προτείνουμε: Διπλασιασμό του στεγαστικού επιδόματος για 150.000 νοικοκυριά ηλικίας 24-44 ετών (400.000), από 70 €/μήνα σε 140 € για ένα άτομο και από 175 €/μήνα στα 350 € για ζευγάρι με δύο παιδιά, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια και παρέχοντας εγγύηση ενοικίου για νέες και νέους σε επισφαλείς και εποχικές θέσεις εργασίας.

– Για την απόκτηση ιδιόκτητης ή ενοικιαζόμενης κατοικίας, δημιουργούμε ένα νέο εργαλείο, την Τράπεζα Στέγης, που παρέχει κατοικία με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ανάλογα με το εισοδήματα και τα μέλη του νοικοκυριού. Η Τράπεζα Στέγης χρηματοδοτείται από αποθεματικά του πρ. ΟΕΚ, πόρους του ΕΣΠΑ 2021-27, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (όπου η ΝΔ περιέλαβε μόνον 1 εκατομμύριο ευρώ για κοινωνική κατοικία) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Τράπεζα Στέγης δημιουργείται από κενά και ανεκμετάλλευτα δημόσια ακίνητα (ασφαλιστικών Ταμείων, ΝΠΔΔ, Δήμων, Εκκλησίας, κοινωφελών ΝΠΙΔ), κενά και ανεκμετάλλευτα κτίρια ιδιωτών, αλλά και ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που τα διαθέτουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων – φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποιητικό ακινήτου, ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη, ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.

– Για να αντιμετωπίσουμε τη φούσκα ακινήτων βάζουμε κανόνες στη μίσθωση τύπου airbnb: την απαγορεύουμε στα νομικά πρόσωπα και την επιτρέπουμε στα φυσικά πρόσωπα για 2-3 ακίνητα.

Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ασφάλεια και κοινωνική προστασία. Υπάρχει μέλλον για όλους μας.

*Η Θεανώ Φωτίου είναι υποψήφια Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights