ΕπικαιρότηταΚαισαριανήΝέα ΚαισαριανήςΠολιτισμός

Υπογράφηκε η σύμβαση έργου της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής

Το σπουδαίο αυτό έργο είναι ένα από τα πέντε του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο έργο της Καισαριανής που αφορά την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα πέντε έργα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα το σπουδαίο αυτό έργο, μέρος της Διπλής Ανάπλασης Πλατείας και Σκοπευτηρίου, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως ένα από τα εμβληματικά έργα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, υπέγραψε τη σύμβαση έργου της εμβληματικής ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής με τον ανάδοχο εργολάβο, σε μια ιστορική στιγμή για το Δήμο Καισαριανής.

100 χρόνια μετά την ίδρυση της Καισαριανής, ενός από τους τέσσερις πρώτους αστικούς συνοικισμούς που ιδρύθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και την Ανταλλαγή των πληθυσμών που ολοκληρώθηκε το 1923, η καρδιά της πόλης αναπλάθεται, θέτοντας την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά της Καισαριανής στο επίκεντρο του αστικού ιστού της.

Η διπλή αυτή ανάπλαση αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του αναπτυξιακού σχεδίου της Δημοτικής αρχής Βοσκόπουλου και προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου, ο οποίος ενεπλάκη στις συζητήσεις για το σχεδιασμό, κυρίως εξαιτίας της επαγγελματικής του ιδιότητας ως αρχιτέκτονα.

«Οραματιστήκαμε την ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής με άμεση αναφορά στην καταγωγή μας, η οποία εκφράστηκε σχεδιαστικά με τη διαμόρφωση του δαπέδου σε χάρτη των παραλίων. Η Μικρασιατική καταγωγή μας είναι ο ένας σημαντικός άξονας της ταυτότητας της πόλης μας. Ο άλλος είναι ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου και ο ρόλος της Καισαριανής στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αυτά τα δύο ταυτοτικά χαρακτηριστικά συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας»

Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Φεβρουάριος 2022, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της μελέτης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης

Τη μελέτη εκπόνησε ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

«Ο δημόσιος χώρος της πόλης είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, ειδικά σε περιοχές όπως η Καισαριανή. Η Καισαριανή δεν είναι μια τυχαία πόλη στην Ελληνική επικράτεια. Ενδεχομένως δεν είναι τυχαία πόλη στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο. Είναι ένας εμβληματικός τόπος και πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ως τέτοιος»

Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Ο καθηγητής παρουσίασε τη μελέτη του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής: Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης της πλατείας, από τη μεριά του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Δεξιά διακρίνεται μέρος της υποδομής που θα δημιουργηθεί για να στεγάσει τα περίπτερα, σε αισθητική αρμονία με τα στέγαστρα και με σεβασμό στο δημόσιο χώρο.

Τι περιλαμβάνει συνοπτικά η ανάπλαση:

Πεζοδρομούνται οι δρόμοι κάθετα και οριζόντια της πλατείας, καθώς και η Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, με στόχο αφενός την ενοποίηση των χώρων, αφετέρου τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων της πλατείας με στόχο την ανάδειξή τους, καθώς τα κτίρια της πλατείας είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.

Στο δάπεδο της Πλατείας Παναγιώτη Μακρή θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και στο δάπεδο της Πλατείας Κοιμήσεως της Θεοτόκου σχέδιο με τα παράλια της Προποντίδας. Ο φωτισμός του εδάφους θα είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.

Στα σημεία φωτισμού θα υπάρχει μεταλλική πλακέτα που θα φέρει ένα QR code, μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει στο κινητό ή το tablet πληροφορίες για την πόλη, να μάθει μια ιστορία σχετικά με αυτήν, να ακούσει μουσική της από της κάθε περιοχή και να δει φωτογραφίες.

Το μνημείο της Εθνική Αντίστασης μεταφέρεται στην Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε υπερυψωμένη θέση, με στόχο να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί με φόντο τον ναό.

Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποκτά περίβολο και ράμπα που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.).

Τα στέγαστρα των καταστημάτων όπως και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ο διάκοσμος των σχεδίων προέρχεται από Μικρασιατικά κεντήματα.

Η φύτευση της πλατείας είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Αρέσει σε %d bloggers:
Verified by MonsterInsights